Å lage digge pannestekte baozi-buns er en lagøvelse

Å lage digge pannestekte baozi-buns er en lagøvelse

En kjevler deigene, den andre fyller og bretter. Inviter venner, sprett en flaske med vin og lag pannestekte buns med oksekjøtt!

Tekst og foto

Michelle Zhao

@nosweetsour

Publisert 10. mars 2021

Da jeg besøkte Shanghai i 2019, var jeg helt bortskjemt med spisemuligheter. Jeg bodde ved Changle Road i den tidligere franske konsesjonen. Området kryr av hippe restauranter, gjemt bak kinesiske parasolltrær langs de smale fortauene.

Brunchkafeer med franske crêpes og avokadotoast. Bakerier men kanelboller, bagels og surdeigssandwicher. Små femseterskafeer med håndbrygget spesialkaffe. Koselige naturvinsbarer. Cocktailbarer på takterasser med spektakulær utsikt over Jing’an-distriktet. Alle har som mål å få deg til å bli – glemme tiden en liten stund.

Og så har du steder som er den rake motsetningen, utallige hull-i-veggen-buler mellom alle disse fjonge stedene. Her tilbys den jordnære og ydmyke retten Jian Bao.

Dette er pannestekte baozi-buns, en go-to frokost- og lunsjrett for folk i det travle og urbane Shanghai-livet, som tilfredsstiller sultne mager på vei til jobb.

Bollene lages med gjærdeig fylt med svin og kraftgelé, stekt og dampet opp-ned i en diger én meter bred jernpanne. De er gyllenbrune og sprø på utsiden. Men pass deg når du tar første bit: Det er lett å søle det glovarme fyllet på klærne, eller verre, å brenne munnen.

Én eller to er nok for et lett måltid. Om du klarer å begrense deg, da!

Michelle Zhao

Pannestekte buns med storfe er en variant fra det nordlige Kina. Versjonen i Shanghai har en hemmelig ingrediens, karripulver, som gir en unik og uforglemmelig smak. Buns med oksekjøtt er større enn buns med svinekjøtt – de er på størrelse med en tennisball. Én eller to er nok for et lett måltid. Om du klarer å begrense deg, da!

I Norge lager jeg disse bollene til brunsj eller middag. Det er en lagøvelse: En kjevler deigene, den andre fyller og bretter. En morsom og effektiv måte å lage maten! Så inviter venner, sprett en flaske med vin og sett i gang!

Michelle er fra Kunming i provinsen Yunnan sør i Kina. I denne spalten deler hun digge retter fra hjemlandet. Foto: Silje Bryn Knutsen
Michelle er fra Kunming i provinsen Yunnan sør i Kina. I denne spalten deler hun digge retter fra hjemlandet. Foto: Silje Bryn Knutsen

Tips til å lage buns

  • Bruk vanlig hvetemel – alle merker av lokalprodusert mel vil funke. Om du ønsker en ekstra luftig deig, kan du finne spesielle meltyper til buns (3–5 gram protein per 100 gram) fra asiatiske matbutikker.
  • Mager kjøttdeig med under 10% fett kan gi en litt tørr munnfølelse. Om ønskelig kan du tilføre litt kvernet svinespekk for et saftigere fyll.
  • Du trenger en kjevle som er tynnere enn de vanlige. Bruk en fransk kjevle, eller finn en på Ebay eller Ali Express med søkeordet «Chinese rolling pin». Da får du den innen en måned!
Lag deigemner på 40 gram hver og form dem til runde baller før de kjevles ut.
Lag deigemner på 40 gram hver og form dem til runde baller før de kjevles ut.

💸 Annonse

  • Ideelt sett bør du kjevle runde emner som er tykkere i midten og tynnere mot kanten. Da vil den være lettere å folde. Trykk baller med deig til en sirkel, kjevle fra utsiden mot midten, og roter 90 grader før du kjevler igjen. Bruk kraft når du kjevler opp, og slipp opp når du kjevler ned, uten å løfte kjevlen. Gjenta til du har et sirkulært deigark.
  • For å brette buns, legg en spiseskje med fyll midt på arket, så det er 2 cm til kanten. Hold emnet med en hånd, og bruk den andre hånda til å løfte deigen, fold og klyp arket med tommelen og pekefingeren i en bevegelse mot klokka. Hold tommelen på samme sted mens pekefingeren beveger seg forover. Etter hver fold, løft deigen forsiktig mot midten, så du får en kurvet bun i stedet for en flat. Når du har brettet 360 grader, må du forsegle bretten.
  • Synes du brettingen virker overveldende? Jeg har også vært der! Det viktigste er at deigen er tett, så den deilige juicen ikke renner ut. Hvis du er nybegynner, kan du brette rundt fyllet med en tett knute, uten å lage foldene. Smaken er den samme!

Se highlighten «No Sweet Sour» på Kabarets Insta for video av kjevling og bretting!

Baozi-buns brettes med begge hender, i en rotasjonsbevegelse. Det er lurt å se videoen på Instagram!
Baozi-buns brettes med begge hender, i en rotasjonsbevegelse. Det er lurt å se videoen på Instagram!