Kaldbiff fra Yunnan er perfekt både som en egen rett og til nudelsuppe

Kaldbiff fra Yunnan er perfekt både som en egen rett og til nudelsuppe

Alt du trenger er et rimelig stykke kjøtt og nok med tid.

Tekst og foto

Michelle Zhao

@nosweetsour

Publisert 15. april 2021

En av minoritetene i Yunnan-provinsen i Kina er Hui-folket. De er muslimer, og migrerte til Yunnan fra det nordlige Kina på 1300-tallet.

Huienes mattradisjoner har gjennom årene utviklet seg sammen med lokale krydder, og har blitt en anerkjent del av det lokale kjøkkenet. Hui-restaurantene er blant de mest populære stedene å besøke til både frokost, lunsj og middag.

Kaldbiff er en av spesialitetene man bare bestille. Den kan serveres som enten en forrett eller en siderett. Det beste med retten er den utrolig møre konsistensen, og at oksekjøttmaken bare varer og varer.

Det er dippsausen som gjør Yunnans kaldbiff unik. Den lages med søt soyasaus, peanøttsmør og sesampasta, og blir en søt og nydelig dipp. Et alternativ til dippen er å dyppe kjøttet i kryddermiksen Jiao Yan, en blanding av salt, ristet sichuanpepper, fennikel- og sesamfrø.

Du trenger ikke et spesifikt stykke oksekjøtt for å tilberede kaldbiff fra Yunnan. Her står du fritt til å velge, men bringe, skank eller høyrygg passer perfekt. Stykker som ofte er rimelige, men proppfulle med smak.

I Yunnan tilberedes retten med å bløtlegge et stort kjøttstykke, gjerne ti kilo eller mer, i minst åtte timer. Etter det langtidskokes kjøttet sammen med krydder i fem til seks timer. Kjøttet kjøles så ned, og kuttes i tynne skiver før servering.

Denne oppskriften er tilpasset for å lage hjemme, og mengden er derfor redusert. Hvis du ønsker å bruke et større kjøttstykke bør du utvide både tiden til bløtlegging og koking.

Ta vaare på kraften og bruk den til å lage nuddelsuppe, toppet med kaldbiff!
Ta vare på kraften og bruk den til å lage nuddelsuppe, toppet med kaldbiff!

✨ Tips:

  • Ikke skjær kjøttet før hele stykket er kjølt ned etter koking. Hvis du skjærer mens kjøttet er varmt vil det brytes opp i små stykker. For best resultat bør stykket hvile over natta i kjøleskapet før servering. Holdbarheten er rundt fire dager fra tilberedning.
  • Skjær opp stykket mot kjøttfibrene. Noen ganger kan det være lurt å snu stykket opp ned for å finne riktig retning. Å skjære mot kjøttfibrene vil gjøre at kjøttet oppleves mørere.
  • Ta vare på kraften! Den er full av smak, og du kan bruke den som base til nuddelsuppe. Hell den over i en oppbevaringsboks og kast den i fryseren.