Disse fem grepene skal få nabolagskafeen tilbake etter nedstenging

Disse fem grepene skal få nabolagskafeen tilbake etter nedstenging

Når Oslo omsider gjenåpnes, er oppskriften til Vespa & Humla enkel: mer av det som funka før!

Kommersielt innhold

Dish

Publisert 25. mai 2021

💸 Denne artikkelen er annonsørinnhold skrevet av Dish og publisert på Kabaret.no mot betaling.

– For meg er det viktigste at folk skal hygge seg. At de skal spise og drikke godt, og at det er kvalitet på det vi sender ut. Det går foran å tjene penger, forteller Maria Waage. Hun driver nabolagskafeen Vespa & Humla på Grünerløkka, som spesialiserer seg på steinovnsbakt surdeigspizza og overdådige frokostbrunsjer – med egg og bacon, chorizo, italiensk salami, chiayoghurt, fruktsalat og mye mer.

Og pengene har virkelig kommet i andre rekke den siste tiden. Etter et blodrødt koronaår har fokuset vært å holde lysene på i Københavngata 2 i Oslo.

– Det har vært perioder hvor jeg tenker «nå ryker det». Men vi har holdt oss i live så langt, godt hjulpet av kutt i kostnader, stram bemanning, Spleis, mer gjeld og kompensasjonsordning fra staten. Lista er lang. Her om dagen fikk vi faktisk en gave på 100 000 fra Mills! Et rørende og betydningsfullt stunt etter at nabolaget hadde nominert oss. Det var helt… crazy bananas, forteller Maria.

Maria Waage er daglig leder på nabolagskafeen Vespa & Humla.
Maria Waage er daglig leder på nabolagskafeen Vespa & Humla.

Verden rundt

Waage startet i oppvasken på et hotell i Horten allerede som 13-åring. Siden har hun reist verden rundt, vært innom frisørskole, bodd i Barcelona, studert ved universitetet i Bergen, og drevet kaffebar på Grønland og Bærums verk.

– Etter at jeg fikk barn ble reiseveien for lang, og jeg søkte jobb som daglig leder for den nye kafeen til Jan Vardøen og Trond Haug. Det endte med at jeg kjøpte meg inn i det som nå er Vespa & Humla.

Maria sitter alene i nabolagskafeen på Grünerløkka, et steinkast fra Sofienbergparken, som i skarp kontrast er full av folk. Bak de vennlige smilene, skjuler det seg en kompromissløs fighter. Tross stram økonomi, har hun hele veien vært tro mot idealene sine. Lokalet er fylt med håndsnekrede tredetaljer, spesialsydde puter og sjeldne sementfliser. Øl fra de store bryggeriene er ikke å se.

– Vi er kort og godt opptatt av hvor vi legger pengene, og det synes jeg alle skal være. Faktisk virker det litt som om folk har blitt mer opptatt av slikt under korona.

Dette er oppskriften til Maria og kollegene hennes hos Vespa & Humla:

1. Surdeigspizza

Da Maria åpna kafeen, var det rotisserie som gjaldt, med franskinspirerte kyllingretter.

– Det ble nok en type mat som var litt for fin, og litt for dyr. Folk ble usikre på om det fortsatt var kafé her! Så etter å ha gått i minus og vakla i noen år, måtte vi skru på konseptet. Vi var nødt til å gjøre noe som slo an. Surdeigspizza ble erstatningen, og det funka!

– I tillegg til å smake godt, er pizza passelig uformelt. Det er rimelig, kler de italienske vibbene her og er familievennlig. Akkurat det er viktig for nabolaget.

I tillegg til klassikerne har de utforsket litt mer utradisjonelle kombinasjoner.

Både interiøret og maten på Vespa & Humla gir gode vibber fra «kontinentet»
Både interiøret og maten på Vespa & Humla gir gode vibber fra «kontinentet»

– Pizzaen Flam er med bacon, sylta rødløk, creme fraiche og pistasjnøtter på toppen. Så har vi en inspirert av den klassiske pastaretten cacio e pepe, med steinsopp, pecorino og pepper. Veldig, veldig god, sier Maria smilende.

– Å leke oss med andre kombinasjoner er noe vi komme til å fortsette med. Det er gøy for gjestene og gøy for de ansatte.

Løsninga funker veldig bra, vi springer mindre og vi har faktisk bedre tid til å yte personlig service overfor gjestene

Maria Waage

2. Frokost på ei fjøl

For Maria handler jobben om å glede nabolaget og «bydelsturister» – fra døgnets spede begynnelse.

Frokostbrunsjen som varer et stykke ut på ettermiddagen, består av alskens digg: egg i ulike former, chorizo, italiensk salami, eksotiske pålegg, fruktsalat, chiapudding, yoghurt og granola, croissanter, og så videre.

Frokostbrunsj og surdeigspizza er Vespa & Humlas signaturmat.
Frokostbrunsj og surdeigspizza er Vespa & Humlas signaturmat.

– Vi hadde et sånt avkrysningskjema du leverte inn. Det siste året bytta vi det ut med Dish, en digital bestillingstjeneste som vi har vært pilotkunde for. Vi var egentlig skeptiske, og trodde det ville ta vekk litt av sjarmen vi jobber så hardt for. Men løsninga funker veldig bra, vi springer mindre og vi har faktisk bedre tid til å yte personlig service overfor gjestene.

3. God kaffe

Yrkeslivet til Maria har i stor grad handlet om kaffe. Hun kjøper all kaffen sin fra Lippe kaffebrenneri. Det lille familiedrevne brenneriet har Maria sverget til siden hun drev kafé på Bærums verk for over ti år siden.

– Det er god kvalitet, og det er våre kunder også villig til å betale for.

4. Øl fra nabobryggeriet

Vespa & Humla er en søstersjappe med Grünerløkka Brygghus, og får all ølen sin derfra. På tappekranene finner du ingen logoer fra de store bryggeriene.

– Det er helt bevisst. Klart det ville gitt oss gode avtaler og kickback, men vi vil ikke være et sånt sted. Ølet vårt er brygga i bakgården. Det er godt, vi samarbeider tett, og det er noe folk i nabolaget setter pris på.

Ølet på Vespa & Humla er brygga i bakgården.
Ølet på Vespa & Humla er brygga i bakgården.

5. Digital bestilling

Riktignok er ikke alt som før. Koronaen har også brakt med seg ny læring og nye verktøy, som bestillingstjenesten Dish.

– Det å måtte tenke annerledes, har nok vært sunt for oss. Vi har lært at vi kan forandre på ting uten at det trenger å være negativt. Digital bestilling trodde vi ville drepe sjarmen, men sånn ble det ikke. Folk liker Dish, ansatte får tips gjennom tjenesten, og vi får frigjort tid vi kan bruke på å yte det lille ekstra, forteller Waage.

Med Dish blir menyen tilgjenglig på nett, fra et fint bordkort med QR-kode.
Med Dish blir menyen tilgjenglig på nett, fra et fint bordkort med QR-kode.

Tør å tenke fremover

En vår med synkende smittetall, vaksiner på fremmarsj og gjenåpning av Oslo, gjør at Maria nå tør å tenke på fremtiden.

– Det har føltes litt fjernt å se langt frem når vi har så mye å stå i her og nå. Men vi skal fortsette med det vi er gode på, og vi skal satse tyngre på kveldene! Flere arrangementer, quiz, levende bakgård og mat- og ølfestival i vår regi.

– Vi gleder oss, og håper at folk kommer på besøk!