Kampens nye møtested skulle egentlig bli Joker-butikk

Kampens nye møtested skulle egentlig bli Joker-butikk

Mens resten av Oslos uteliv har gått i dvale, er det kø utenfor nyåpnede Farine.

Tekst

Signe Elise Morthen Stenersen

@signe__elise

Foto

Ida Bjørvik

@idabjorvik

Publisert 16. januar 2021

De satte seg som mål å ha byens beste boller. Med lange køer og fornøyde kunder kan mye tyde på at det nyåpnede nabolagsbakeriet og spiseriet Farine er i ferd med å klare nettopp det – midt under en pandemi.

– Vi tenkte kanskje ikke så mye på det. Vi var jo bekymret, men aller mest fikk vi høre det fra andre at vi var crazy. Og da begynner du jo å tenke «oi, er vi det?», forteller Laura Raubaite.

Men tvilen festet seg ikke nok til å hindre hun og Andrea Marambio fra å åpne Farine. Åpningen har riktignok blitt forskjøvet et par ganger, men 6. januar åpnet de for takeaway, og siden har det vært kø utenfor de sjarmerende lokalene på Kampen.

Verken korona eller barnefødsel kom i veien for bakeriåpningen til Laura Raubaite og Andrea Marambio.
Verken korona eller barnefødsel kom i veien for bakeriåpningen til Laura Raubaite og Andrea Marambio.

– Det står liksom folk utenfor når vi åpner om morgenen. Folk kjøper brød, og så går de hjem og spiser frokost. Og det er jo litt sånn et bakeri skal være da, tenker jeg, sier Andrea.

– Det var litt stille rundt klokka to i går, men det var fordi vi ble tomme, fyller Laura inn.

– Og så var vi utsolgt for «dagens middag» klokka 17, og den begynte klokka 16. Så sånn er det, sier Andrea.

Surdeisbaker Erni Padevski jobber på spreng for å holde tritt med etterspørselen.
Surdeisbaker Erni Padevski jobber på spreng for å holde tritt med etterspørselen.

Bærekraftig og lokalt

Kvaliteten på produktene settes i første rekke hos Farine. Og da kan det bli sånn at de går tomme. Selv om den lidenskapelige surdeigsbakeren Erni Padevski og kokken Ivy Angela Solheim produserer så mye de får til.

– Det er vel egentlig det vi er opptatt av, at vi skal kunne drive med kvalitet. Være bærekraftige, helst bruke gode lokale produsenter og knytte oss til små leverandører, forteller Andrea.

Ikke bare er menyen kortreist, også oppussingen av de flotte lokalene ved Thorbjørn Egners-plass har stort sett kommet i orden ved at damene har benyttet seg av nærmiljøet. Kampen mekaniske har laget bord og Lauras egentegnede vinskap. Bruktbutikken Botanisk Hage møbelforretning samlet stoler for dem i noen måneder, og elektrikeren og rørleggeren de har brukt holder til rett nedi gata.

– Og så er det en kompis av meg som er kunstner, Joachim Cossais, som har malt veggmaleriene av schæferen som spiser, forteller Andrea.

Botanisk Hage møbelforretning har samlet bruktmøbler til Farine i noen måneder. Enn så lenge får ingen bruke dem.
Botanisk Hage møbelforretning har samlet bruktmøbler til Farine i noen måneder. Enn så lenge får ingen bruke dem.

Godt å være to

Både Andrea og Laura har lang erfaring fra restaurantbransjen, og navn som Handwerk Botaniske, Esaias vinbar, Bacchus og Smalhans står på lista over tidligere arbeidsplasser. De ville begge to starte noe eget.

– Jeg tror det er fint å være to. Ikke være alene om å tenke og finne løsninger. Det hjelper veldig å kunne prate med noen, sier Laura.

– Jeg tror nesten ikke jeg kjenner noen som driver et sted helt alene. Det er ekstremt mye å huske på, og det er mange bekymringer og avgjørelser. Da er det fint å spille ball, sier Andrea.

De har hver sine roller og utfyller hverandre godt. I fremtiden vil vi kunne møte Laura, som er best på vin og kaffe, i baren, mens Andrea vil være på kjøkkenet å bake kaker.

– Vi er også utrolig takknemlige for det teamet vi har, og det er så deilig å samarbeide siden vi kjenner hverandre så godt fra før, sier Andrea.

Målet til Farine var å ha byens beste boller.
Målet til Farine var å ha byens beste boller.

Den lille byen inni byen

Andrea og Laura kikket lenge på lokaler sammen, og tenkte en stund at de skulle sette prosjektet litt på vent da korona kom og Laura var gravid.

Det var jo i sin tid meningen at disse lokalene skulle bli en Joker-butikk, men det ble aldri noe av på grunn av protester fra de som bor på Kampen

Andrea Marambio

Men så fikk de vite at lokalene på Kampen var ledige, og tenkte at dette måtte de bare prøve.

– Det var jo i sin tid meningen at disse lokalene skulle bli en Joker-butikk, men det ble aldri noe av på grunn av protester fra de som bor på Kampen. Jeg føler at folk her er veldig engasjert i nærmiljøet sitt, forteller Andrea.

– Det er veldig annerledes her enn i andre deler av byen, sier Laura.

De håper Farine kan være et fint supplement til de eksisterende serveringsstedene på Kampen, og at bydelen vil kunne bli attraktiv for de som bor utenfor også.

– Alle på Kampen har tatt oss imot med åpne armer. Det er jo et av Oslos absolutt koseligste områder. Også håper vi jo selvfølgelig at det kommer folk fra flere nærmiljøer etter hvert, sier Andrea.

Det historiske arbeiderstrøket Kampen bugner av særpreg og nabolagsidentitet.
Det historiske arbeiderstrøket Kampen bugner av særpreg og nabolagsidentitet.

Kampen for tilværelsen

Selv om åpningen og takeaway-løsningen til Farine har vært vellykket, ser de likevel store problemer rundt koronatiltakene for restaurantbransjen. De føler seg heldige, og støtter alle de det har rammet hardest.

– Det er veldig trist hvis Oslo skal miste mange av sine steder. Trist at myndighetene ikke ser verdien i å holde det i live, sier Andrea.

Selv Farine, med plass til cirka 70 mennesker inne og 30 ute, får ikke ha mer enn 20 gjester inne hvis de skal holde rette avstanden.

– Så det går jo ikke opp. Vi er veldig glade for at vi har bakeriet, så vi kan gjøre det sånn med takeaway frem til vi kan utvide til spiseri og alkoholservering etter hvert. Vi gleder oss jo veldig til folk kan sitte her, forteller hun.

– Folk kjøper brød, og så går de hjem og spiser frokost. Og det er jo litt sånn et bakeri skal være da, tenker jeg, sier Andrea Marambio.
– Folk kjøper brød, og så går de hjem og spiser frokost. Og det er jo litt sånn et bakeri skal være da, tenker jeg, sier Andrea Marambio.