Med disse rettene skal Petter og vennegjengen gjøre Oslo til en frokostby

Med disse rettene skal Petter og vennegjengen gjøre Oslo til en frokostby

Kafeteria August trekker folk fra morgen til kveld. Kjøkkensjef Petter Rolund Antonsen forteller om konseptet og deler oppskriftene på noen av de mest populære rettene.

Tekst

Awa Sarr

@awa_eats

Foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 23. mars 2022

– Vi er en gjeng med gode venner som fikk drive et sted vi er veldig stolte av, sier Petter Rolund Antonsen.

I det nye kvartalet på Tullinløkka er det lagt store planer, med både uteservering, scene, gatekunst og flere serveringssteder. En av restaurantene som allerede har åpnet er trendstedet Kafeteria August. Dekorert i freshe farger, delikat interiør, og ikke minst med masse sjel og lidenskap.

Med kokken Petter og daglig leder Joanne Brynildsen Sørheim i spissen, har en vennegjeng åpnet en hverdagsrestaurant med både frokost, lunsj og middag på menyen.

↓ Se oppskrifter på tre av Kafeteria Augusts retter nederst i saken.

Kokkelinjen var andrevalget

Når jeg møter Petter på restauranten er det enormt god stemning i lokalene. Dette er åpenbart en gjeng som har det skikkelig gøy på jobb.

I oppveksten var det på ingen måte lagt opp til at det var kokk Petter skulle bli. Det var litt tilfeldig at akkurat dette var bransjen han skulle ende opp i.

– Jeg ønsket egentlig å begynne på studiespesialisering, men der kom jeg rett og slett ikke inn. Kokkelinjen var andrevalget, ler Petter.

Likevel, dette var starten på en rakettkarriere som inkluderer en lang rekke kjente restauranter i både Norge og Danmark. Petter startet på Strand restaurant, og mener selv at han der fikk de beste forutsetningene for å lykkes i bransjen.

Derfra gikk veien videre til Hitchhiker, Smalhans, Barr i København, og til slutt en liten tur innom Maaemo, før han var med på å starte Kafeteria August tidligere i år.

– Vi ville lage en restaurant med sjel

Bak restauranten står den kjente kokken og resturantøren Esben Holmboe Bang, som eier og driver blant annet Maaemo. Esben tok kontakt med Joanne Brynildsen Sørheim for å lufte muligheten for å starte en ny restaurant sammen. Hun har erfaring fra blant annet Mohn, og hun driver også Revierhavnen Kro.

Petter ble rekruttert fra Maaemo etter forslag fra Joanne.

Det var viktig for oss at restauranten ikke bar preg av at dette er et nybygg. Vi ville lage en restaurant med sjel

Petter Rolund Antonsen, Kafeteria August

Restaurantsjef Roger Hansen har erfaring fra Evinabaren i Henningsvær, Blå og Makulator. Stian Eriksen er kokk og lærling med bakgrunn fra Einer. Kokken Loke-Johan Eliassen kjenner Joanne fra Mohn og Revierhavnen Kro.

Interiøret er nøye planlagt av Sørheim, og det er tydelig at her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. I beige og oransje toner med naturmaterialer har Kafeteria funnet en estetikk som passer like godt på dagen som på kvelden.

– Det var viktig for oss at restauranten ikke bar preg av at dette er et nybygg. Vi ville lage en restaurant med sjel, forteller Antonsen.

Denne gjengen har gjort det mange i bransjen drømmer om: å starte en restaurant sammen med gode venner.

Hvem drømmer vel ikke om å starte en uformell restaurant med gode venner? Fra venstre: Roger Hansen, Petter Rolund Antonsen, Joanne Sørheim, Christian Samuelsen, Stian Eriksen, Mathieu Cochet.
Hvem drømmer vel ikke om å starte en uformell restaurant med gode venner? Fra venstre: Roger Hansen, Petter Rolund Antonsen, Joanne Sørheim, Christian Samuelsen, Stian Eriksen, Mathieu Cochet.

Råvarer fra hjemgården

Konseptet er enkelt. Digg mat med gode råvarer og en restaurant de kan være stolt av. Kjøkkenet er lite og spartansk, men inneholder alt det de trenger for å lage maten de elsker. Her er det fokus på enkle og gode retter der råvarene er i fokus. Alle er med på å lage menyen og ingenting er fredet. De har allerede byttet flere retter siden de åpnet.

– Dette er ikke mine retter, de er våre. Alle har noe de skulle sagt når vi bestemmer menyen. Det er også viktig at retter på menyen byttes ut med jevne mellomrom slik at de som er her ofte får noe nytt når de er her, sier Antonsen.

Å begrense utvalget bidrar dessuten til å øke kreativiteten rundt menyprosessen

Petter Rolund Antonsen

Han er tydelig på at gode råvarer er alfa og omega, og daglig leder Sørheim er oppvokst på gården som står for mange av råvarene. Bonden leverer råvarene, og så bygger teamet rettene sine rundt disse. Men det er en metode som har forandret seg de siste årene. Tidligere leverte bonden det restauranten trengte basert på en fastsatt meny. Men det var lite gunstig for både bonden og miljøet.

– Da kan du risikere å stå igjen med mye mer rester enn om man forholder seg til det som faktisk er tilgjengelig til enhver tid. Å begrense utvalget bidrar dessuten til å øke kreativiteten rundt menyprosessen.

Et sted for hele dagen

Kafeteria August serverer både frokost, lunsj og middag, og menyen er tilpasset deretter. Inspirasjonen bak å servere frokost kommer selvsagt fra The Vandelay, men også den tiden Antonsen tilbragte i København, der det er helt vanlig å innta frokosten ute.

– I Norge har vi ikke den samme kulturen for å spise frokost ute. Men vi vil være med på å gjøre Oslo til en frokostby, sier han selvsikkert.

Dette skal også være et sted for alle, og Antonsen presiserer at de ikke har noen målgruppe. Kafeteria spiller nettopp på at dette skal være et avslappet sted med noe for enhver smak. Restauranten huser flere som bruker lokalene som studiested på dagtid. Samtidig har de fast DJ og fullt dansegulv på kveldstid. Men han anerkjenner at ambient techno, som de spiller på kveldstid fra torsdag til lørdag, muligens passer litt bedre for den litt yngre garde.

– Alle som synes det er gøy å være her skal få være her. Dersom bestemor synes det er gøy å være her, så skal bestemor selvsagt få være her, sier Antonsen med et smil.