Fisk på boks er en delikatesse, ikke fattigmannskost!

Fisk på boks er en delikatesse, ikke fattigmannskost!

Få timer etter de svømte i havet, svømmer de i lokalt krydder og olivenolje. Hermetisk fisk er mer enn makrell i tomat, juleansjos og overfisket tunfisk.

Tekst

Mette Mortensen

@mettemortensencom

Foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 9. april 2021

💸 Denne artikkelen er et kommersielt samarbeid med AMOI.no

Altså, fisk på boks har fått et ufortjent dårlig rykte. Det har blitt sett på som fattigmannskost, blitt fisket på uetisk vis, shippet jorden rundt før pakking, overbehandlet og feilmerket. Kanskje er det ikke så rart at tilliten til hermetisk fisk er tynnslitt.

Men så er det alle de gode produsentene der ute, de som fanger fisken forsvarlig med stang og line, klokker inn åtte små timer fra fisken svømte i havet til den er kokt og svømmer i lokalt krydder og deilig olivenolje.

Dette er produsenter vi må støtte. Her er smaken i boksene noe helt annet enn hos den vanlige makrellen i tomat som ligger i skapet og tunfiskmosen du blander med majones.

Produsenter fra spesielt Spania og Portugal lager såkalte «conservas» som selges og serveres på landenes fineste barer, rett fra boksen. Der blir den hyllet som en delikatesse, og det kan vi lære av.

Jeg er fullt klar over at dette er luksusprodukter, og at de koster. Men dersom man klarer å snu tankegangen rundt hermetisk sjømat, så er det verdt de ekstra pengene. Disse er så gode at alt du bare trenger er en kniv og en fersk baguette, kanskje en liten syltet grønnsak, så er måltidet i boks.

Mette Mortensen er matstylist og oppskriftsutvikler. I jobben sin komponerer hun visuelt sterke retter, med en forkjærlighet for det uperfekte, eksotiske og grafiske.
Mette Mortensen er matstylist og oppskriftsutvikler. I jobben sin komponerer hun visuelt sterke retter, med en forkjærlighet for det uperfekte, eksotiske og grafiske.

Et annet viktig poeng her er at disse små fiskene som hviler trygt og godt i en liten boks er mye mer bærekraftig når det kommer til både transport og holdbarhet enn fersk fisk (nå snakker jeg altså om de gode produsentene).

Her kan du nyte et godt og næringsrikt fiskemåltid etter et par uker på hytta uten innlagt strøm, milevis fra en butikk.

Og med nettet aka AMOI.no som din beste venn, kan du få disse digge boksene levert rett hjem på døra!

Er du også ørlite grann opptatt av estetikk, så kan du virkelig ikke ha unngått å legge merke til at alle disse forpakningene er helt rå. Ingen hermetisk mat er penere enn fisk på boks! Husk på dette neste gang du trenger en gave og vil imponere en matglad venn.