💸 Denne artikkelen er et kommersielt samarbeid med AMOI.no
Altså, fisk på boks har fått et ufortjent dårlig rykte. Det har blitt sett på som fattigmannskost, blitt fisket på uetisk vis, shippet jorden rundt før pakking, overbehandlet og feilmerket. Kanskje er det ikke så rart at tilliten til hermetisk fisk er tynnslitt.
Men så er det alle de gode produsentene der ute, de som fanger fisken forsvarlig med stang og line, klokker inn åtte små timer fra fisken svømte i havet til den er kokt og svømmer i lokalt krydder og deilig olivenolje.
Dette er produsenter vi må støtte. Her er smaken i boksene noe helt annet enn hos den vanlige makrellen i tomat som ligger i skapet og tunfiskmosen du blander med majones.
Produsenter fra spesielt Spania og Portugal lager såkalte «conservas» som selges og serveres på landenes fineste barer, rett fra boksen. Der blir den hyllet som en delikatesse, og det kan vi lære av.
Jeg er fullt klar over at dette er luksusprodukter, og at de koster. Men dersom man klarer å snu tankegangen rundt hermetisk sjømat, så er det verdt de ekstra pengene. Disse er så gode at alt du bare trenger er en kniv og en fersk baguette, kanskje en liten syltet grønnsak, så er måltidet i boks.
Mette Mortensen er matstylist og oppskriftsutvikler. I jobben sin komponerer hun visuelt sterke retter, med en forkjærlighet for det uperfekte, eksotiske og grafiske. Et annet viktig poeng her er at disse små fiskene som hviler trygt og godt i en liten boks er mye mer bærekraftig når det kommer til både transport og holdbarhet enn fersk fisk (nå snakker jeg altså om de gode produsentene).
Her kan du nyte et godt og næringsrikt fiskemåltid etter et par uker på hytta uten innlagt strøm, milevis fra en butikk.
Og med nettet aka AMOI.no som din beste venn, kan du få disse digge boksene levert rett hjem på døra!
Er du også ørlite grann opptatt av estetikk, så kan du virkelig ikke ha unngått å legge merke til at alle disse forpakningene er helt rå. Ingen hermetisk mat er penere enn fisk på boks! Husk på dette neste gang du trenger en gave og vil imponere en matglad venn.
Syltede sennepsfrø 1 ss gule sennepsfrø
2 ss eplesidereddik
1 ss vann
1 laurbærblad
en klype flaksalt
5 svarte pepperkorn
Sprøstekt potetsalat (til 2 personer som en lunsj, 4 personer som tilbehør)
650 g småpoteter
6 ss olivenolje
flaksalt
nykvernet pepper
1 ss dijonsennep
1 ss eplesidereddik
½ ts honning
1 boks makrellfilet i krydret olje (ev. nøytral olje)
1 neve frisk dill, grovhakket
Hvorfor ikke ta potetsalaten til nye høyder og bake potetene sprø før du serverer dem! Legg til spicy og syrlige sennepsfrø, kremet makrell og dill, så begynner vi å snakke nydelig potetsalat.
Syltede sennepsfrø Bland alle ingrediensene i et lite glass og la det stå over natten.
Sprøstekt potetsalat Forvarm ovnen til 200 grader. Kok eller damp potetene med skallet på til de nesten er gjennomkokt, ca. 10 minutter. Koker du dem for lenge vil de falle sammen i resten av kokeprosessen. Spre dem utover et oljet stekebrett for å avkjøle dem. Når de er kalde nok til å håndteres klemmer du dem forsiktig, én etter én, ned mot brettet med bunnen av et glass – målet er å flate dem litt ut, men fortsatt henge sammen. Pensle dem raust med olje (bruk gjerne litt fra fisken) og krydre med salt og pepper. Bak dem i ovnen til de er sprø og gylne, ca. 25 minutter. Pisk sammen sennep, eddik, honning og en klype salt og pepper. Hell gradvis 3 ss olje i mens du pisker, så får du en tykk og kremet vinaigrette. Vend forsiktig sammen potetene, makrellen revet i grove biter, vinaigretten og halvparten av dillen. Server toppet med resten av dillen og raust med sennepsfrø.
Syltet rød stjerneløk (1 glass) 1 pose rød stjerneløk
½ dl hvitvinseddik
1 dl sukker
2 dl vann
Tonnato-saus 2 ansjosfileter
1 boks tunfisk i fennikel- og olivenolje
1 ts kapers
½ dl majones
ca. ½ sitron
2 ss olivenolje
salt
Radicchiosalat med syltet rød sjalottløk og tonnatosaus 2 egg
1 neve grønne bønner
1 radicchio
1 ss kapers
syltet rød stjerneløk
1 liten neve frisk bladpersille, finhakket
olivenolje til servering
Jeg bruker så mange farger jeg kan i maten. Spesielt når en av hovedkomponentene er helt beige. Derav den røde radicchioen! Men det er ikke salaten som er dronningen her, selv om det ser sånn ut, det er den fantastiske beige sausen. Tonnato er en italiensk klassiker, stappfull av smak fra tunfisk, majones, ansjos og kapers – mest kjent servert sammen med kalv i vitello tonnato . Jeg har valgt å bruke den som en salatdressing og lage en slags dekonstruert niçoise-salat. Bruk de salatingrediensene du har for hånden. Potet, cherrytomater og oliven hadde fungert ypperlig her. Jeg valgte å sylte rød stjerneløk, men du kan også bruke rå salatløk eller rødløk, eller sylte sjalott- eller rødløk om det er mer tilgjengelig.
Syltet rød stjerneløk Skrell og skjær løkene i tynne skiver. Kok opp eddik, sukker og vann i en liten kjele, rør om til sukkeret har smeltet og hell over løken. La den stå i 30 minutter.
Tonnato-saus Kjør sammen ansjos, tunfisk (med oljen) og kapers i en foodprosessor. Hell i majones og sitronsaft og kjør det til en jevn og fin saus. Spe på med olje til du har ønsket konsistens, eventuelt bruk noen skjeer kaldt vann. Smak til med salt.
Radicchiosalat
Kok opp en kjele med vann, legg i eggene og kok dem i 6 minutter og 30 sekunder. Fisk dem ut og skyll dem i iskaldt vann før du skreller dem og deler dem i to. Fjern stygge stilker på bønnene og kok dem i 30 sekunder. Skyll dem raskt i iskaldt vann. Spre et par rause skjeer med tonnato på to tallerkener. Legg på radicchio revet i grove biter, bønner, egg, kapers og syltet løk. Hell over litt olivenolje og topp med persille. Server med resten av tonnatoen i en skål.
→ Bestill en pakke med de viktigste ingrediensene
Syltet sjalottløk 2 store eller 3 små sjalottløk
½ dl hvitvinseddik
1 dl sukker
2 dl vann
Krydret sardindip (4 personer som en snack) 1 boks sardiner i krydret olivenolje
1 ts fennikelfrø
1 boks kremost naturell (ca. 125 g)
1 fedd hvitløk
ca. ½ sitron
salt
Salsa med fennikel, oliven og syltet sjalottløk ca. ½ sitron
ca. ½ syltet sjalottløk, finhakket
1/6 fennikel, finhakket
1 neve frisk bladpersille, finhakket
8 grønne oliven (gjerne Castelvetrano), grovhakket
1 ts hvitvinseddik
½ dl god olivenolje
flaksalt
Jeg kaller det en dip, men smører den likevel utover brød eller kjeks fremfor å dyppe ting i den. Her står du fritt til å gjøre hva du selv vil. Det er verdens enkleste dip å lage og du må gjerne leke deg med ulike typer fisk når du lager den – for eksempel røkte sardiner om du har tilgang til det. Sardinene her ligger i en krydret olje, så jeg bruker like gjerne krydderne der til å smaksette dippen. Salsaen løfter dippen til nye høyder, så den er essensiell. Jeg brukte syltet sjalottløk fordi jeg hadde det, så når du først lager det til denne salsaen, er det like greit å lage et lite glass som du kan sette i kjøleskapet og bruke til andre ting.
Syltet sjalottløk Skrell løkene og skjær dem i to på langs, deretter i tynne båter. Legg dem i et lite sylteglass. Kok opp eddik, sukker og vann og rør om til sukkeret har smeltet. Hell laken over løken og la stå i 30 minutter.
Krydret sardindip
Legg sardinene i en foodprosessor sammen med krydderet i boksen og litt av oljen. Vil du ikke ha dippen så sterk, så se an hvor mye av chilien du legger i. Rist fennikelfrøene i en tørr stekepanne til de lukter aromatisk og legg dem i sammen med kremost, finrevet hvitløk (jeg bruker en microplane) og sitronsaft. Kjør det sammen til en jevn mos og smak den til med salt og eventuelt mer sitronsaft.
Salsa med fennikel, oliven og syltet sjalottløk Forvarm ovnen til 200 grader. Skjær sitronen i tynne skiver, bak dem på et stekebrett til de har fått en gyllen og fin farge i ovnen og finhakk skivene. Bland med sjalottløk, fennikel, bladpersille, oliven, eddik og olje og smak til med salt.
Man skal aldri, aldri kimse av en enkel pastarett. De er ofte de aller beste! Her kjører vi på med både sardiner og ansjos for maks smak, crunch fra brødsmuler, masse sitrus og masse persille.
Slik gjør du Kok pastaen etter anvisning på pakken. Legg brødskivene og finhakket ansjos i en foodprosessor sammen med ca. 1 ss av ansjosoljen. Kjør det sammen til grove smuler. Stek smulene i 1 ss olje på middels varme til de er gylne og sprø. Vend sammen den kokte linguinien med sardinene brutt opp i mindre biter, finhakket persille, finrevet sitronskall, brødsmuler og nykvernet pepper. Topp med ekstra olje og server.
Vinaigrette 1 ts sukker
1 ss fiskesaus
1 fedd hvitløk, finhakket/revet
1 bird’s eye chili, skåret i tynne skiver
½ lime, saften
Salat (2 personer) 1 glass/boks tunfisk i olje, ca. 200 g
1 boks cherry-/romanticatomater
½ salatløk
1 stor neve frisk mynte
1 stor neve frisk thaibasilikum
1 stor neve frisk koriander
en liten neve tørket rødløk (ev. sprøstekt løk)
Dette er min nye «go to»-salat når det er varmt ute og jeg er keen på noe friskt og lett! Den er thai-inspirert, inneholder tunfisk og en haug med friske urter og har en dressing som smeller litt på tungen. Server med ris om du ønsker litt mer substans til måltidet.
Vinaigrette Pisk sammen vinaigretten i en stor salatbolle.
Salat Hell av oljen på fisken og bryt den opp i biter. Skjær tomatene i to, løken i smale båter og grovhakk urtene. Legg alt i bollen og vend alt godt sammen med vinaigretten. Topp med tørket rødløk og server – gjerne med ris dersom du ønsker et litt mektigere måltid.