Dette sitrusaktige krydderet passer overraskende godt til dessert

Dette sitrusaktige krydderet passer overraskende godt til dessert

Disk opp med denne oppsiktsvekkende desserten til Matthew fra restaurant Hyde.

Tekst

Jørgen Brynhildsvoll

@jorgenbry

Foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 14. mars 2022

– Dette er faktisk den første dessertretten vi hadde på menyen da vi åpnet Hyde, sier Matthew North.

Den fabelaktige restauranten på Fredensborg i Oslo er kjent for å bruke krydder på litt uortodokse måter. Sist ut i denne miniserien er en dessert med korianderfrø.

– Mørk sjokolade og appelsin er en vanlig kombinasjon. Korianderfrø har en litt sitrusaktig smak som gjør at det også funker bra med sjokolade – spesielt den mørke og bitre sorten, sier Matthew.

Den lekre terta finnes ikke lenger på menyen.

– Det ble litt mye styr å lage terte til 60 personer hver dag! sier Matthew.

Røst med omhu

Nå kan du heldigvis smake desserten likevel! Matthew har delt oppskriften med Kabarets lesere, så du kan lage terten selv hjemme på kjøkkenet.

Det er vanlig å røste krydder i en tørr panne for å få smakene tydeligere fram. Men mange gjør dette feil, mener Matthew.

Å bruke ferdigmalt krydder gir veldig mye mindre smak

Matthew North

– Når folk flest røster krydder, bruker de veldig høy varme, som endrer smaken ganske kraftig. Det kan gi en brent smak, som når du rister brød for lenge, sier han.

Selv har han pannen på lav varme, og når for eksempel korianderfrøene begynner å varmes og avgir lukt, tar han panna av varmen og rister så frøene blir varmet opp på alle sider.

– Når du varmer krydder på lav varme, forsterker du heller smaken som finnes i krydderet fra før.

Bruk hele krydder

Neste tips er en gjenganger: Unngå ferdigmalt krydder.

– Å bruke ferdigmalt krydder gir veldig mye mindre smak, sier Matthew.

Om han for eksempel bruker korianderfrø i en dessert, så kverner han frø daglig.

Matthew North fra Wolverhampton har blant annet jobbet på Pjoltergeist, Kolonialen, Aymara og restauranten til vinmagasinet Noble rot før han åpnet Hyde.
Matthew North fra Wolverhampton har blant annet jobbet på Pjoltergeist, Kolonialen, Aymara og restauranten til vinmagasinet Noble rot før han åpnet Hyde.

– Det er det samme som med kaffe – fra øyeblikket du kverner, begynner de gradvis å miste smak, sier han.

Dagligvarebutikken på hjørnet har sjelden det beste utvalget av hele krydder. Korianderfrø kan bestilles på nett, for eksempel fra Verdensmat eller Krydra.no. I grønnsakshandlere med godt krydderutvalg finnes det meste, men det er lurt å smake seg litt fram, mener Matthew.

I denne miniserien om krydder har Matthew North laget krabbe med kardemomme, peppersaus og sjokoladeterte med korianderfrø.
I denne miniserien om krydder har Matthew North laget krabbe med kardemomme, peppersaus og sjokoladeterte med korianderfrø.

– Du bør prøve forskjellige produsenter. Noen ganger får du superbra greier, og andre ganger er det ganske begredelig. Men å handle på Grønland torg er veldig mye bedre enn å dra på Rema 1000, fordi du kan kjøpe hele kryddere, sier Matthew.

– Du kan gjerne stole på stedene der folk som bruker mye krydder i maten sin handler, sier han.