Sauerkraut med gurkemeie og ingefær (2 store Norgesglass)
1 kg kål (ca. 1 hode)
20 g salt
1,5 ss fennikelfrø
1 ss gule sennepsfrø (ev. karve)
1 ss revet ingefær
2 ts gurkemeiepulver
Chilistrøssel
2 ts Aleppo-pepper (ev. vanlige chiliflak)
1 ts flaksalt
2 ts svarte sesamfrø
1 klype sitronsyre (kan sløyfes)
Surdeigstoast med spinat, posjert egg og sauerkraut
(2 personer)
4 egg
1 ts eplesider- eller hvitvinseddik
2 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
4 store never frisk spinat
flaksalt og nykvernet pepper
4 egg
4 skiver surdeigsbrød
1-2 dl gresk yoghurt
sauerkraut
chilistrøssel
Sauerkraut
Det aller viktigste først – når det kommer til fermentering er det ekstremt viktig å være nøye med at alt er HELT rent – hender, glass og utstyr. Slurv her resulterer bare i muggen kål, og det er ingen så innmari keen på.
Legg de to ytterste kålbladene til side. Del hodet i to, fjern den harde kjernen, snitt kålen fint og legg strimlene i en stor bolle. Strø krydderet over og massér alt godt sammen. Igjen, bruk gjerne plasthansker her pga. misfarging. Massér og klem blandingen hardt sammen til kålen er helt myk og har begynt å frigi masse væske.
Gjør klar 2-3 store Norgesglass, så store at det fortsatt blir ca. 7 cm med luft på toppen når de er fylt. Du ønsker å sterilisere dem, så vask dem og sett dem i ovnen i 5 minutter på 200 grader.
Fordel kålen gradvis i glassene og klem hardt ned med neven mellom hver gang for å få ut mer væske. Er ikke all kålen helt dekket kan du etterfylle med saltlake (kok opp 0.5 l vann med 10 g salt og avkjøl helt).
Brett kålbladene du sparte sammen og legg dem på som små lokk i hvert glass. Tørk bort alle kålrester som eventuelt skulle ligge langs kanten og legg i en liten vekt for å holde kålen under laken – jeg bruker gjerne små glasslokk, men en liten skål kan også fungere. Sett på lokkene, datér glassene og sett dem på en tallerken i et mørkt og kaldt rom (kjeller eller kalde soverom med rundt 18 grader er topp).
Åpne lokket forsiktig etter en uke for å slippe ut gass. Etter 10 dager kan du begynne å smake litt på den (bruk en ren gaffel, ikke fingre), men den er som regel klar etter ca. 2 uker.
Chilistrøssel
Bland alt sammen i en liten skål. Et bra strøssel til det meste, egentlig.
Surdeigstoast med posjert egg, spinat og sauerkraut
Kok opp en kjele med vann. Knekk et egg forsiktig i en liten sil over vasken for fjerne overflødig væske i eggehviten.Tilsett eddik i kokevannet, lag en stor virvel i vannet og skru ned varmen til lav før du forsiktig heller i egget, så nærme vannoverflaten som mulig. La egget posjere i 3.5 minutt før du løfter det ut med en hullsleiv. Legg det på et kjøkkenpapir. Repeter med resten av eggene.
Varm oljen i en stekepanne på middels varme. Gi hvitløksfeddet et slag, skrell det og legg det i sammen med spinaten og en god klype salt og pepper. Når spinaten har kollapset helt fjerner du hvitløken og setter den til side.
Rist brødet og smør på en raus mengde yoghurt. Fordel spinaten utover, legg på sauerkraut og topp med egg, litt ekstra olivenolje og en klype med chilistrøssel.