Kokebøker er den perfekte gaven å både få og gi

Kokebøker er den perfekte gaven å både få og gi

Seks tips til digge, harde pakker.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Tekst

Mette Mortensen

@mettemortensencom

Tekst

Helena Tusvik Rosenlund

@helenarosenlund

Publisert 18. desember 2020

Et par julegaver igjen? Kokebøker er fantastiske gaver som er like morsomme å gi bort som å få.

I Kabaret elsker vi kokebøker. Det er den beste måten å utvide repertoaret på kjøkkenet. I tiden framover kommer vi til å anbefale kokebøker med jevne mellomrom.

Her har vi samlet opp seks tips til harde pakker som matentusiaster blir glad for å finne under treet!

Night+Market

Av Kris Yenbamroong

Digg new-school thaimat

Denne fargerike galskapen av en kokebok vil garantert freshe opp samlinga di! Kris Yenbamroong fra restauranten Night+Market i West Hollywood, LA har redefinert hva en moderne thairestaurant kan være. Hipsterfaktoren er skyhøy. Maten er tydelig og respektfullt forankret i tradisjoner, men samtidig innovativ og moderne. Ingredienslistene i thaikokebøker er ofte grusomt lange, men her føles rettene overkommelige.

Kris er lidenskapelig opptatt av naturvin, og nevner masse tips og personlige favoritter i boka. Han er spesielt gira på hvor bra det passer til den spicy maten hans.

Night+Market er sammen med Pok pok mine go-to kokebøker for digg new-school thaimat. Det må også nevnes at den svenske fotografen Marcus Nilsson har levert helt tullete fete bilder her.

– Tommy

Night+Market

Gjelina: Cooking from Venice, California

Av Travis Lett

Superfreshe retter fra LA

Herregud, for en digg restaurant Gjelina er! 😍 En sånn man drømmer om å ha i gaten sin og stikke ned og henge på for en liten matbit med en venn og et glass vin. Helt klart en av mine favoritter i Venice i LA.

Men så må man jo hjem igjen en dag òg, og da er det greit å kunne gjenskape rettene på sitt eget kjøkken. I hvert fall gi det et forsøk. Her er det alt fra superfreshe fiskeretter til litt tyngre søndagsmiddager, litt italiensk-preg, litt meksikansk-preg, men mest av alt et enormt fokus på gode råvarer og nedpå mat.

– Mette

Gjelina

Noble Rot – Wine From Another Galaxy

Av Dan Keeling og Mark Andrews

En ny standard for vinbøker

Det britiske indievinmagasinet Noble Rot har opparbeidet seg kultstatus og en trofast følgerskare siden starten i 2013. Få andre i vinjournalistikkens verden skriver så lettbeint, upretensiøst og avslappet som gründerduoen Dan Keeling og Mark Andrews og deres bidragsytere.

Etter 24 freshe og nyskapende utgaver har endelig deres første bok kommet. Wine From Another Galaxy er et samleverk med magasinets og restaurantens historie, besøk hos magasinet favorittprodusenter, reiseskildringer fra ulike vinregioner og masse annet spennende stoff.

Fresht og fargerikt grafisk design i kombinasjon med strøkne foto og illustrasjoner gjør at denne setter en ny og moderne standard for vinbøker. Alt annet blir rett og slett litt småkjedelig!

– Tommy

Noble Rot

Två systrars söta: 170 frestelser från The Cookbook Cafe

Av Nina og Monica Eisenman

Led oss inn i fristelser

Denne kokeboka har opphav i en kafé de søte, svenske søstrene Nina og Monica Eisenman drev sammen. Kundene spurte alltid etter oppskrifter, så derfor ga de ut en kokebok med de beste. Den inneholder søte kjeks, høye og lave kaker, noen utrolig gode paioppskrifter, bakst, desserter, iskrem og konfekt.

Jeg har prøvd nesten alle oppskriftene og kan gå god for alle! Oppskriftene er stort sett ukompliserte, men noen skal også «sjuda över vattenbad», så her får man jobba litt med det svenske vokabularet også.

– Helena

Två systras søta

All the Stuff We Cooked

Av Frederik Bille Brahe

Københavns wonderboy

Frederik Bille Brahe er kokk og driver flere av Københavns hippeste restauranter og kaféer (Apollo Bar, Atelier September, Kafeteria SMK). Men han er også ektemann og pappa, og en som ble sittende hjemme under lockdown som alle oss andre. Så han begynte å legge ut oppskrifter på insta av maten han lagde hjemme, og delte litt av privatlivet sitt. Det ble en tydelig hit, så han slo han seg sammen med Apartamento, et av verdens råeste interiørmagasiner, og trykket dem i denne kokeboken. Dét, noen kruseduller og tegninger av fyrstikkmennesker. Og bilder av datteren Sonyas hender.

Den ser litt ut som en kokebok jeg kunne ha laget selv da jeg var 12, med saks og papir, lim og en svarthvitt-printer. Men oppskriftene er helt nydelige! Havregrøt, matcha-tiramisu, soufflé-pannekaker, hummus og hjemmelagd Snickers. Et bevis på at alle kokebøker ikke trenger ha fancy produksjon eller et rendyrket konsept, simpelthen oppskrifter på maten en kokk lager hjemme. Holder i lange baner for meg!

– Mette

All The Stuff We Cooked

Venice: Four Seasons of Home Cooking

Av Russell Norman

Utvid ditt italienske repertoar

Den nyeste kokeboken til den London-baserte restauratøren Russell Norman. Hans første bok Polpo, som også er navnet på restaurantene hans, har gitt meg utallige mengder inspirasjon til italienske retter som funker like godt i hverdagen som når man har middagsgjester. Venice er, som navnet antyder, en kokebok med regionale oppskrifter fra Veneto.

Boken er kledelig inndelt etter de fire årstidene og inneholder derfor både sarte og delikate vårretter, samt varmende og rustikke retter som er perfekt for vinterhalvåret. Venice er befriende variert sammenlignet med mange andre italienske kokebøker. Du finner mange fine pastaretter her òg, men det venetianske kjøkken er først og fremst basert på sjømat og grønnsaker.

Blant alle de digge rettene finner du gnocchi med salviesmør, crostini med klippfisk, sverdfiskputtanesca, torta della nonna, ribollita og risotto med zucchini, mynte og geitost. Boka er ellers stemningsfullt fotografert av Jenny Zarins. Anbefales til alle som vil utvide det italenske repertoaret sitt!

– Tommy

Venice