Kokebøker er den perfekte gaven å både få og gi
Seks tips til digge, harde pakker.
Publisert 18. desember 2020
Et par julegaver igjen? Kokebøker er fantastiske gaver som er like morsomme å gi bort som å få.
I Kabaret elsker vi kokebøker. Det er den beste måten å utvide repertoaret på kjøkkenet. I tiden framover kommer vi til å anbefale kokebøker med jevne mellomrom.
Her har vi samlet opp seks tips til harde pakker som matentusiaster blir glad for å finne under treet!
Night+Market
Av Kris Yenbamroong
Digg new-school thaimat
Denne fargerike galskapen av en kokebok vil garantert freshe opp samlinga di! Kris Yenbamroong fra restauranten Night+Market i West Hollywood, LA har redefinert hva en moderne thairestaurant kan være. Hipsterfaktoren er skyhøy. Maten er tydelig og respektfullt forankret i tradisjoner, men samtidig innovativ og moderne. Ingredienslistene i thaikokebøker er ofte grusomt lange, men her føles rettene overkommelige.
Kris er lidenskapelig opptatt av naturvin, og nevner masse tips og personlige favoritter i boka. Han er spesielt gira på hvor bra det passer til den spicy maten hans.
Night+Market er sammen med Pok pok mine go-to kokebøker for digg new-school thaimat. Det må også nevnes at den svenske fotografen Marcus Nilsson har levert helt tullete fete bilder her.
– Tommy
Gjelina: Cooking from Venice, California
Av Travis Lett
Superfreshe retter fra LA
Herregud, for en digg restaurant Gjelina er! 😍 En sånn man drømmer om å ha i gaten sin og stikke ned og henge på for en liten matbit med en venn og et glass vin. Helt klart en av mine favoritter i Venice i LA.
Men så må man jo hjem igjen en dag òg, og da er det greit å kunne gjenskape rettene på sitt eget kjøkken. I hvert fall gi det et forsøk. Her er det alt fra superfreshe fiskeretter til litt tyngre søndagsmiddager, litt italiensk-preg, litt meksikansk-preg, men mest av alt et enormt fokus på gode råvarer og nedpå mat.
– Mette
Noble Rot – Wine From Another Galaxy
Av Dan Keeling og Mark Andrews
En ny standard for vinbøker
Det britiske indievinmagasinet Noble Rot har opparbeidet seg kultstatus og en trofast følgerskare siden starten i 2013. Få andre i vinjournalistikkens verden skriver så lettbeint, upretensiøst og avslappet som gründerduoen Dan Keeling og Mark Andrews og deres bidragsytere.
Etter 24 freshe og nyskapende utgaver har endelig deres første bok kommet. Wine From Another Galaxy er et samleverk med magasinets og restaurantens historie, besøk hos magasinet favorittprodusenter, reiseskildringer fra ulike vinregioner og masse annet spennende stoff.
Fresht og fargerikt grafisk design i kombinasjon med strøkne foto og illustrasjoner gjør at denne setter en ny og moderne standard for vinbøker. Alt annet blir rett og slett litt småkjedelig!
– Tommy
Två systrars söta: 170 frestelser från The Cookbook Cafe
Av Nina og Monica Eisenman
Led oss inn i fristelser
Denne kokeboka har opphav i en kafé de søte, svenske søstrene Nina og Monica Eisenman drev sammen. Kundene spurte alltid etter oppskrifter, så derfor ga de ut en kokebok med de beste. Den inneholder søte kjeks, høye og lave kaker, noen utrolig gode paioppskrifter, bakst, desserter, iskrem og konfekt.
Jeg har prøvd nesten alle oppskriftene og kan gå god for alle! Oppskriftene er stort sett ukompliserte, men noen skal også «sjuda över vattenbad», så her får man jobba litt med det svenske vokabularet også.
– Helena
All the Stuff We Cooked
Av Frederik Bille Brahe
Københavns wonderboy
Frederik Bille Brahe er kokk og driver flere av Københavns hippeste restauranter og kaféer (Apollo Bar, Atelier September, Kafeteria SMK). Men han er også ektemann og pappa, og en som ble sittende hjemme under lockdown som alle oss andre. Så han begynte å legge ut oppskrifter på insta av maten han lagde hjemme, og delte litt av privatlivet sitt. Det ble en tydelig hit, så han slo han seg sammen med Apartamento, et av verdens råeste interiørmagasiner, og trykket dem i denne kokeboken. Dét, noen kruseduller og tegninger av fyrstikkmennesker. Og bilder av datteren Sonyas hender.
Den ser litt ut som en kokebok jeg kunne ha laget selv da jeg var 12, med saks og papir, lim og en svarthvitt-printer. Men oppskriftene er helt nydelige! Havregrøt, matcha-tiramisu, soufflé-pannekaker, hummus og hjemmelagd Snickers. Et bevis på at alle kokebøker ikke trenger ha fancy produksjon eller et rendyrket konsept, simpelthen oppskrifter på maten en kokk lager hjemme. Holder i lange baner for meg!
– Mette
Venice: Four Seasons of Home Cooking
Av Russell Norman
Utvid ditt italienske repertoar
Den nyeste kokeboken til den London-baserte restauratøren Russell Norman. Hans første bok Polpo, som også er navnet på restaurantene hans, har gitt meg utallige mengder inspirasjon til italienske retter som funker like godt i hverdagen som når man har middagsgjester. Venice er, som navnet antyder, en kokebok med regionale oppskrifter fra Veneto.
Boken er kledelig inndelt etter de fire årstidene og inneholder derfor både sarte og delikate vårretter, samt varmende og rustikke retter som er perfekt for vinterhalvåret. Venice er befriende variert sammenlignet med mange andre italienske kokebøker. Du finner mange fine pastaretter her òg, men det venetianske kjøkken er først og fremst basert på sjømat og grønnsaker.
Blant alle de digge rettene finner du gnocchi med salviesmør, crostini med klippfisk, sverdfiskputtanesca, torta della nonna, ribollita og risotto med zucchini, mynte og geitost. Boka er ellers stemningsfullt fotografert av Jenny Zarins. Anbefales til alle som vil utvide det italenske repertoaret sitt!
– Tommy