Løkka Deli er en liten bit av New York i Oslo
I fjor åpnet han hovedstadens beste tacosjappe. Nå serverer Nud Dudhia amerikanskinspirert bodega-mat på nyåpnede Løkka Deli.
Hvis du besøker USA, er det garantert én ting du vil savne når du kommer hjem igjen: ujålete, erkeamerikanske spisesteder med fettdryppende sandwicher og bunnløse kaffekopper der det serveres sylteagurk til det meste.
Nå har Oslo fått noen få kvadratmeter Amerika i Markveien: en New York style bodega.
– Inspirasjonen for Løkka Deli er alle de bra stedene i USA: diners, delis, bodegas og veikroer, forteller Nud Dudhia.
Nud ble for alvor kjent for Oslo-folk med sine mexicanske popups under navnet Maiz, der han disket opp tacos på blant annet Bar Lasarett, Oslo Velo og nå avdøde Gurken – ofte sammen med sidermakeren Solhøi.
Han har lang fartstid som kokk, og står bak kjeden Breddos Tacos i London, Liverpool og Manchester. I fjor sommer åpnet Breddos endelig også i Mathallen i Oslo, til strålende anmeldelser. «En åpenbaring av en tacorestaurant» hyllet VG og ga ham terningkast 6.
Samme anmelder trillet denne uken samme terningkast også til Løkka Deli, og skrev «revolusjonen vi har ventet på er her».
Amerikanske klassikere
Nud er selv fra London, men tilbrakte mye tid i New York med sin mor som barn. Der fikk han sine første møter med ekte jødiske bodegaer. Løkka Deli er inspirert av klassiske steder som Katz's og Frankel's, samt norske råvarer.
– Jeg blir veldig glad av de fantastiske produktene vi får tak i her. Vi har kjøtt fra Indre Oslo Matforedling, surdeigsbrød fra Ille Brød og buns fra Bread & Butter. Vi vil kjøpe de beste tingene vi kan få tak i og lage så mye som mulig selv. Vi lager for eksempel syltede grønnsaker, pastrami og karamellisert løk på huset, sier Nud.
Opprinnelig var planen å åpne en tacos al pastor-restaurant, men pandemien fikk ham til å tenke annerledes.
Vi kastet litt maling på veggene og kjøpte et par nye ting, men det var ganske enkelt. Det føles som et sånt sted som bør være en deli
— Nud Dudhia
– Vi ønsket i stedet å lage noe som er mer tilgjengelig for folk flest, spesielt i disse dager hvor man kanskje heller må ta med seg noe å spise hjemme enn å være sammen med andre på restaurant. Dessuten ga det ikke mening å åpne enda en tacosjappe fem minutters gange fra Breddos, den meksikanske restauranten vi åpnet i Mathallen i sommer. Det blir litt vel nisjete.
På menyen finner vi klassisk bodega-mat som breakfast buns (en lys, søtlig bolle med egg og ost), hashbrowns, doughnuts, pølse i brød med relish og selvsagt sandwicher i alle fasonger – pastrami reuben, patty melt, kjøttbolle-sandwich og grillet ost med sopp er på lista.
Sandwichene serveres varme, glinsende av fett og proppet med fyll, og er ujålete innpakket i bakepapir.
Nud føler at lokalet selv ønsket å være en deli – med sitt høye tak, gamle flisegulv og eksponerte murvegger.
– Vi kastet litt maling på veggene og kjøpte et par nye ting, men det var ganske enkelt. Det føles som et sånt sted som bør være en deli.
Spekemat og bourbon
Planen er starte som en sandwichbutikk med enkle sideretter og gode alkoholfrie drikker og kaffe, men så utvide med en delikatessedisk der man kan kjøpe spekemat, hjemmelaget pastrami, britisk ost fra Neal’s Yard og syltede grønnsaker som kimchi og surkål.
De har nok av produkter å ta av – Nud forteller at de bruker intet mindre enn ni forskjellige oster i sandwichene for å gi dem et variert og autentisk uttrykk.
Vi vil skape en nabolagskafe hvor du kan komme innom for en kaffe eller en øl og en sandwich og ta med deg noe greier hjem. På kvelden vil vi ha masse stearinlys og god stemning, øl, bourbon og bra musikk
— Nud Dudhia
Kaffen kommer fra nabolagsbrenneriet Tim Wendelboe og brygges på en Poursteady, en slags robot som kan brygge fem V60-håndbrygg på én gang.
I tillegg planlegges sene kvelder med alkoholservering og fokus på bourbon.
– Vi vil skape en nabolagskafe hvor du kan komme innom for en kaffe eller en øl og en sandwich og ta med deg noe greier hjem. På kvelden vil vi ha masse stearinlys og god stemning, øl, bourbon og bra musikk. Vi gleder oss skikkelig til å åpne ordentlig.