Dette er Norges 7 beste cocktailbarer

Dette er Norges 7 beste cocktailbarer

Prisene ble delt ut under en feiring i Oslo torsdag 11. november. Det er de nominerte barene selv som har stemt fram vinnerne.

Tekst

Jørgen Brynhildsvoll

@jorgenbry

Publisert 11. november 2021

Kabaret i samarbeid med den nye norske tonicprodusenten Norwegian Soda Co. presenterer kåringen av Norges beste cocktailbarer.

39 barer i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand ble nominert, og det er de nominerte barene selv som har valgt vinnerne ved å stemme på favorittene blant sine kolleger. Topplista ble offentliggjort under en feiring på Oslovelo i Oslo torsdag 11. november.

Kåringen presenteres i samarbeid med den nye norske tonicprodusenten Norwegian Soda Co.
Kåringen presenteres i samarbeid med den nye norske tonicprodusenten Norwegian Soda Co.

Lista over nominerte ble kvalitetssikret av bartender Anne Maurseth. Hun er aktuell med Maaemo-baren The Conservatory, som åpnet etter at vinnerne var kåret – dermed ble Anne en nøytral part.

Følg med på Kabaret.no de neste dagene for å lese intervjuer med barene som fikk pallplassering.

Her er vinnerne!

Foto: @baralbatross på Instagram
Foto: @baralbatross på Instagram

Nabolagsbaren

En uhøytidelig underdog blant fornemme cocktailbarer, men en tydelig favoritt både i bransjen og lokalsamfunnet. Albatross, eller Måka på folkemunne, er en nabolagspub på Torshov med suverene cocktails, signert tre travere med bakgrunn fra Bar Boca. Her har innehaverne laget en bar de kan pensjoneres fra, som de sa i et intervju.

Måka bærer preg av at folka her elsker å være på jobb. En gang kom de for eksempel på ideen om å tilby en meny med et titalls forskjellige chilinøtt-typer. Inngangsdøra voktes av en litt uvørent utstoppa måke. Bak den venter en nydelig bar, møbler designet av en medeier og deilig musikk på vinyl. Den sirlige spiralen av glasservietter på baren forteller at denne gjengen kan mer enn å tappe øl: Drinkene her blåser forventningene av banen.

Det er så deilig at den gode nabolagsstemningen begynner å spre seg utover i bydelene

Anne Maurseth

Gjengen stavret seg gjennom pandemien ved hjelp av adventskafé og utgivelse av indie-magasinet Ucrispe tider, der stamgjester som Bjarte Tjøstheim og Marie Aubert bidro. Et klenodium fra en cocktailfri tid da barsamtalene var på Clubhouse. Det virker heldigvis lenge siden!

Anne Maurseth sier: – Litt på samme måte som Pjolter og Punsj, er dette også tre kamerater som har gått sammen og klart å åpne egen sjappe. Dette er superdyktige folk med klassisk skole fra Bar Boca. De lager egne vrier på tradisjonelle drinker. Det er så deilig at den gode nabolagsstemningen begynner å spre seg utover i bydelene.

Foto: Pjolter og Punsj
Foto: Pjolter og Punsj

Best i vest

Baren i oljebyen er en hommage til nordisk drikketradisjon – den er tross alt kalt opp etter de to drinkene som tidligst gjorde sitt inntog her oppe. Truls Thomsen og André Kvilhaug åpnet Vestlandets beste cocktailbar i en av gågatene som går ned til Fargegaten i 2017. To år seinere vant baren fire av ni priser i Norges gruppe i Bartender’s Choice Awards. Blant annet ble Truls utropt til beste bartender, og hans populære signaturdrink Colada Milk Punch ble beste cocktail.

Gimlet Tea Punch. Foto: Pjolter og Punsj
Gimlet Tea Punch. Foto: Pjolter og Punsj

Den konverterte oljeingeniøren kniver kanskje med vår egen kårings medarrangør Stig Bareksten om å være Norges største gin-elsker. Truls har gitt ut en bok om brennevinet, og da P&P-gjengen åpnet en litt mer rocka søsterbar i 2019, kalte de den opp etter gindrinken Gimlet.

Også i Stavanger sprudlet kreativiteten i mørketiden. Under lockdown laget gjengen hjemmekits til siddiser som sitret etter sin cocktailfix. Og selvsagt med en nordisk touch – mimosa med tindved, pære-bellini, rabarbra-spritz, og så videre.

Anne Maurseth sier: – Her er det de hyggeligste karene i Stavanger som har åpna sin egen bar. Det varmer et gammelt bartenderhjerte! Dette er kjempedyktige gutter som er med på alt av konkurranser, og er en veldig aktiv del av cocktailmiljøet i Norge.

Foto: Amerikalinjen
Foto: Amerikalinjen

New York-følelsen

Det er noe eget over lyxfølelsen av en god hotellbar. Det føles som den opprinnelige drinkopplevelsen, på en måte. Den forseggjorte baren på Amerikalinjen er leverer nettopp det. Her vartes du opp av kyndige fagfolk med rutete blazere og slips, under stødig ledelse av Slavomir Kytka, som i fjor ble utnevnt til Norges beste bartender.

Foto: Francisco Nogueira / Amerikalinjen
Foto: Francisco Nogueira / Amerikalinjen

Signaturdrinkmenyen er storytelling gjennom cocktails! Her får du drinker som forteller om norsk oljehistorie, emigrasjon til USA og månelanding – fintunet til hotellets arv og konsept. Baren selv er kalt opp etter kaia på Manhattan der norske utvandrere gikk i land. Det kan være spriten, men vi er helt med på fortellingen! Kanskje fordi stilen likevel er kontemporær og oppfinnsom.

Anne Maurseth sier: – Her får du hotellbar og luksus. Og bak baren står folk som absolutt er de rette menneskene for denne profilen. De er ekstremt dyktige i sitt felt, og kan service ut og inn. Dette er kanskje ikke et sted den gjengse nordmann besøker, det er en slags New York-vibb over stedet.

Foto: @bettolaoslo på Instagram
Foto: @bettolaoslo på Instagram

Italiensk aperitivo

Tiden er overmoden for å appropriere italiensk aperitivo-kultur. Cocktails og snacks før seine middager – for et deilig konsept! Vi har i alle fall en uslokkelig apetitt for klassiske drinker som flørter med Italia, men med små grep som gir egenart og overraskelse. I alle fall når de kan inntas i et så vakker bar. Med sitt mørke interiør og de norske 60-tallsmøblene er Bettola en av hovedstadens fjongeste barer, klemt mellom italienske Trattoria Popolare og den fabelaktige nye mezerestauranten Zarathrustra – alle eid av Nevzat Arikan.

Espresso martini. Foto: @bettolaoslo på Instagram
Espresso martini. Foto: @bettolaoslo på Instagram

Teamet under ledelse av Tomas Ricciardi disker opp med kvalitetsdrinker over en lav sko, enten det er skummende espresso martinis, en fresh Limoncello Spritz eller mer børstige drinker som deres makeløse old fashioned-variant med hasselnøtt.

Anne Maurseth sier: – Italiensk aperitivo! Det er nøyaktig dét de gjør, med sine egne tvister på italienske klassikere. Det er en av de flotteste lokalene i Oslo, med mange fine, originale detaljer.

Foto: Jan  Khür
Foto: Jan Khür

Mirakelmedisinen

Apropos flott lokale. Svanen kan nok skilte med byens aller lekreste interiør, med et glasstak malt av Wilhelm von Krogh i 1896, nyklassisk apotekinnredning i mahogni og lønn, marmorsøyler og en forgylt svane som troner over den nydelige baren. Da apoteket la ned i 2013, var det den eldste bedriften i Oslo som fortsatt var i drift.

Svanen-sjef Yunus Yildiz. Foto: Jan Khür
Svanen-sjef Yunus Yildiz. Foto: Jan Khür

Nå serverer Himkok-medgrunnlegger Yunus Yildiz og hans team nøyaktig den medisinen du trenger i dette kulturminnet av et lokale. Her får du elegante fulltreffere som en negroni-variant med litt chilipunch og akevitt i stedet for gin, bittersøte Anita med sherry og grapefrukt, og vår favoritt Smørbukk, en old-fashioned med brunet smør og litt røkt Islay-whisky.

Her er det veldig lav terskel, men skyhøyt nivå på service

Stig Bareksten

Anne Maurseth sier: – Hele poenget med baren er å ta lokalet tilbake til apotekets opprinnelige form. På en måte er det å drive bar ikke så langt unna tanken bak et apotek. Her er det klassiske drinker med nordiske ingredienser, og et håndverk som absolutt er i verdensklasse.

Stig Bareksten fra Norwegian Soda Co. sier: – Dette stedet har en så sterk statement. En fantastisk plass! Her er det veldig lav terskel, men skyhøyt nivå på service – det er noen fantastiske mennesker som jobber der. Dessuten serverer de dry martini akkurat som jeg vil ha den.

Foto: Jan Khür
Foto: Jan Khür

Hølet i veggen

Tilsynelatende et høl i veggen i det som for få år siden var et slitent renseri vegg-i-vegg med en pornosjappe, i en stemoderlig behandla bydel. Nå har rekka med bohemske Art Bar, cocktailbaren Dæl og den bejublede setmeny-restauranten Hot Shop blitt et trendy trekkplaster. Ifølge bartender Jonas Junge blir dette omtalt som de kuleste 20 meterne i Oslo.

Dæl er smakfullt og småindustrielt innredet med plassbygde kryssfinermøbler, mørkegrønne vegger og puter, og en eklektisk pyntet hylle bak baren. Midt i lokalet har de en slags miksologens chef’s table med vannkran og vinkjøler til hver plass. Drinkmeister Jonas Junge har bakgrunn fra Nr. 19 og Pjoltergeist, og står her for oppfinnsomme cocktails med rene og egenartede smaker. For eksempel harmoniske The Ashley Schaeffer Special med whisky, umeshu og fermenterte plommer, døpt med en «Eastbound & Down»-referanse, for de som tar den.

Bartender Jonas Junge. Foto: Jan Khür
Bartender Jonas Junge. Foto: Jan Khür

Anne Maurseth sier: – En av mine personlige favorittbarer i Oslo. Det er noe med den stemningen du får av de som står bak disken, hele deres smittende personlighet og aura. Og selvfølgelig noen veldig gode drinker komponert av Jonas. Stilen er ganske contemporary. De har utgangspunkt i en klassisk cocktail-opplæring, men bruker nye teknikker og uante ingredienser for å finne nye smaksprofiler.

Himkok-barsjef Odd Strandbakken. Foto: Anne Valeur
Himkok-sjef Odd Strandbakken. Foto: Anne Valeur

Institusjonen

Når det kommer til cocktails i Norge, er den en tidsregning før og etter åpningen av Himkok i 2015. Baren ved Youngstorget definerte en ny standard som mange har fulgt i sporene av. Ifølge bartenderne som har stemt i denne kåringen, er de fortsatt i tet – seks år seinere.

Lokalet har flere barer fordelt på to etasjer – en stor lounge med taptails oppe og en bar med sider på tapp i atriet. Men det ypperste er den dunkle og industrielt utformede speakeasy-baren i første etasje, der bartendere i hvite blazere lager landets beste cocktails. Her går det mest av eget destillat i shakerne. Faktisk er Himkok 85% selvforsynt på sprit. De lager akevitt, gin, vodka, øl, cider, mjød og vin. Med en slik koll på kvaliteten på alle ingredienser, er det kanskje ikke rart at de kommer seirende ut av kåringen vår.

Foto: Anne Valeur
Foto: Anne Valeur

Himkoks innflytelse i resten av verden er kanskje ukjent for nordmenn flest. Bartenderteamet som nå ledes av Odd Strandbakken har hele veien formidlet norske og nordiske smaker med signaturdrinker smakssatt med svartsurbær, molter og plommer, men også rødbete og gulrot. En vinneroppskrift ute i verden. Himkok er en ekte institusjon i Oslo.

De startet jo ballet, og tok cocktails til et helt nytt nivå. Både med drinkene, at de lager brennevinet selv, og med hospitality

Stig Bareksten

Anne Maurseth sier: – Himkok satte virkelig Norge på det internasjonale cocktailkartet. De var de første som kom seg på The World’s 50 Best Bars-lista. De har jobbet beinhardt for å bli sett på som seriøse aktører.

Stig Bareksten sier: – De startet jo ballet, og tok cocktails til et helt nytt nivå. Både med drinkene, at de lager brennevinet selv, og med hospitality. Det var noe unorsk da de startet. Denne baren kunne vært over alt i verden, og vært helt på toppnivå. De har holdt nivået hele tiden. Det er beundringsverdig.

→ Følg med på Kabaret.no de neste dagene for å lese mer om Svanen, Dæl og Himkok.