– Vi er nok den eneste cocktailbaren i verden som er 85 prosent selvforsynt på brennevin

– Vi er nok den eneste cocktailbaren i verden som er 85 prosent selvforsynt på brennevin

Oslo-institusjonen Himkok er Norges aller beste cocktailbar.

Tekst

Jørgen Brynhildsvoll

@jorgenbry

Foto

Anne Valeur

@annevaleur

Publisert 19. november 2021

Når det kommer til cocktails i Norge, er den en tidsregning før og etter åpningen av Himkok i 2015. Baren ved Youngstorget definerte en ny standard som mange har fulgt i sporene av.

Kabaret og tonicprodusenten Norwegian Soda Co. delte nylig ut priser til Norges beste cocktailbarer. Det var de nominerte barene selv som stemte på sine favorittbarer. Og landets cocktailmakere var altså enige: Himkok er fortsatt i tet, seks år etter åpningen.

– Det vi har fått til er å fokusere på det vi har her i landet – norske produsenter, produkter og tradisjoner – for å vise fram området vi bor i til resten verden, sier Odd Strandbakken, som styrer sjappa.

Himkok lager sitt egen brennevin, og har dermed full kontroll på ingrediensene i drinkene sine.
Himkok lager sitt egen brennevin, og har dermed full kontroll på ingrediensene i drinkene sine.

Lokalet har flere barer fordelt på to etasjer – en stor lounge med taptails oppe og en bar med sider på tapp i atriet. Men det ypperste er den dunkle og industrielt utformede speakeasy-baren i første etasje, der bartendere i hvite blazere lager landets beste cocktails.

På 1800-tallet var det 250 typer akevitt, alle ble laget i Moss, og alle var ulagret. De hadde ikke sherryfat!

Odd Strandbakken

Selvforsynt på sprit

Her går det mest av eget destillat i shakerne.

– Vi er 85 prosent selvforsynte på brennevin. Det er det nok ingen andre cocktailbarer i verden som er, sier Odd.

Han trekker fram akevitt som et eksempel på et brennevin som har vært helt avgjørende for dem å lage selv, spesielt fordi det i 2015 ikke ble laget så mye akevitt som var like egnet i drinker.

– Vi ville ta tilbake den originale stilen, som er ulagret akevitt, sier Odd.

Han forteller at på 1800-tallet var det en stor akevittproduksjon i hans hjemby Moss, og at det da gikk i ulagret akevitt.

– De hadde ikke sherryfat! Så det er tåpelig å ikke kunne kalle ulagret akevitt for «norsk akevitt», sier Odd.

Himkoks akevitt lages med norsk karve fra Inderøy i Trøndelag som hovedingrediens. Det blir et botanisk brennevin, laget på samme måte som gin, men med andre ingredienser.

– En god signaturdrink må være balansert, lettdrikkelig, lett å forstå. Det skal selvfølgelig alltid smake godt. Og gjerne ha et element av noe lokalt, noe som representerer området, sier Odd.
– En god signaturdrink må være balansert, lettdrikkelig, lett å forstå. Det skal selvfølgelig alltid smake godt. Og gjerne ha et element av noe lokalt, noe som representerer området, sier Odd.

– Dette er en stil som er veldig god til cocktails og med tonic. Etter at Himkok begynte å lage akevitt i denne stilen, har flere andre gjort det samme, sier han.

De fleste har fått med seg at akevitt lages av potetsprit. Det mange kanskje ikke veit, er at dette også gjelder for gin, vodka og annen brennevin som lages her til lands.

– Så å si all brennevin som lages i Norge er av smaksnøytrale poteter fra Hoff. Fra de som lager opphøgde potteter! Der blir skrell og stygge poteter gjæra og destillert til sprit, sier Odd.

Internasjonal innflytelse

Himkoks innflytelse i resten av verden er kanskje ukjent for nordmenn flest. Bartenderteamet har hele veien formidlet norske og nordiske smaker med signaturdrinker smakssatt med svartsurbær, molter og plommer, men også rødbete og gulrot.

Det har vært en vinneroppskrift ute i verden. Himkok var den første og hittil eneste norske baren på den anerkjente World’s 50 Best Bars-lista, og har virkelig satt Norge på cocktailkartet internasjonalt.

Himkok består av flere etasjer – en cocktailbar med bordservering, en stor lounge med taptails og en bar i gårdsrommet med sider på tapp.
Himkok består av flere etasjer – en cocktailbar med bordservering, en stor lounge med taptails og en bar i gårdsrommet med sider på tapp.

– Det var noe unorsk over Himkok da de startet, sier Stig Bareksten, spritmaker, eks-bartender og nå mannen bak Norwegian Soda Co., som arrangerte kåringen sammen med Kabaret.

– Denne baren kunne vært over alt i verden, og vært helt på toppnivå. De har holdt nivået hele tiden. Det er beundringsverdig, sier Stig.

Odd Strandbakken sier nøkkelen har vært den nasjonale og lokale forankringen.

–  Bartendere er ikke her for å være rockestjerner, men for å fasilitere – sørge for at folk har en god kveld. Vi er ikke slaver, men vi er der for gjesten.
– Bartendere er ikke her for å være rockestjerner, men for å fasilitere – sørge for at folk har en god kveld. Vi er ikke slaver, men vi er der for gjesten.

– Det som skiller oss fra andre cocktailbarer, er at vi lager produktene selv, at vi fokuserer på at ingrediensene skal være hjemmelaget fra bunnen av. Vi utforsker teknikker, gjærer og samarbeider tett med andre produsenter for å finne unike drinker som vi kan servere til gjestene våre, sier Odd.

– Det gir oss en fullstendig kontroll på ingrediensene som går inn i drinkene. Det er litt som farm to table-filosofien, bare for barer.

→ Les også profilene om Svanen og Dæl, som kom på hhv. tredje- og andreplass i kåringen.

Rettelse 1. desember 2021: Faktafeil om akevittproduksjon gjennom historien er rettet etter innspill fra Norske Akevitters Venner.