– Noen mente at dette er de kuleste 20 meterne i Oslo
Nabolagsbaren Dæl er Norges nest beste cocktailbar.
Hadde du gått forbi Dæl for noen år siden, hadde du ikke sett stort annet enn et slitent renseri vegg i vegg med en pornosjappe – i en stemoderlig behandla del av Oslo.
Nå har rekka på Dælenenga med bohemske Art Bar, cocktailbaren Dæl og den bejublede setmeny-restauranten Hot Shop blitt et trendy trekkplaster som drar gjester fra hele byen.
– Det var noen som sa at dette er de kuleste 20 meterne i Oslo, sier bartender Jonas Junge.
Sammen med Anna Maria Thoresen driver han Norges nest beste cocktailbar, ifølger kåringen som Kabaret arrangerte sammen med Norwegian Soda Co.
Baren har vært åpen i to og et halvt år brutto – altså minus skjenkestopp.
– Det er jo selvfølgelig litt skummelt å åpne i et nytt område. Men det har gått over all forventning! sier Jonas.
Nabolagsfølelse
Det er ikke lenger sånn at man må henge innenfor Ring 1 for å få god servering – verken av mat eller cocktails. Også Albatross som kom på 7. plass i kåringen ligger i et nabolag utenfor bykjernen.
– Det begynner å komme så mange bra tilbud utover i bydelene. Jeg merker jo at jeg bruker sentrum mindre og mindre, sier Anna.
For et års tid siden utvidet de teamet med Christoffer Trædal. Vi møter gjengen, inkludert bikkja Kåre, en dag de holder stengt.
Valget falt på Dælenenga fordi deres venner Jo Bøe Klakegg og Siri Haslund hadde funnet et lokale her til deres nye restaurant Hot Shop. Jonas og Anna kikket først på nabolokalet der Art Bar holder til, men var for treigt ute. Heldigvis var lokalet i midten ledig!
– Vi er blitt veldig godt tatt imot i nabolaget. Og etter hvert er det også ganske mange som drar fra andre steder i byen for å komme til Dæl, sier Anna.
Synergieffekten av cocktails før en kveld på Hot Shop var viktig i begynnelsen. Nå står Dæl i større grad på egne bein. De fantasifulle drinkene har slått an!
Rene smaker
Dæl er smakfullt og småindustrielt innredet med plassbygde kryssfinermøbler, mørkegrønne vegger og puter, og en eklektisk pyntet hylle bak baren.
Midt i lokalet har de en slags miksologens chef’s table med vannkran og vinkjøler til hver plass.
– Det er veldig rene og balanserte smaker i drinkene våre, sier Jonas når han blir bedt om å karakterisere stilen.
Han trekker fram drinken The Ashley Schaeffer Special som et eksempel. Det er laget med whisky, umeshu og fermenterte plommer. Eller White Noise, med dansk sprit med den florale habanero-smaken (men uten chilistyrken), gin, fermentert agurk of maraschino.
– Det var en drink som pushet folk litt! Den hadde kapers som garnityr, sier Anna.
Dæl-folka mener at gjester er blitt mer kompetente de siste årene – at de i større grad veit hva de vil ha.
– Du kan ikke bullshitte så mye som du kunne tidligere, sier Jonas.
Det har også gjort bartenderjobben mer interessant.
– Før fant bartenderne kombinasjoner av det de hadde på hylla. Nå har folk begynt å sanke ingredienser, til og med destillere selv, sier Christoffer.
Selv jobber Dæl med en egen sanker som tar med seg alt fra granskudd, hylleblomst og roseblader til babykongler og rognskudd.
Lave skuldre
Gjengen sier at lave skuldre er en nøkkel for profilen deres.
– Det er veldig lav terskel her – en avslappa cocktailbar, men med samme kvalitet på det du får i glasset, sier Anna.
– Ikke samme kvalitet, bedre! Top notch, skyter Christoffer inn.
Han påpeker at det også er greit om folk vil komme innom bare for en pils. Jonas sier at det har vært gjester fra nabolaget som har kommet inn døra for første gang i år.
– De har gått forbi og tenkt at det er altfor fancy. Så møter de oss, og føler seg velkomne. Det er mye lunere stemning enn det ser ut til!
→ Denne uken kan du lese mer om de tre barene som havnet på topp i vår kåring av Norges beste cocktailbarer.