Nå skal landets beste cocktailbarer feires

Nå skal landets beste cocktailbarer feires

11. november deler Kabaret og Stig Barekstens nye tonicprodusent Norwegian Soda Co. ut priser til Norges beste cocktailbarer.

Tekst

Jørgen Brynhildsvoll

@jorgenbry

Publisert 1. november 2021

– Vi har aldri hatt så mange gode cocktailbarer som i dag. Det er ikke lenger et Oslo-fenomen – det er helt fantastisk å kunne reise rundt og oppleve gode barer i Stavanger, Bergen, Trondheim og resten av landet.

Det sier Stig Barektsen, bergenseren som jobbet som bartender i tre tiår, og siden har slått seg opp som landets mest meritterte spritmaker. Nå har han også lansert en serie med tonics under navnet Norwegian Soda Co.

Det er dette nye selskapet i samarbeid med oss i Kabaret som står bak kåringen Norges beste cocktailbarer.

– Jeg synes disse barene fortjener anerkjennelse. Det er så mange folk som legger utrolig mye i det å levere kvalitet. Bartenderyrket har historisk vært noe man gjør i studietiden. Men nå har vi fått en solid gruppe dyktige bartendere som er kommet for å bli, sier Stig.

Kåringen presenteres i samarbeid med Norwegian Soda Co., Stig Barekstens nye linje med blandevann laget av naturlige nordiske råvarer. Foto: Norwegian Soda Co.
Kåringen presenteres i samarbeid med Norwegian Soda Co., Stig Barekstens nye linje med blandevann laget av naturlige nordiske råvarer. Foto: Norwegian Soda Co.

Bransjen veit best

Selv om Kabaret og Norwegian Soda Co. har tatt initiativ til kåringen, er det bransjen selv som har valgt vinnerne. De nominerte barene har stemt på favorittene blant sine kolleger. 30 av 39 nominerte barer avla stemmer.

Nominasjonslisten ble kvalitetssikret av Anne Maurseth. Hun har 14 års erfaring som bartender, og forteller at det har vært en voldsom utvikling i feltet i løpet av de årene.

– Det har vært helt ekstremt! For 14 år siden var det nesten umulig å få tak i noe mer enn gin tonic og rom og cola. Det var stort sett bare Internasjonalen og Bar Boca som serverte gode cocktails, sier Anne.

Hun har styrt barer som Andre til høyre, Pigalle og Nr. 19. I årets kåring er hun en nøytral part. Snart åpner hun nemlig baren The Conservatory sammen med Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang.

Det å komme inn i en bar og bli tatt godt vare på, det er det som skiller en god bar fra en dårlig

Stig Bareksten

– Drinker er sekundært

I avstemmingene har barene blitt bedt om å vektlegge både ambisjonene og kvaliteten på håndverket bak drinkene, atmosfære, interiør, musikk, klientell og generell stemning.

Stig Barkesten og Anne Maurseth er ganske enige i hva som kjennetegner en god cocktailbar.

– En ting er drinkene. Men det er egentlig sekundært. Det å komme inn i en bar og bli tatt godt vare på, det er det som skiller en god bar fra en dårlig, sier Stig.

En sterk signaturdrink gjenspeiler baren og den stilen de ønsker å formidle

Anne Maurseth

Anne stemmer i. En god bar må ha fint interiør, varme omgivelser, ambisiøs drinkmeny, men …

– Til syvende og sist handler det om de som står bak baren. At servicenivået er av internasjonal standard – at man ikke bare blir møtt med et smil, men av en en følelse av at de genuint vil at du skal ha en bra kveld, sier Anne.

Her mener hun at Oslo og Norge er kommet langt.

– Det er så mange etablissementer som virkelig skiller seg ut, sier hun.

Anne Maurseth har hatt en finger med i spillet i flere av Oslos mest anerkjente cocktailbarer. – I 2011 fnøs vi av gjester som ville ha irish coffee og mojito. Nå har vi gått runden rundt, og servicen er i fokus. Jeg kan lage Sex on the Beach, jeg, om kunden vil ha det, sier Anne. Foto: Tommy Andresen
Anne Maurseth har hatt en finger med i spillet i flere av Oslos mest anerkjente cocktailbarer. – I 2011 fnøs vi av gjester som ville ha irish coffee og mojito. Nå har vi gått runden rundt, og servicen er i fokus. Jeg kan lage Sex on the Beach, jeg, om kunden vil ha det, sier Anne. Foto: Tommy Andresen

39 nominerte

Nominasjonslisten besto av 39 barer i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Kristiansand. Lista kom med noen kriterier, blant annet at barene må ha noen signaturdrinker i tillegg til klassikerne.

– En sterk signaturdrink gjenspeiler baren og den stilen de ønsker å formidle. Andre til høyre ble en festsjappe, med alt mellom himmel og jord av klientell. Da passet det med mer guilty pleasure-drinker, fordi det var feststemning, sier Anne.

Når hun nå skal åpne bar med Maaemo, gjelder det å dra nytte av kompetansen og råvarene hun får tilgang til.

– På The Conservatory har vi nok lyst til å ta tilbake den klassiske baren. Begrensningen vi har satt er at vi har lyst til å utfordre oss selv, ved å jobbe med nye teknikker og råvarer som jeg aldri har visst om eller hatt tilgang til, sier hun.

Det er ikke mer enn 10–15 år siden at alt skulle være tuttifrutti. Men det har vært en jevn utvikling siden da, og nå går det klassiske elementet mer og mer igjen. Folk forstår seg på og aksepterer gode cocktails

Stig Bareksten

For Stig Bareksten handler signaturdrinker gjerne om å gjøre stilbevisste vrier på gode gamle travere.

– Det er ikke mer enn 10–15 år siden at alt skulle være tuttifrutti. Men det har vært en jevn utvikling siden da, og nå går det klassiske elementet mer og mer igjen. Folk forstår seg på og aksepterer gode cocktails, sier han.

Stigs egen favoritt er kanskje den mest klassiske av de alle.

– En av de enkleste cocktailene er min absolutte favoritt, nemlig dry martini. Den har to våte ingredienser, og likevel er det så lett å gjøre den feil, sier han.

En årlig feiring

Spritnestor og nå tonicmaker Stig Bareksten trekker fram tidløshet når han ramser opp sine absolutte favorittbarer.

– Et sted jeg har frekventert i 25 år er Dukes Bar i London. Det er en pitteliten bar som ikke nødvendigvis tikker av for alle hipsterpoengene. Men du blir så utrolig godt tatt vare på. Det er der Ian Flemming skrev om James Bond. Det var dronningmorens favorittbar. Det er noe med å suge på den atmosfæren der som er helt magisk, sier Stig.

Han nevner også The Connaught i samme by, og Manhattan Bar på Regent Hotel i Singapore som to favoritter med eksepsjonelt servicenivå. For det er det det handler om.

–  Jeg tar for gitt at en god bar lager gode drinker. Men service kan ikke tas for gitt. Det er der klinten skiller seg fra hveten, sier Stig.

Ambisjonen er at Norges beste cocktailbar skal bli en årlig feiring av de mest stemningsfulle barene med de beste drinkene landet har å by på.

Prisene deles ut på Oslovelo i Oslo 11. november.

→ Se arrangementet på Facebook

Foto av Stig Bareksten: Anne Valeur