Gode norske bobler til feiringen

Gode norske bobler til feiringen

Her er fire gode norske sidere du bør kjøpe inn til nyttårsaften.

Tekst

Thomas Digervold

@festikjeften

Foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 27. desember 2020

Det som er bra med årets nyttårsaften er at det ikke er noe press på å ha den største festen. Det eneste du må gjøre er å samle kohorten, bytte ut håndsprit med polsprit, og importvin med norske bobler.

Noe godt kom ut av drittåret 2020: Mange fikk endelig opp øynene for norsk sider. Synes du det var en veldig kort sesong for norske epler i butikken? Det er fordi det var en usedvanlig dårlig høst for eplebøndene. Da måtte det prioriteres, og heldigvis ble det prioritert å lage sider.

Thomas Digervold

Thomas er utdannet ølsommelier og en av Norges første pommelierer (sidersommelier), med bakgrunn fra flere av landets gode vannhull og restauranter.

Han står bak konseptet Fest i kjeften, der målet er å vise frem god norsk mat og drikke (gjerne i kombinasjon!) på en upretensiøs måte.

Thomas har tv-program på Matkanalen, holder smakinger landet rundt og er fagdommer for blant annet Det norske måltid, NM i sider, NM i ost og Siderfestivalen i Hardanger.

Foto: Øystein Grutle Haara

Mengden epler var liten, men kvaliteten høy. Eplene i år er intense på smak og har høyere sukkerinnhold, og er dermed et perfekt utgangspunkt for å lage fantastisk sider.

Blant årets nyttårstips er tre fra Hardanger og én fra Oslo. Noen passer til maten, andre til festen – og alle passer til å feire at vi går inn i 2021.

Alde Sider 2020
Alde Sider 2020

Den klassiske

For å feire 2021 og fremtiden er ingenting mer passende enn en å sprette en flaske med Alde Sider 2020. Den er frisk, elegant, balansert og boblende – en ekte crowdpleaser, altså, akkurat slik som man selv ønsker å fremstå på nyttårsfesten.

Det lukter som et friskt eple, men måten Alde blander eplesortene discovery, aroma og gravenstein gir samtidig en duft av pærer. Ikke de vannete du får på coopen, men sånne skikkelig faste og gode du plukker fra treet.

Der 2019-årgangen kanskje manglet litt sødme og kropp, er årets produksjon bang on. Balansert fruktsmak, friskhet, fylde og en fin bitterhet med lang, fin avslutning. Sideren passer utmerket for seg selv som velkomst, men også strålende til spekemat, pinnekjøtt eller faste oster.

Bak Alde står Olav Bleie, som hoppet av midt i doktorgraden, tok med seg legekjæresten og flyttet hjem til Hardanger. Siderfansen takker deg for det valget, Olav!

Det er karslig med magnumflasker på nyttårsaften – om du bor i Oslo, Bergen eller Odda, der finnes noen få flasker igjen i polhyllene, så er dette året!

Solhøi Majsen Pedersen 2019
Solhøi Majsen Pedersen 2019

Den funky

Er du en av dem som raidet polet da Norge gikk i dvale og har fått smaken på naturvin eller surøl? Da er Solhøi din venn. Solhøi ble startet av en sixpencebærende dansk kunstner ved navn Martin Bech-Ravn som bor i Villa Solhøi på Bekkelaget i Oslo – derav navnet.

Majsen Pedersen er laget på epler fra én enkelt hage på Høvik. Epletypene er ukjent, og det er ikke tilsatt et gram av gjær eller sukker.

Funky, spontanfermentert, syrlig og typete? Absolutt, men på den gode måten.

Kåret til Norges beste sider i mars 2020, bare dager før det smalt. Ah, det var dager det! Solhøi vant også samme konkurranse i 2019 med en annen sider, til forargelse blant en del av de klassiske siderprodusentene. Godt å se at det ikke bare var en tilfeldighet.

Sideren er uklar og nydelig gul. Det lukter av epler, eplekart, blomster og en god dæsj eddik og villgjær, på den gode måten!

Den smaker syrlig og friskt, tydelig av epler, men langt fra eplejuice og klassisk sider. Dette er en frisk og intens sider med en tørr avslutning.

Bøddel fra Aga sideri
Bøddel fra Aga sideri

Den til maten

Drikker du vanligvis hvitvin til nyttårsmaten? Da kan du bytte den ut med Bøddelen fra Aga Sideri.

Det er en knusktørr sider som lukter av friske epler. Den har en balansert syrlighet og en lett krydret smak. Bøddelen utvikler seg veldig i glasset, har en fin bitterhet og en tørr og lang avslutning.

Joar Aga driver sideriet på Aga i Sørfjorden i Hardanger, og var vinneren av Det norske måltid i 2019 med nettopp denne sideren. Sideren er oppkalt etter Samson Isberg (1795-1873). Han var norges nest siste bøddel, og trass den dystre jobben var Samson en godhjerta og folkelig mann. Etter 15 henrettelser, gikk Samson av med pensjon, og på slutten av livet sa han «det blir tungt å møte dem igjen på den andre siden, de mennesker som jeg har skilt med livet».

Edel is-sider fra Åkre
Edel is-sider fra Åkre

Den til desserten

Edel Is-sider fra Åkre gård er laget ved at man frysekonsentrerer eplemost. Det gir en intens sider med skyhøyt syre- og sukkerinnhold. En flaske issider inneholder rundt 30 epler, og rekker mer enn nok til kohorten på ti stykker. Hele 220 gram sukker per liter (dobbelt så mye som i cola) som heldigvis veies opp med 20 gram syre.

Åkre gård ligger et steinkast unna Alde sideri og drives av Arita og Gjermund Åkre, som begge jobbet oljebransjen før de flyttet hjem, overtok familiegården og satset alt på sider. En fin historie om veien vi bør gå alle sammen – fra sort gull til flytende solskinn.

Denne skal nytes i små glass, og er egentlig en dessert i seg selv. Passer godt til de fleste desserter med litt store smaker, som eplekake og pepperkaker med blåmuggost.

Fargen er dyp gyllen og lukter klart av sødmefulle epler, tørket frukt og honning.

Smaken er intens – det eksploderer i munnen av konsentrert og nesten karamellisert smak av modne epler, honning, krydder og tørket frukt. Sideren avsluttes med en intens og lang ettersmak.

Det er nesten vanskelig å beskrive hvor digg dette er, det må oppleves.

Godt nyttår!