Ikke et vondt ord om de klassiske julekakene. Men innimellom kan det være fint å prøve noe nytt!
Denne jula deler vi oppskrifter på sju alternative julekjeks. Her kommer de tre første.
Les mer: Her finner du de neste fire oppskriftene.
Ricciarelli er en nydelig liten kjeks som kan minne om en makron eller kransekake. Passer utmerket til kaffe, til vin, eller for seg selv. Og den har den beste konsistensen: sprø utenpå og myk inni.
Smørkjeks, eller shortcrust pastry cookies , er laget med en superalsidig deig som gir en nydelig, porøs kjeks. Den holder seg lenge i en kakeboks og er en enkel og ikke minst god kjeks man kan nyte hele året. Den kan lages med mange ulike variasjoner, noen forslag står nedenfor.
Biscotti (også kjent som cantucci ) er en allsidig, liten kjeks som kan lages på mange forskjellige måter. Prøv deg frem med smaker som klementin og pistasj, fiken og rom, med mandler, sjokolade eller med vanilje og sitron. Enkel å lage og like!
Baketid: 1 time og 50 minutter Prepp: 30 min
Hvile: 1 time
Steke: 20 min, 170 grader
Ingredienser, ca. 30 stk 2 eggehviter
1 ts sitronsaft
5 dl mandler, malt (eller mandelmel, men juster i så fall mengden til 4,5 dl)
3 dl melis
1 klype salt
½ ts bakepulver
1/4 sitron, skallet
1 ts vaniljesukker eller ½ ts vaniljeekstrakt
½ ts mandelekstrakt
melis til pynt
Slik gjør du 1. Mal mandler.
2. Pisk eggehvitene hvite, ha i sitronsaft og pisk videre til du kan forme stive topper.
3. Sil inn melis, mandler, salt og bakepulver. Vend inn i eggehvitene med en slikkepott i tre omganger. I den siste omgangen har du i sitronskall, vanilje og mandelekstrakt. Bland til en jevn masse, men ikke mos den for mye – prøv å beholde noe av luften i eggehvitene. Ha i mer mandler hvis den er for klissete.
4. Rull kuler på ca. 3 cm diameter, rull i melis og form til en oval kake. Legg på et brett med bakepapir med ca. 3 cm mellomrom, og la hvile i romtemperatur i 1 time. Overflaten på kakene skal stivne litt, noe som gjør at de sprekker nydelig når de stekes og får en sprø overflate, men er seige inni.
5. Stek midt i ovnen på 170 grader i ca 12–15 minutter. Kakene skal få bittelitt farge, men må ikke stekes for lenge. La hvile på en rist og nyt! Oppbevares i en kakeboks og holder 1–2 uker, men du kommer til å spise dem opp med en gang.
Baketid: ca. 1 time og 15 min Prepp: 15 min
Avkjøling: 30 min
Steketid: ca 30 min
Ingredienser, ca 40 små kjeks 250 g smør, kaldt
2 dl sukker
1 eggeplomme
3,5 dl hvetemel
1 dl maizena
1 ts vaniljesukker
1 klype salt
smakstilsetninger etter ønske (se forslag)
Slik gjør du 1. Sett ovnen på 125 grader.
2. Skjær smøret i terninger og ha det i en bolle med sukkeret. Kjør dette hvitt og porøst.
3. Tilsett eggeplommen og pisk litt til. Ha i de tørre ingrediensene og bland raskt sammen til en smidig deig. Vil du tilsette andre smaker eller krydder, gjør du dette nå.
4. Rull deigen til 4 cm tykke pølser, dekk og legg kaldt i minimum 30 min. Deigen kan også ligge kaldt i noen dager før den stekes.
5. Gjør klar toppinger mens deigen avkjøles. Her kan du være så kreativ du bare gidder! Her er noen forslag;
klassisk variant: Sables Breton! Pisk sammen en eggeplomme med 1 ts kaldt vann. Lag mønster med en gaffel og pensle med egget. Eller vær gæren og strø på perlesukker i tillegg! rull deigen i hakkede mandler/pistasj/hasselnøtter eller pynt mer ferske urter som timian og rosmarin appelsinzest og kanel – Ha i 1 ts hver av disse i deigen sammen med de tørre ingrediensene sitron og lavendel – Ha i 1 ts revet sitronskall i deigen sammen med de tørre ingrediensene og pynt med lavendel før de stekes timian og valmuefrø – Rull deigen i valmuefrø og legg fersk eller tørket timian på midten av kjeksen rom og mandelflak – Ha i 2 ts rom i deigen før du har i de tørre ingrediensene, og trykk mandelflak på kjeksen før den stekes frysetørkede bringebær og calvados – Ha 2 ts calvados i deigen før du har i de tørre ingrediensene og trykk de tørkede bringebærene på kjeksen før de stekes 6. Ta ett og ett emne ut av kjøleskapet, sånn at deigen ikke blir for varm før den stekes – da vil de flyte ut. Pynt som du vil og kutt tynne kjeks på ca 1 cm og legg på en kald stekeplate med bakepapir på. Stek midt i oven i 25-30 minutter. De skal ikke få særlig farge og vil være litt myke når de tas ut av ovnen.
Ingredienser, ca. 45 kjeks 100 g smør, i terninger
2 dl sukker
3 egg
7 dl hvetemel
3 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker / ½ ts vaniljeekstrakt
2 dråper mandelekstrakt
½ ts salt
Slik gjør du 1. Sett ovnen på 180 grader.
2. Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett eggene mens du pisker, ett av gangen.
3. Tilsett de tørre ingrediensene, litt og litt. Ikke overarbeid deigen.
4. Tilsett det du ønsker av smak, for eksempel 1 ss rom og 1 ss revet appelsinskall, mandler, pistasj og lavendel, sitron og fiken, eller hva du måtte ønske. Du kan også dele deigen i tre og tilsette flere ulike ting til hver av emnene.
5. Rull tre lengder. Form til de er omtrent 15 cm lange og 4 cm brede. Legg dem på et bakepapir. Stek midt i ovnen i 15 minutter. La dem avkjøles noen minutter og skjær dem så i diagonale biter på 2 cm. Dette kan gjøres rett på brettet. Fordel kjeksene utover brettet og sett dem tilbake i ovnen, og skru av ovnen. La biscottien være i ovnen til den er helt avkjølt og kakene er tørre.
6. Oppbevar i en kakeboks. Holder i omtrent en måned, eller lenger.