– Hos oss skal du få skikkelig digg vin på tapp!

– Hos oss skal du få skikkelig digg vin på tapp!

Rikke de Lange fra Café Platz er ny gjestesommelier i podkasten vår. Her forteller hun om mat- og vinprofilen på den nye Holzweiler-restauranten.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 29. juni 2021

Nyåpnede Holzweiler Platz på Munch Brygge i Oslo kombinerer mote, mat og kunst i samme lokale. Rikke de Lange er restaurantsjef og vinansvarlig i restaurantdelen, Café Platz. Hun er også månedens gjest i Kabarets vinpodkast Ukas vin. Her er et skriftlig utdrag av første episode, der Rikke forteller om konseptet.

– Gratulerer med nyåpnede Café Platz på Munch brygge!

– Tusen takk!

– Den ser fantastisk fin ut. Kan ikke du fortelle litt om konseptet?

– Det er en casual restaurant der vi ønsker at alle skal føle seg velkomne. Vi har vel alle kjent på – sånn før vi dypdykket ned i vinverdenen – at man innimellom føler seg litt dum når man ser på et stort vinkart, at det er litt gresk. Så det er viktig for meg og Holzweiler, som er et veldig inkluderende brand, at ingen føler seg dumme eller uvelkomne når de kommer inn døra.

Det blir småretter til å dele, mye vegetar og mat i sesong. For meg er det også viktig å ha bærekraftig produserte viner. Og så blir det kaffe, cocktails – litt av alt, rett og slett!

– Hvordan er vinene valgt ut?

– De er valgt ut for å passe den jevne nordmann, men også oss litt mer vininteresserte. Så jeg har ikke gått hundre prosent for de rareste oransje- og naturvinene. Heller det jeg tror de fleste kan like. Men det er også viktig for meg at mine venner og bransjefolk skal bli godt fornøyd med det de får i glasset.

Jeg assosierer husvin med noe litt tacky, men nå prøver jeg å snu om på den assosiasjonen. Hos oss skal du få skikkelig digg vin på tapp!

Rikke de Lange

Så har vi gjort noe nytt, vi kjører vin på tapp. Det er jo annerledes og litt morsomt. Jeg assosierer husvin med noe litt tacky, men nå prøver jeg å snu om på den assosiasjonen. Hos oss skal du få skikkelig digg vin på tapp!

– Det virker som det er en økende trend.

– Ja, det begynner å skje noe, det er flere å flere som gjør det! Så jeg tenkte jeg skulle kaste meg på trenden. Det er enda mer bærekraftig, og har god holdbarhet.

– Hvordan blir maten, og hvordan skal vinene matche den?

– Det er en ganske hvitvinsrettet meny. Grønt, friske smaker, ganske nordisk akkurat nå. Men vi prøver å ikke sette en merkelapp på nasjonalitet eller stil.

Kjøkkensjefen Petter Nyström har jobbet på Annen Etage, blant annet, så kommer fra litt mer fine dining-bakgrunn. Nå er han blitt familiefar og ville dra det helt ned på jorda. Så to til tre retter, da skal man være godt fornøyd. Alt er i sesong, og vi jobber mye med lokale gårder, som Hovelsrud. Litt lyst kjøtt, litt fisk og sjømat, men aller mest vegetar.

– Hva liker du selv å drikke på fritiden?

– Det går i perioder, men jeg er åpen for det meste, så lenge det er godt. Det kan en utfordrende vin med intense smaker, som krever fokus og at man må jobbe med den. Eller at det bare er noe superenkelt å forstå seg på som man tar seg et glass av i solveggen. Jeg diskriminerer ingen! Det er litt dumt hvis man skal utelukke stiler eller områder bare fordi. Det kan være kule, uoppdagede ting man aldri har prøvd før. Så hvorfor ikke?