Sous vide-ribbe er bedre enn svidd ribbe

Sous vide-ribbe er bedre enn svidd ribbe

Med vakuum og vannbad skal julefreden reddes. Litt, i hvert fall.

Tekst

Magnus Viljanmaa Mossige

@max_mano

Foto

Simen Øvergaard

@simenovergaard

Publisert 18. desember 2020

På bordet ligger en Flax-kalender der det er åpnet to luker for mye. Jeg legger fra meg en mynt på bordet og griper om julebrusflaska som burde vært sendt til destruering (produksjonsfeil). God jul, synger No.4 fra høyttalerene i en liten stue i Brugata. Oslos julegate No. 5 er lyst opp av de samme julelysa som alltid, det lukter fortsatt høst der ute. Inne lukter det snart jul.

Og snart skal en balje vann og en vakuumpakkemaskin gjøre jula litt enklere.

Røkelse, myrra og gulv

De siste dagene har vært hektiske. De har gått med til endeløse polkøer. Å ringe for å finne ut hva tanter og nevøer ønsker seg. Finne ut hvem som selger både lærerike og morsomme bøker med lydeffekter, til en ettåring. Føle skadefryden av å se et nyforelsket par prøve å bære en litt for høy edelgran til sin nyoppussede 2-roms på Tøyen. Samt føle skadefryden fra forbipasserende når jeg selv forsøker å få et tre hjem. Alene.

Briten jeg bor med påstår han nå har konvertert til jødedommen for å slippe jula. Shalom, skriker jeg mens jeg setter treet i foten. Min egen fot vikler seg inn i noen ledninger. Så ligger jeg der, rett under treet. Som en elendig innpakket gave som alle kan se hva er.

Magnus Viljanmaa Mossige er (uutdanna) kokk og (utdanna) tekstforfatter. Servitør på tacosjappa Breddos på Vulkan i Oslo. I et normalår jobber han også på kafeen og baren Oslovelo.
Magnus Viljanmaa Mossige er (uutdanna) kokk og (utdanna) tekstforfatter. Servitør på tacosjappa Breddos på Vulkan i Oslo. I et normalår jobber han også på kafeen og baren Oslovelo.

Jeg er sokker og dorullnisse samtidig.

Jeg er faen meg myrra.

Julens ekte helt er fra Elkjøp, ikke nordpolen

Å si at jula bringer med seg mye stress er like klisjefylt som å si hvor klisjefylt jula er. Dessuten elsker jeg jul. Jeg er glad i å gi julegaver, høre julesanger, se julefilmer og ikke minst å lage julemat.

Ribberullen er fylt med varme krydder og hvitløk.
Ribberullen er fylt med varme krydder og hvitløk.

Hele desember står mandariner, havreflarn og dadler mellom pynten på bordet. Kjøleskapet er stappfullt. Ved siden av det står selve helten i jula: Stekeovnen.

I en desember der altfor mange sitter uten jobb, har ikke ovnen fått tilsendt permitteringsvarsel. Ovnen må være det mest brukte apparatet i jula. På selve julaften så sliter den seg i stykker mens mor og mormor krangler om det nå er tid for ribbe eller om barna kan få steke noen pepperkaker først.

Porchetta er en italiensk rull av utbeina ribbe, fylt med krydder.
Porchetta er en italiensk rull av utbeina ribbe, fylt med krydder.

Ovnen ser kanskje likegyldig ut til dette, men jeg tror både den og du har godt av en pause. Her kommer sous vide inn, kokemetoden som fjerner deg fra ovnen, så du kan bruke den til de andre tingene.

Sirkulator og vakuumpakker

Sous vide betyr «uten luft» på fransk. Det går ut på å vakuumere noe, for så å koke dette på lav temperatur over lenger tid.

Mange ser nok på sous vide som noe snobberi, tenker at det er for vanskelig eller for dyrt. Her mener jeg det motsatte er sant: Du kan kjøpe de aller billigste og seigeste stykker kjøtt, og ved å trykke på noen knapper og vente en stund, har du noe fantastisk mørt å servere.

Oppi med den! Så er det bare å vente i 36 timers tid.
Oppi med den! Så er det bare å vente i 36 timers tid.

Av utstyr trenger du bare et par ting: Sirkulator, selve apparatet som varmer opp vannet og holder det på samme temperatur så lenge du vil. Vakuumpakkemaskin og vakuumposer. Og til slutt en beholder som tåler varmt vann. Størrelsen avhenger bare av hvor mye du skal lage samtidig. Selv bruker jeg en plastbalje.

I skrivende stund kan du kjøpe sirkulator og vakuumpakkemaskin for en tusenlapp brukt på Finn.no, og en balje koster rundt 100-lappen på Clas, men du kan også bruke en stor kjele.

Tolvtrikken hjem til jul

Hos min far begynte vi med å koke juleskinka sous vide for noen år siden. Året etter var ribba også med. Vi merket hvor deilig det var å slippe å følge med på ovnen. Ikke måtte vi snu ting inni varmen hver time da det er varmere innerst i venstre hjørne. Og hvor fantastisk var det ikke at om vi plutselig fikk lyst på pepperkaker med blåmuggost, kunne vi slenge et brett inn i ovnen når som helst.

Om du ikke tør å fritere porchettaen, kan du steke porchettaen i ovnen for å få svoren sprø, men resultatet blir på ingen måte det samme
Om du ikke tør å fritere porchettaen, kan du steke porchettaen i ovnen for å få svoren sprø, men resultatet blir på ingen måte det samme

Første juledag lager vi alltid porchetta, en italiensk ribberull, fylt med varme krydder og hvitløk. Du kan bruke ribba fra butikken, bare pass på at svoren ikke er rutet.

Nedenfor er min oppskrift på en porchetta med klassiske julekrydder. Oppskriften er basert på Kenji Lopez Alt sin oppskrift fra Serious Eats, og blir smått endret hver eneste jul.

Det tar kanskje lang tid å koke en porchetta sous vide, men mens du venter trenger du ikke gjøre annet enn å fylle på litt vann i baljen din om den trengs. Ellers kan du bruke tiden på hva du vil: kjøpe de siste gavene, støtte en restaurant som sliter, se «Die Hard» 14 ganger.

Om du er ute etter mer klassisk norsk jul kan porchettaen serveres med poteter, rødkål og epler. Du kan også lage ribba sous vide uten å rulle den, bare vakuumer ribba med salt og pepper og la stå i kjøleskapet minst en dag (om den ikke er ferdig krydret, da kan du legge den i vannet med en gang). Temperaturen og tiden er lik det i oppskriften.

Til slutt kan du varme ovnen til 230 grader og gi ribba ca. et kvarter for å få svoren sprø og gyllen. Ett år lagde jeg til og med kålrabistappa sous vide, funket fjell!

Porchetta laget med en frekk kombinasjon av sous vide og frityr.
Porchetta laget med en frekk kombinasjon av sous vide og frityr.

Tilbake i Brugata

Mobilen ringer. Faren min snakker begeistret om å lage julegrøten sous vide i år. Jeg snur meg mot ovnen. Lysene i treet bak meg blinker hektisk. Ingenting lyser i ovnen. Den ser på meg, som noen som lengter etter arbeid. Jula er her, ovnen er av, og jeg føler skyldfølelse for en hvitevare.

Ja, ja, kanskje dette endelig blir året jeg lager alle syv sorter.