Julies ni beste triks for en stressfri vennemiddag
Jeg vil sette meg ned med gjestene med et glass vin og ro i kroppen med en gang de kommer. Og det kan du også!
Det som gir meg mest glede her i livet, er å samle venner og familie rundt bordet, i hagen eller på verandaen for å spise mat og drikke vin sammen. Om det er i helgen eller på en hverdag, har egentlig ikke noe å si. Jeg liker å invitere folk over på middag når som helst.
Når gjestene kommer på besøk, liker jeg enten å sette frem masse forskjellig snacks og småretter som de selv kan plukke fra, eller lage en raus gryte. Nå er vi jo definitivt inne i gryte-sesongen!
Jeg prøver å unngå alt som potensielt kan være stress rundt et måltid, for heller å bruke mer tid på å forberede maten i forkant. Da kan jeg slå meg ned sammen med gjestene når de kommer, eller ta dem med på matlagingen.
Dette er mye av grunnen til at jeg skrev kokeboken «Spis sammen» som ble lansert nå på sensommeren. I boken deler jeg 100 av mine beste oppskrifter på alt fra frokostmat (som jeg synes man kan spise hele dagen!) via snacks og middager som er lett å lage til mange, og til slutt mine beste desserter som ikke krever for mye tid.
Har selvsagt inkludert mine beste kjøkkentips, mine tanker om intuitiv matlaging, litt vinprat med Fyllechatten, og ikke minst spillelister.
De neste ukene deler jeg noen av tipsene og oppskriftene fra boken her på Kabaret!
Tips og triks for vellykkede vennemiddager
Matlaging skal ikke være stress! Å få middagsgjester skal i alle fall ikke være stress. Det skal være hyggelig, sosialt og enkelt. Jeg vil sette meg ned med gjestene med et glass vin og ro i kroppen med en gang de kommer, og det vil jeg at du også skal føle at du kan.
Enten du elsker vertsrollen like godt som meg eller ikke: Her er noen av mine beste tips triks til hvordan du gjennomfører vellykkede vennemiddager.
1. Planlegging av menyen: Bestem deg for om du vil servere masse forskjellig snacks og småretter eller en raus gryterett. Sjekk hva du har fra før i kjøkkenskap og kjøleskap, og skriv handleliste. Til spontane middagsbesøk synes jeg det er best å slenge sammen en enkel og digg pastarett, eller sette frem litt snacks.
2. Handling/bestilling: Jeg foretrekker å ukeshandle, og få varene levert rett hjem. Jeg pleier å ta med noen middagsselskap i regnestykket, og ordner andre mer spontane besøk ved å handle inn ekstra. I helgene har jeg gjerne tid til å dra i spesialbutikker og på råvarejakt.
3. Invitasjon: Jeg liker å sende ut en uformell invitasjon til vennemiddager, enten i form av en SMS, e-post eller kalenderinvitasjon. Sender du ut en påminnelse dagen i forveien, får du gjerne vite om noen må melde avbud.
Like viktig som å gi noen ansvar for å fylle vin i tomme glass, er det å gi noen vannansvaret.
— Julie Ilona Balas
4. Spleiselag: Be gjerne gjestene ta med noe til bordet. Det kan være en råvare du mangler, en egen rett, vin eller dessert. Terskelen er litt lavere for å invitere til middag når man ikke må stå for alt selv. Innfør spleising – og ta vippsoppgjøret med en gang. Ingen forventer å få alt gratis.
5. Be om hjelp: Involver gjestene i matlagingen: Sett for eksempel noen til kutting av grønnsaker, plukking av urter og dekking av bord. Slik blir matlagingen sosial og hyggelig.
6. Vannansvar: Like viktig som å gi noen ansvar for å fylle vin i tomme glass, er det å gi noen vannansvaret. Fyll mugger og karafler med vann, og be én person om å følge med på at ingen vannglass står tomme. Det er mye enklere enn at alle tar ansvar for det selv. Gjestene kommer til å sette pris på det dagen derpå når hodepinen glimrer med sitt fravær.
7. Restefest: Tøm kjøleskap, fryser og kjøkkenskap, og inviter til restefest! Det er viktig å senke terskelen for hva en vennemiddag kan være.
Be gjestene ta oppvasken og få dem til å ta med søpla ut når de går, så blir du ikke stående alene med de kjedeligste oppgavene
— Julie Ilona Balas
8. Oppvask: Be gjestene ta oppvasken og få dem til å ta med søpla ut når de går, så blir du ikke stående alene med de kjedeligste oppgavene. Du kommer til å takke deg selv når du våkner opp til et ryddig kjøkken dagen derpå.
9. Enkel dessert: Jeg orker ikke å forholde meg til kompliserte desserter som tar mye tid etter middagen. Ofte er det nok med kaffe og litt god sjokolade. I sommersesongen liker jeg å servere friske bær, og om høsten er det perfekt med grillet eller stekt frukt og vaniljeis. Men de aller beste dessertene er de som kan lages på forhånd, slik at du ikke trenger å bruke masse tid på de siste forberedelsene etter hovedretten.
🎵 Sett på denne spillelisten: Koselige høst- og vintermiddager
🍇 Server dette i glassene: Mosse Magic of Ju-Ju