Julies beste tips til å pare mat med vin

Julies beste tips til å pare mat med vin

Nøkkelen er å pare vinen med det mest fremtredende elementet i maten.

Tekst

Julie Ilona Balas

@juliesmatblogg

Foto

Anne Valeur

@annevaleur

Publisert 14. oktober 2021

Dette er min siste Spis sammen-spalte her på Kabaret, hvor jeg de siste ukene har delt oppskrifter og tips fra den nye kokeboken min, «Spis sammen».

Tidligere har jeg delt oppskriften på pepperkrabbe og mine beste tips og triks for vellykkede vennemiddager, og sist en gul bacalao og mine tanker om intuitiv matlaging.

Nå er det jaggu på tide å dele en skikkelig digg og chill festrett og snakke litt om vin! Og da selvfølgelig mat og vin sammen.

Mat og vin

Jeg har aldri vært spesielt interessert i å pare maten med «riktig» vin. Min filosofi er at hvis jeg liker vinen, så smaker den sikkert godt til maten jeg skal spise – jeg vet at mine kompanjonger i Fyllechatten ofte tenker det samme.

Så til delen om mat og vin i «Spis sammen» har jeg fått hjelp til et lite kræsjkurs av sommelierkona mi. Det er nemlig noen ganske enkle ting du bør huske når du skal velge vin til mat – eller omvendt.

Nøkkelen er å pare vinen med det mest dominerende eller fremtredende elementet i maten. Ofte er det sausen, krydderet eller tilberedningsmetoden, og ikke hovedingrediensen, som mange kanskje tror.

Et eksempel fra «Spis sammen» er kyllingkraftsuppa og pappas ungarske paprikakylling. Her er hovedingrediensen den samme, mens tilbehør og tilberedningsmetode er helt forskjellig. De to rettene krever to vidt forskjellige viner med utgangspunkt i kraften i førstnevnte og sausen i sistnevnte.

En nøkkel til vinparing er å huske at hovedingrediensen sjelden er mest dominerende i smaksbildet.
En nøkkel til vinparing er å huske at hovedingrediensen sjelden er mest dominerende i smaksbildet.

Hva slags vin passer til maten

🧂 Salt mat gjør vinen fruktigere, søtere og mindre frisk. Men svært salt mat kan imidlertid virke motsatt og dempe fruktigheten i vinen. Til salt fetaost vil for eksempel et naturlig vinvalg være en syrlig assyrtiko, mens til salt pinnekjøtt ville jeg valgt en oransjevin med høy syre.

🍋 Syrlig mat gjør vinen fruktigere, søtere og mindre frisk, slik salt mat gjør. Svært syrlig mat kan også virke motsatt og dempe fruktigheten i vinen. Syrlig mat trenger en syrlig vin for å matche syren. Råvarer som sitron, lime og vinaigrette kan fort få en vin med lite syre til å falme. En tørr og syrlig riesling passer bra til syrlig mat.

🍩 Sødmerik mat gjør vinen friskere og mindre søt og fruktig. Sødme kan ødelegge for en vin, og få den til å smake bittert. Når du skal velge søt vin til dessert, er det lurt å velge en vin som er søtere enn desserten. Hvis du spiser mat med bare litt sødme i seg, kan det være lurt å velge en rik hvitvin, for eksempel en chardonnay eller chenin blanc.

🍄 Umamirik mat gjør også vinen mindre søt og fruktig, men påvirker ikke friskheten like mye som sødmerik mat. Umamirik mat som risotto, soppretter og soyabasert mat kan ofte serveres med sake (risvin), men en tørr sherry eller vin jaune kan også være gode alternativ.

🐽 Fet mat gjør vinen mindre frisk og fruktig, og kan til en viss grad gjøre vinen mindre snerpete. Vin med høyt syrenivå renser ganen for fet mat. Til fet mat passer det ofte med champagne. Velg vin med mye syre eller tanniner, eller begge deler samtidig, for eksempel en ung nebbiolo.

🔥 Het mat gjør vinen friskere, mer snerpete og mindre søt og fruktig. Velg for eksempel en søtere riesling, chenin blanc eller gewürztraminer.

Velg en vin og en rett du liker uavhengig av hverandre. En rett blir ikke bedre hvis du drikker en vin du ikke liker til.

Julie Ilona Balas

En slags konklusjon

Det viktigste av alt er at du skal spise og drikke noe du liker! Velg en vin og en rett du liker uavhengig av hverandre. En rett blir ikke bedre hvis du drikker en vin du ikke liker til. Hvis paringen ikke er en fulltreffer, kommer du likevel til å sette pris på det du har i glasset. Det samme gjelder motsatt vei: Liker du ikke det du har på tallerkenen, er sannsynligheten liten for at det du har i glasset vil forvandle retten til noe godt.

Julie Ilona Balas fra Julies matblogg og Fyllechatten gir sine beste tips til paring av mat og vin.
Julie Ilona Balas fra Julies matblogg og Fyllechatten gir sine beste tips til paring av mat og vin.

Salviegnocchi

Gnocchi er små biter med pasta, og betyr rett og slett «klump». De lages opprinnelig med most potet, men denne varianten består i all hovedsak av ost, litt egg og mel. Og masse smør og salvie.

Denne retten fikk jeg første gang servert av en venn for mange år siden. Han hadde fått oppskriften av noen venner i Italia. Den ble skrevet ned helt uten mål, så jeg har prøvd å gjenskape den og gjøre den likest mulig originalen.

Smør og salvie. Blir det bedre?
Smør og salvie. Blir det bedre?

Jeg er veldig fornøyd, men du må kanskje uansett justere mel- og ostemengden for å få riktig konsistens på gnocchien. Jeg har også lagt til litt bakt hvitløk i smørsausen, for alt blir jo litt bedre med bakt hvitløk.

Oppskriften passer som en hovedrett for to sultne mennesker, eller som forrett eller tilbehør til 5–6 personer. Har foreløpig ikke møtt på en eneste person som ikke har elsket denne retten. Det blir rett og slett feststemning med en gang.

🎵 Sett på denne spillelisten: Middag som utvikler seg til fest

🍇 Server dette i glassene: Riffault Sancerre Skeveldra 2016