– Intuitiv matlaging er den eneste veien å gå for å bli en dyktig hjemmekokk

– Intuitiv matlaging er den eneste veien å gå for å bli en dyktig hjemmekokk

Julie deler det viktigste hun har lært gjennom sine år på kjøkkenet.

Tekst

Julie Ilona Balas

@juliesmatblogg

Foto

Anne Valeur

@annevaleur

Publisert 20. september 2021

Dette er en kjærlighetshistorie.

Det var nemlig vår felles kjærlighet for bacalao som gjorde at kona og jeg visste at vi var meant to be. Derfor var det ingen tvil om at jeg måtte ha med en bacalaooppskrift i kokeboken «Spis sammen».

Jeg elsker å samle folk rundt middagsbordet for å spise god mat sammen, og det er utgangspunktet for min nye bok. Men jeg ville også benytte anledningen til å skrive litt om min matlagingsstil, nemlig intuitiv matlaging. Helt motsatt av hvordan kona lager mat – hun må følge oppskrifter til punkt og prikke.

Julie Ilona Balas fra Julies matblogg bruker intuisjonen mye når hun lager mat.
Julie Ilona Balas fra Julies matblogg bruker intuisjonen mye når hun lager mat.

Intuitiv matlaging

Det viktigste jeg har lært opp gjennom mine år på kjøkkenet, er altså det jeg kaller intuitiv matlaging.

Det handler om å prøve seg litt frem og smake til maten etter hvert som den blir til, ikke følge en oppskrift slavisk. Mitt håp er at «Spis sammen» vil gi deg selvtillit nok til å eksperimentere, ikke følge oppskriftene til punkt og prikke.

Et klassisk eksempel på intuitiv matlaging er bruken av salt og chili. Alle har ulik toleranse for disse råvarene, og derfor er det vanskelig å si at en oppskrift skal inneholde akkurat så mye av det ene eller det andre. Oppskriftene mine inneholder derfor vage angivelser når det gjelder smakstilsetninger, for jeg vil heller at du skal smake til maten både underveis og til slutt.

Dessuten finnes det så mange forskjellige typer salt og chili som varierer enormt i intensitet, at jeg med hånden på hjertet føler at intuitiv matlaging er den eneste veien å gå for å bli en dyktig hjemmekokk.

Det er virkelig ingenting i veien for å prøve og feile litt på kjøkkenet. Det er ofte slik mine beste retter har oppstått!

Prøv deg frem

Når du lager mat på denne måten, kan du også sette sammen råvarer og smaker slik nettopp du føler for.

Prøv å holde en perfekt solmoden tomat i hånden, og kjenn etter hva du vil lage med den. Kanskje vil du bare spise den som den er med litt salt og olivenolje for å forsterke de allerede gode smakene?

Intuitiv matlaging handler også om å tørre å erstatte ingredienser du ikke har i huset, med noe du allerede har tilgjengelig

Julie Ilona Balas

Eller kanskje føler du heller for å blande den med en annen søt frukt, som fremhever tomatens karakter på en annen måte? Personlig elsker jeg kombinasjonen tomat og fersken eller nektarin.

En gang fikk jeg plutselig lyst til å drysse noen chiliflak på toppen av en tomatskive, og en ny favoritt ble født.

Intuitiv matlaging handler også om å tørre å erstatte ingredienser du ikke har i huset, med noe du allerede har tilgjengelig.

Konklusjonen er: Slå deg løs på kjøkkenet, eksperimenter, prøv og feil. Gjør maten til din egen!

🎵 Sett på denne spillelisten: Italiensk aften og middelhavsvibber

🍇 Server dette i glassene: Soalheiro Alvarinho 2019 (1,5 liter)