– Denne retten var noe av det jeg savnet mest da jeg flyttet hjemmefra

– Denne retten var noe av det jeg savnet mest da jeg flyttet hjemmefra

For musikkprodusent Kim Thanh Ngo kan både en låt og en matrett ta ham tilbake til barndommen.

Tekst

Maria Stenersen

@jomfrumaria

Foto

Helena Tusvik Rosenlund

@helenarosenlund

Publisert 7. februar 2021

– Dette er en rett som fortjener å bli løftet på lik linje med annen populær vietnamesisk mat. Skikkelig vietnamesisk husmannskost!

I sin ettroms leilighet i Sandefjord lager Kim Thanh Ngo middag til seg selv hver dag. Ofte er det vietnamesisk mat som tilberedes, og oppskriftene har han lært av foreldrene sine. Kim driver instagramkontoen @vietnamemes__, der han deler vietnamesisk kultur tatt på kornet for over 40 000 følgere.

– Hvis jeg legger ut bilde av at jeg har laget Cơm tấm på Instagram, får jeg alltid masse kommentarer fra andre vietnamesere, som bare «Ååå, nå savner jeg hjemmelaget cơm tấm».

Tilbake til barndommen

Som med mye asiatisk mat kan det være store lokale variasjoner i oppskriftene, og Kim tilbereder retten med utgangspunkt i sine foreldres oppskrift. Cơm tấm var en hit da Kim og hans fire søsken vokste opp, også blant vennene deres.

De gangene jeg virkelig nailer den, så kan jeg sitte og smile for meg selv, og tenke på barndommen

Kim Thanh Ngo

– Denne retten tar meg rett tilbake til barndommen. Den har blitt servert hjemme hos oss så lenge jeg kan huske, og var noe av det jeg savnet mest da jeg flyttet hjemmefra. De gangene jeg virkelig nailer den, så kan jeg sitte og smile for meg selv, og tenke på barndommen. Litt sånn er det med musikk også; det er noen låter man hører som drar deg rett tilbake til barndommen igjen, eller til en gitt situasjon.

Og musikk er også en viktig brikke i Kims liv. Interessen for musikk har vært der siden barndommen; han har samlet plater, produsert og delt musikk siden begynnelsen av tenårene. Kim er et kjent navn på den norske og internasjonale dj-scenen, og han produserer og utgir elektronikamusikk under navnet Kim Dürbeck.

Han jobber alene, og er en perfeksjonist, noe som kan sies å beskrive Kims stil på kjøkkenet også.

– Planlegging gjør alltid matlaging enklere. Det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge. Jeg liker å holde orden hele tiden, og å vaske opp ting med én gang. Jeg er ikke så glad i å lage mat sammen med andre, og jeg liker å holde meg til den oppskriften jeg har lært.

Når Kim deler denne retten på Instagram, får han enormt med respons fra andre vietnamesere.
Når Kim deler denne retten på Instagram, får han enormt med respons fra andre vietnamesere.

Laget saus med Midsummer Hot Sauce

Retten Cơm tấm består av stekte eller grillede svinekoteletter servert med hvit jasminris, syltet daikon og gulrot, stekt egg, sprøstekt løk, nước chấm og rousong.

Nước chấm, eller nuoc mam cham er egentlig et vanlig navn på en rekke ulike vietnamesiske dipsauser, som hovedsakelig består av fiskesaus, vann, sukker og sitrus. Her er det også store lokale forskjeller og preferanser; Kim bruker en saus laget på en sør-vietnamesisk oppskrift, levert på døra av hans far for anledningen.

💸 Annonse

– Min norske mor har laget vietnamesisk mat i over 40 år, og hun lager en fantastisk nuoc mam. Jeg kan lage den selv, men det er et eller annet hun gjør som virkelig treffer. Jeg har selv sluppet en nuoc mam cham for salg sammen med Midsummer Hot Sauce. Shout out til dem, og til alle som kjøpte. Men mamma lager etter min mening verdens beste nuoc mam.

Rousong, også kjent som pork floss, er et tørket kjøttprodukt; en kjøttråd med luftig tekstur som ligner grov bomull. Kim har fått en pose fra en venn som har vært ute og reist.

– Pork floss er veldig godt å ha på. Det er vanskelig å få tak i her i Norge, men det er veldig vanlig å få det servert i Vietnam.

Jeg har sett en versjon av banh mi hvor matbloggeren lagde en «banh mi bowl» uten baguette. Banh mi betyr brød eller baguette! De lagde bare en bolle med ræl! Uten brød!

Kim Thanh Ngo

Respekt for tradisjonene

Hvis Kim skal gi noen enkle tips for å lykkes med vietnamesisk matlaging, så er det gode råvarer og respekt for tradisjonene.

Han har selv opplevd flere vestlige varianter av «trendy» vietnamesisk matlaging hvor man etter hans mening jukser seg frem og misforstår smakskombinasjonene.

– Hvis du skal eksperimentere med phở, så ikke kall det phở! Jeg har sett en versjon av banh mi hvor matbloggeren lagde en «banh mi bowl» uten baguette. Banh mi betyr brød eller baguette! De lagde bare en bolle med ræl! Uten brød! Haha.