Ukas vin er en funky og fruktdreven welschriesling

Ukas vin er en funky og fruktdreven welschriesling

Lett skallmaserert hvitvin fra Burgenland i Østerrike.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 18. desember 2020

Jeg digger det de holder på med i alpelandet om dagen. Det lages fantastisk vin i alle mulige stiler og farger med fokus på lokale druer. Både naturvinmakere som Tschida, Preisinger og Werlitsch samt mer etablerte produsenter som Veyder-Malberg og Nikolaihof er med på å heve det allerede solide østerrikske ryktet.

Søstrene Stefanie og Susanne Renner har siden 2015 vært ansvarlige for familiedomenet i den lille landsbyen Gols i Neusiedlersee, Østerrike. Før de tok over vinmakingen på hjemmebane har de jobbet jorda rundt hos anerkjente produsenter som blant andre Matassa i Sør-Frankrike, Testalonga i Sør-Afrika og Tom Shobbrook i Australia.

Søstrenes 13 hektar vinmark kultiveres biodynamisk og er plantet med lokale druer som zweigelt, blaufränkisch, St.-Laurent, welschriesling, grüner veltliner og weissburgunder samt litt chardonnay.

I kjelleren er det en moderne hands off-mentalitet som gjelder, bl.a. ved hjelp av gravitasjon og langsom fermentering uten temperaturkontroll eller filtrering. Alle hvitvinene gjennomgår litt skallkontakt i gjæringsprossen og rødvinene gjæres med en andel hele drueklaser.

👃Herlig aromatisk og floral lukt av gul steinfrukt som mango og aprikos samt grapefrukt, blomster og friske grønne urter. Tydelige skallkontaktsaromaer, men elegant og balansert. Strøkent.

👅 Munnen følger bra opp stilmessig. Fint grep fra skallkontakten. En del salt og heftig syre. Tropisk sportsdrikk i vinform. Moden fersk gul steinfrukt, men langt fra tørket karakter. Mye naturvinsfunk og volatile syrer her, så man må like stilen. Balanserer hårfint mellom digg funky og for funky, men lander elegant med to bein på den riktige siden for min del. Utrolig fin friskhet. Får virkelig lyst på mer etter hver slurk. Nydelig håndverk. Vilter, høyoktan naturvinsjuice.

Rennersistas Welschriesling 2017

🇦🇹 Burgenland, Østerrike

🍇 100% Welschriesling

💴 369,90

✅ Tilgjengelig på polet (Varenummer 10280601)

📦 Unico Real Wines

Økologisk dyrket. 19 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av kalk, grus og leire. 20% av drueklasene gjæres hele og 80% avstilkes. Mosten spontanfermenteres med 11 dagers skallkontakt før videre modning på bunnfallet over 8 måneder i brukte 300 liters eikefat. Vinen er ufiltrert og usvovlet.