Imponerende raritet fra en av Portugals beste produsenter

Imponerende raritet fra en av Portugals beste produsenter

Ukas vin er et særs trivelig møte med den obskure druen alfrocheiro.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 30. mars 2022

Ikke hørt om alfrocheiro sier du? Ikke så rart, det. Denne obskure druen står bare for 7% av Portugals totale beplantning av blå druer. I utvalget til det kongelige norske vinmonopol er det faktisk bare to endrueviner laget på alfrocheiro – én fra Luis Seabra samt én fra norske Aune Lohmann.

Druen alfrocheiro har sin opprinnelse i Portugal, nærmere bestemt i regionene Alentejo og Dão, men den er også å finne i Spania under navnet baboso negro på Kanariøyene, albarin i Asturias og caiño gordo i Galicia.

I dag er han et selvfølgelig navn når Portugals beste produsenter nevnes.

Tommy Andresen

Druen er en relativt ung variant som, i følge Jancis Robinsons altomfattende drueleksikon Wine Grapes, trolig oppsto da vinmarkene i landet ble replantet etter vinlusen phylloxeras herjinger på begynnelsen i 1900-tallet.

Senere DNA-forskning viser også at druen er nært beslektet med den franske druetypen trousseau – som i Portugal går under navnet bastardo.

Alfrocheiroen som vi har valgt ut til denne ukens spalte er signert én av Portugals absolutt beste produsenter, Luis Seabra. Etter et tiår som vinmaker for Dirk Niepoort i Douro bestemte Luis Seabra seg for å satse på egen produksjon i 2013.

Seabra hadde et tydelig mål om å lage stedegne viner fra regionene Douro og Vinho Verde som viste drue og voksested fremfor alt. Han ble raskt regnet som et av landets mest spennende vinmakertalenter. I dag er han et selvfølgelig navn når Portugals beste produsenter nevnes.

Vinmarkene som gir druer til Seabras viner var i begynnelsen fordelt mellom områdene Douro og Vinho Verde. Markene i Douro er svært gamle, og jordsmonnet er dominert av en type gul glimmerskifer som lokalt kalles xisto. Alle vinen til Seabra med navnet xisto på etiketten er altså fra Douro og basert på dette jordsmonnet.

Seabra dyrker et mylder av lokale druesorter i Douro. Rabigato, gouveio, côdega do larinho og viosinho kan nevnes blant de grønne, mens tinta roriz, touriga franca, rufete, tinta amarela, tinta barroca og alicante bouschet utgjør de viktigste blå druetypene.

Les også: Denne unike rødvinen gir tempranillo et helt nytt ansikt

Det er definitivt vinene fra Douro som utgjør hovedandelen av porteføljen til Seabra, men vinen Granito Cru Alvarinho var også blant de første vinene som gjorde ham berømt. Granito Cru Alvarinho er basert på alvarinho-druer fra området Minho i Vinho Verde, og er en fantastisk vin som viser salt mineralitet og fruktkonsentrasjon i strøkent samspill.

I senere tid har han også lagt til en Granito Cru fra Dão til porteføljen som består av en blanding av de grønne druene encruzado, bical og sercial.

Vinmakingen hos Seabra er basert på tanken om lav intervensjon for å beholde så mye som mulig av druens og voksestedets karakter. All most spontanfermenteres og gjæres på nøytrale beholdere som stål, glassfiber eller gammel eik. Ingen kunstige tilsetningsstoffer blir tilsatt under vinmakingen, bortsett fra en fornuftig lav dose sulfitt ved flasking.

Hans røde viner lages hovedsakelig med hele klaser og med forsiktig ekstraksjon (uttrekk av farge, smak, aromatikk, syre og tannin fra stilk og skall). Vinene hans har derfor alltid en veldig elegant struktur og fruktprofil. De hvite vinene til Seabra er selvsagt laget i samme ånd, og har et tydelig fokus på stedegenhet og mineralitet.

Seabras viner er tilgjengelig i Norge gjennom importøren Vinarius. Per i dag er hele seks ulike cuvéer tilgjengelig for bestilling på polet. De hvite vinene Xisto Illimitado og Xisto Cru, samt de røde cuvéene Indie Xisto, Xisto Cru, Mono A og Mono C. De to siste cuvéene er de seneste tilskuddene til Seabras repertoar – endrueviner av henholdsvis alfrocheiro og castelão.

Luis Seabra Mono A 2019

🇵🇹 Dão, Portugal

🍇 100% alfrocheiro

💴 339,-

Tilgjengelig på polet

📦 Vinarius

Økologisk dyrket. Over 35 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av granitt. Vinmarken befinner seg ved foten av fjellkjeden Serra da Estrela på 450 meters høyde. 40% hele klaser spontanfermenteres på åpne gjæringskar med 26 dagers skallmaserasjon. Videre modning på gamle slavonske eikefat på 3000 liter i 14 måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Fersk og middels dyp rødlilla farge.

👃 Ohoi, dette er digg! Dyp og fruktdrevet nese med masse sjel og karakter. Bekmørke kirsebær, blå plommer, solbær og bjørnebær roper høyest blant bærene. Fruktkarakten er mørk og intens, men fersk og nyknust. Videre følger kjølige og elegante urtetoner i retning salvie og rosmarin. Til slutt et lite hint av krydder og syrlig håndverkssjokolade. Fin dybde og masse nyanser å hente frem her. Skikkelig staselig nese faktisk!

👅 Nesa var flott, men i munnen er vinen faktisk enda råere. En vin i fullstendig balanse. Frukten er fersk, konsentrert og kjøttfull. Mørk av karakter, men utrolig juicy og elegant vin. Tanninene er finkornede og tilstede, men sømløst integrerte. Alkoholen er på behagelige 12,5% og nydelig balansert. Flott struktur. Saftig og lettdrikkelig samtidig som den er nokså seriøs og nyansert. Lang og harmonisk ettersmak med gjenklang av frukt og litt svale urter. Alfrocheiro er en drue jeg har minimalt med erfaring med, men stilmessig kan dette minne om en superfresh og fruktfokusert cabernet sauvignon. En fantastisk vin og et veldig hyggelig første møte med alfrocheiro-druen. Meganice!

Vinen kler litt romslige rødvinsglass, men ikke nødvendigvis store Burgund-klokker. Digg rett fra åpning, men vinen åpner seg ordentlig opp etter å ha fått et kvarter i glasset så sleng den gjerne raskt på en karaffel for maks glede.

🥩 Matfølge 🌿

Dette er en ganske robust vin, så her kan man dra på med litt grillede kjøttretter. Okse, svin eller lam vil alle funke bra. Chimichurri eller salsa verde er syrlige tilbehør med urter i fokus som kan spille fint opp mot vinens urtetoner. Ellers kunne det vært artig å glasere et prima kjøttstykke med en blanding av sort hvitløk, beef garum (fra B.Culture) og solbærjuice. Umami for the win!