På ferieøya Tenerife lages noen av Spanias mest spennende viner

På ferieøya Tenerife lages noen av Spanias mest spennende viner

Ukas vin er litt vulkansk snacks fra pionéerene i Envínate. Et rødt røverkjøp!

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 6. juli 2021

Envínate er blant de viktigste foregangsfigurene for moderne vin fra Tenerife – til og med fra Spania generelt. Laura Ramos, Jose Martínez, Roberto Santana og Alfonso Torrente møttes under ønologistudiene i Alicante i 2005, og begynte samarbeidet med å jobbe som konsulterende vinmakere for andre.

Etter hvert utviklet prosjektet seg til å omhandle egen produksjon, og Envínate bestemte seg for å utforske ulike enkeltparseller fra ulike områder over hele Spania. Målet er å lage rene og upåvirkede viner som viser frem den unike stedegenheten til hver enkelt vinmark.

I dag jobber de med fire distinkte områder: Ribeira Sacra helt nordvest i landet, Tenerife på Kanariøyene, Extremadura sørvest i Spania på grensa til Portugal, og Almansa sørøst i landet mellom Murcia og Valencia.

Det er definitivt vinene fra Ribeira Sacra og Tenerife som er de viktigste for gjengen.

I vinmarkene jobbes det økologisk. Alle vinene er basert på lokale druesorter og hovedsakelig gamle vinstokker som gir lav avkastning. Alt spontanfermenteres med stedegen gjær og vinifikasjonen foregår på nøytrale beholdere som gamle eikefat og betong. En andel hele klaser benyttes som regel for de røde vinene. Litt svovel tilsettes kun ved tapping.

På Tenerife er produksjonen delt opp ganske jevnt mellom hvitvin og rødvin. De hvite vinene er hovedsakelig laget av druetypen listán blanco, men albillo, marmajuelo, gual og malvasia dukker også opp i én av vinene.

Hos de røde vinene fra vulkanøya er det listán negro som er sjefen, men den får også litt drahjelp av andre lokale sorter som tintilla, baboso, listan gaucho, malvasia negra og sumoll.

I Ribeira Sacra er rødvin i fokus, og da i hovedsak viner laget på mencía med litt andre lokale varianter samplantet i vinmarkene.

Alle vinene til Envínate er utrolig rene og elegante i uttrykket, samtidig som de viser en finfin balanse mellom frukt og jordsmonn. I Norge er vi ganske heldige og har mange ulike cuvéer tilgjengelig på polet. Alt er snadder så det er bare å fyre løs med feriepengene.

Envínate Táganan Tinto 2019

🇪🇸 Tenerife, Spania

🍇 Field blend av listán negro, tintilla, baboso, listan gaucho, malvasia negra og sumoll

💴 kr 289,90

Tilgjengelig på polet

📦 Unico Real Wines

Økologisk dyrket. Over 60 år gamle vinstokker plantet i et vulkansk jordsmonn. Druematerialet kommer fra landsbyen Taganana på den nord-østlige delen av Tenerife. Vinmarken er bratt og terrassert og befinner seg ved på 100–500 meters høyde. Druene spontangjæres med 30% hele klaser på en blanding av betongtanker og åpne gjæringskar. Videre modning på gamle 225 og 500 liters eikefat i åtte måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og minimalt svovlet.

👀 Fersk, ufiltrert og ung rødfarge med et lett lilla skjær.

👃 Åpner lett prompete og reduktivt, men åpner seg fint opp i glasset rimelig raskt. Ganske krydret og pepperpreget stil med tydelige jordsmonntoner. Litt tørkede urter, sort te og grønn pepper er det første som dukker opp. Selv om vinen er ganske spicy, så er den fremdeles utrolig elegant og balansert. Under topplaget av krydder og urter så ligger det masser fersk og saftig frukt. Hele skalaen fra nyper, rips og bringebær på den lyse siden til litt mørkere bær som kirsebær og plomme er tilstede. Veldig primær, ung og fersk i frukten. Med litt luft så roer det krydrede preget seg og mer blomsteraktige toner kommer frem. Sammensatt og nyansert vin, men i en lett og elegant innpakning. Kul og egenartet nese som er naturlig i uttrykket, men på den snille, rene og fullstendig kontrollerte siden. Det er lett å finne referanser som vinen trekkes mot her. Kan både minne om en fruktdrevet cabernet franc, garnacha fra Gredos-fjellene og gamay fra Beaujolais. Samtidig så er den helt klart seg selv. Kanonbra snute!

👅 Lettbeint, slank og syrefrisk type dette her. Skjer veldig mye i munnen. Høy fruktkonsentrasjon, lette tanniner og en overraskende lang ettersmak. Fjærlett og elegant munnfølelse. Først kjenner man frukt og floralitet, deretter følger mineraliteten, sort te og urter etter. Vinen har utrolig mange strenger å spille på. Sunn, kjøttfull og saftig frukt som er på den kjølige siden fremfor den rike og pompøse. Både lyse bær som på nesa. God syrestruktur og finfin balanse. Behagelig alkohol på 12%. Veldig harmonisk vin med høy drikkbarhet. Her smaker man både jordsmonnet, sunn frukt og avtrykket til vinmakeren. Imponerende håndverk fra Envínate.

Vinen kler å serveres litt kjølig. Begynn gjerne fra 10–12 grader og la temperaturen stige i glasset. Dette er nok en ypperlig allrounder til mat som takler både syre, bitre elementer og litt fett. Har nok frukt og konsentrasjon til å hamle opp med en del forskjellige råvarer.

Rikke de Lange fra Holzweiler Café Platz som er gjest i podkastepisoden vår om vinen foreslår grillede padronpepper med olivenolje, havsalt og nykvernet pepper. Bitre og peprete grønne salater og grillet nøytralt kjøtt fungerer nok også utmerket. Ikke minst er vinen rimelig så digg på egenhånd. Supergodt dette her.