Solmoden vulkanvin fra Sicilia

Solmoden vulkanvin fra Sicilia

🌋 Ukas vin er en særpreget og sitrusdrevet hvitvin fra vulkanen Etna.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 16. februar 2021

Eduardo Torres Acosta er opprinnelig fra Tenerife, men bestemte seg for å lage vin på Sicilia etter å ha blitt kjent med Arianna Occhipinti.

Han bosatte seg på vulkanøya i 2012 og jobbet for både Passopisciaro og Occhipinti før han begynte å lage egen vin.

2014 var hans første årgang og frem til 2017-årgangen fraktet Torres Acosta de innhøstede druene sine sørover til Occhipintis eiendom i Vittoria for selve vinmakingen.

Siden selve vinen ikke lages på vulkanen Etna, har ikke vinene hans DO-status, men er klassifisert som IGT Terre Siciliane.

Torres Acosta har tre viner på det norske markedet: en hvit og en rød innstegsvin ved navn Versante Nord, samt den røde toppcuvéen Pirrera.

→ Les også: Kildevann fra høyfjellet

De røde vinene lages i all hovedsak på nerello mascalese, mens den hvite lages på en kombinajson av fire lokale druer. Definitivt en produsent som det er verdt å følge med på i tiden fremover.

Eduardo Torres Acosta Versante Nord Uve Bianche 2018

🇮🇹 Sicilia, Italia

🍇 60% minella bianca, 15% cataratto, 15% inzolia og 10% grecanico

💴 329,90

Tilgjengelig på polet

📦 Unico Real Wines

Økologisk dyrket. 50-80 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av fin vulkansk sand. Druene kommer fra seks ulike parseller på den kjølige nordsiden av Etna. Vinmarkene befinner seg på mellom 550-900 meters høyde og er plantet med blå og grønne druer om hverandre. Tullete lavt utbytte på 10-16 hl/h. Druene spontanfermenteres med fem dager skallkontakt på betongtanker uten temperaturkontroll. Videre modning på store gamle eikefat i åtte måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Lett gylden farge som tyder på litt skallkontakt.

👃Veldig behagelig og balansert lukt. Sitrus er definitivt dominerende og følges opp av litt gul steinfrukt som aprikos og fersken. Frisk, sunn og solmoden frukt. I tillegg er det også et spennende preg av honning, bivoks, barnål og sevje. Litt reduktiv i stilen, men åpner seg pent opp med en halvtimes luftetur i glasset. Fresh nese med masse karakter!

👅 Et veldig pent og solmodent sitruspreg i munnen, som mange hvitviner fra Etna ofte har. Fersk og kjøttfull frukt. Fin konsentrasjon, god syre og et kledelig grep fra skallkontakten. Føles som at Torres Acosta har gitt vinen akkurat passe mengde skallkontakt her. Litt bitt og tannin, men uten at det tar overhånd. Overall balansert og pent, men en god del punch er det her altså.

2018-årgangen av denne vinen er litt rikere og mer fruktdreven enn 2017, som var mer røykfylt og mineralsk. En vin som nok kler mye forskjellig mat, men særlig da kanskje grillet fisk og annen sjømat. Må si at jeg liker vinene til Torres Acosta veldig godt, både den hvite og hans to røde basert på nerello mascalese.