Kildevann fra høyfjellet

Kildevann fra høyfjellet

Ukas vin er et moderne ikon fra alperegionen Savoie

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 9. februar 2021

Domaine des Ardoisières befinner seg i Cevins og Saint Pierre de Soucy i Savoie, omtrent midt i mellom Grenoble i sør og Geneve i nord.

Produsenten ble etablert i 1997 av en gruppe lokale forkjempere som tok ansvaret med å gjenopplive en gammel terrassert vinmark som lå brakk.

Brice Omont tok over vinmakingen hos Ardoisières i 2005, og har på kort tid gitt produsenten kultstatus. Mont Blanc overskygger vinmarkene fra alle sider og gir vinene en utrolig spennende mineralsk karakter og skyhøy friskhet.

Alle vinene til Ardoisières produseres fra to enkeltvinmarker som ligger på to ulike åssider med ulikt jordsmonn: Cevins består av glimmerskifer og sandholdig løss mens St. Pierre de Soucy består av leire, kalkstein og mergel fra Jura-tiden.

Tre hvite og to røde viner basert på lokale druer produseres fra totalt 16 hektar vinmark dyrket etter biodynamiske prinsipper.

→ Les også: Leskende amforasnadder fra Catalonia

Den relativt ukjente vinregionen ved foten av Mont Blanc er virkelig verdt et dypdykk hvis man er ute etter å prøve noe nytt. På rødvinssiden er druen mondeuse spesielt spennende!

Dom. des Ardoisières Schiste Blanc 2018

🇫🇷 Savoie, Frankrike

🍇 40% jacquère, 30% roussanne, 20% malvoisie og 10% mondeuse blanche

💴 494,90

Tilgjengelig på polet

📦 Blend Wines

Biodynamisk dyrket. Gamle vinstokker plantet i et skrint og grunt jordsmonn av glimmerskifer, sand og løss. Lav avkastning på 30hl/ha. Druene kommer fra enkeltvinmarken Cevins. Druene presses direkte og mosten spontanfermenteres. Videre modning over 12 måneder på brukte eikefat på 228 liter. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Lys gul farge med en lett gylden tone

👃 Vanvittig mineralsk og karakteristisk nese! Som å stå og sniffe på en fjellvegg i Alpene – ikke at det er noe jeg har gjort særlig mye, men det høres jo litt trivelig ut. Frukten er nestemann ut i aromabildet. Steinfrukt i retning gule plommer og hvit fersken dominerer, tett etterfulgt av sitrusskall. Moden og rik fruktkarakter med masse trøkk, men allikevel veldig elegant og finstemt. Råflott nese!

👅 I munnen er vinen mer fruktdreven. Moden og rik karakter. Høy viskositet og lett oljete munnfølelse. Utrolig ren og klar frukt med høy friskhet. Avrundet og balansert stil. Man kjenner virkelig at det er en fjellvin dette her. Helt unik vin med høy lyxfølelse!

Vinen har godt av ei litta luftetur i karaffelen hvis den skal drikkes i dag. Kler litt romslige glass og gjør seg best ved rundt 10-12 grader. Ung, intens og konsentrert vin med masse potensiale for videre utvikling.

Jeg tror Domaine des Ardoisères sine viner fort kan bli ganske utilgjengelige om noen få år, så det kan være lurt å hamstre mens man kan. Dette er skyhøy kvalitet. Kildevann fra Alpene.