Leskende amforasnadder fra Catalonia

Leskende amforasnadder fra Catalonia

Ukas vin er en saftig og syrefrisk carignan fra Clos Lentiscus.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 2. februar 2021

Clos Lentiscus ble etablert i 2001 av brødrene Manel og Joan Aviñó som tok over etter faren, og i dag bidrar også Manels datter Nuria til produksjonen.

Vineriet holder til i den lille byen Sant Pere de Ribes i nærheten av Sitges i Catalonia, med de karrige Garraf-fjellene på den éne siden og middelhavet på den andre.

Vinmarkene ble kultivert konvensjonelt av faren og druene solgt videre til det lokale kooperativet, men brødrene Aviñó konverterte raskt vinmarkene til biodynamisk landbruk, og fikk sunne druer og kvalitet tilbake.

→ Les også: Fresh og seriøs rosé fra Olivier Horiot

Vinmarkene til Clos Lentiscus er plantet i et tynt topplag av kalkholdig jordsmonn med marine fossiler under. I tillegg bidrar kystklimaet til et veldig mineralsk uttrykk, noe som gjør at bobler er hovedfokuset hos produsenten. Vi er jo i cava-land tross alt.

I tillegg til boblene, lager Clos Lentiscus også røde og hvite viner. Druene de jobber med er alle lokale og inkluderer blant andre xa.rello, malvasia, parellada, sumoll og carignan. I kjelleren jobbes det så enkelt og naturlig som mulig.

Annengangsgjæringen til boblene skjer med ved hjelp av egen gjær høstet fra fatene deres og ved hjelp av honning fra egne bier. Null svovling hos Clos Lentiscus.

Clos Lentiscus Perill Negre Carinyen 2016

🇪🇸 Catalonia, Spania

🍇 100% carignan

💴 310,-

Tilgjengelig på polet

📦 Non Dos

Biodynamisk dyrket. 75–80 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av kalkholdig leire og fossil sjøbunn. Lavt utbytte på 35 hl/ha. Druene spontanfermenteres med 15 dager skallkontakt før videre modning på 500-liters amforaer av leire i 24 måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Dyp, ufiltrert og relativt mørk rød farge

👃 Mmm, herlig nese her! Det er veldig tydelig at denne vinen er lagret på amforaer – krukker av leire. Et utrolig karakteristisk røykpreg popper ut av glasset. Lukten er dyp og fruktdrevet i retning røde bær som kirsebær og bringebær. Litt pepper i bakkant bidrar til en nyansert og aromatisk helhet. Digg!

👅 Megasaftig og syrefrisk vin med flott fruktkonsentrasjon og finfin struktur. Finkornede og myke, men absolutt tilstedeværende tanniner. Frukt, syre, tanniner og alkohol er i balanse, men det er først og fremst den kjøttfulle frukten og den høye syren som spiller hovedrollen her. En personlig preferanse så klart, men jeg foretrekker mye heller frukt og syre enn tanniner og alkohol.

Et lite touch av volatile syrer er pent intregrert i vinen og er mer kledelig enn forstyrrende. Fin bitterhet i avslutningen som minner om urter og mandel. Utrolig pent og druetypisk fruktpreg. Carignan er virkelig en drue som kler naturlig vinmaking. Smaker veldig fresht og godt i dag, men tåler nok et par år til på langs også.

Veldig hyggelig å hilse på Clos Lentiscus' røde amforavin. Deres hvite Perill Blanc Amfora er også utrolig gøyal, men dessverre utsolgt for øyeblikket. Hold øynene åpne for ny årgang!