Ukas vin er en atypisk kultrosé fra Champagne

Ukas vin er en atypisk kultrosé fra Champagne

Fresh og seriøs rosé fra Olivier Horiot

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 26. januar 2021

Olivier Horiot holder til i landsbyen Les Riceys i distriktet Aube, helt sør i Champagne. Han tok over farens vingård i 1999 og driver den åtte hektar store eiendommen sammen med kona Marie.

Geografisk ligger Aube nærmere Burgund enn de øvrige Champagne-regionene lengre nord. Både klima og jordsmonn har faktisk flere likhetstrekk med naboene i Burgund.

Horiot har hovedfokus på pinot noir, men dyrker også litt av alle de seks andre tillatte sortene i Champagne: chardonnay, pinot meunier, pinot blanc, pinot gris, petit meslier og arbane.

→ Les også: Strøken savagnin fra De la Borde

I tillegg til bobler lager paret også rødt, hvitt og rosé, noe som er typisk for regionen Les Riceys. De røde vinene og roséen til domenet er laget av pinot noir, mens de hvite er laget av chardonnay og pinot blanc. Champagnene til Horiot er av den rike og karaktersterke sorten og blir gjort enten med veldig lav eller helt uten dosage, altså tilsatt sukker.

Olivier Horiot Rosé des Riceys En Barmont 2015

🇫🇷 Champagne, Frankrike

🍇 100% pinot noir

💴 419,90

Tilgjengelig på polet

📦 Blend Wines

Biodynamisk dyrket. Jordsmonn av rød leire og Kimmeridge-kalkstein. 10% av druene fottråkkes og plasseres i bunnen av gjæringskaret før resten av klasene plasseres hele på toppen (semikarbonisk maserasjon). Mosten spontanfermenteres med syv dager skallkontakt og modnes videre i ett år på gamle eikefat. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Sjekk den fargen da! Glødende lys rød!

👃 Sensommervibber deluxe med masse modne markjordbær, sommerblomster og pepper. Parfymert, nyansert og fresh. Uten tvil pinot noir, men mye mer fruktdreven og lettbeint enn sine mer ekstraherte venner i Burgund.

Fantastisk nese som balanserer eleganse og kompleksitet helt upåklagelig. Topp, topp, topp!

👅 I munnen er det første som slår meg en nydelig fruktkonsentrasjon og et syrenivå på høyde med Manute Bol. Leskende og nærmest vektløs. Lette tanniner. Masse karakter.

På papiret en rosé, men dette oppleves som et sted midt i mellom rosé og rødt. Primærfukten driver vinen fremdeles, men det føles som om den har slått seg til ro og funnet sitt indre jeg. Med fem år på baken føles det ut som denne vinen begynner å nærme seg et perfekt drikkevindu. Roséene til Horiot lagrer visstnok sjukt godt!

En seriøs kanonvin med en ivrig følgerskare til en sympatisk pris – region og drue tatt i betraktning. Høy klasse.