Ukas vin er en salt og energisk hvitvin fra Jura

Ukas vin er en salt og energisk hvitvin fra Jura

Strøken savagnin fra De la Borde.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 19. januar 2021

Domaine de la Borde drives av franskmannen Julien Mareschal og er et relativt nytt tilskudd i Norge, ihvertfall med tanke på salg hos Vinmonopolet. Det har eksistert noen år hos Horeca allerede, men har kommet på polet først i år.

Julien er fra regionen, men begynte ikke med vin før han var 23, etter å ha studert jordbruk og ønologi i Dijon. Han eier i dag fem hektar vinmark rundt den lille landsbyen Pupillin, hvor de høyeste markene ligger på opptil 550 meters høyde.

Vinmarkene kultiveres biodynamisk, han spontanfermenterer alle vinene sine og kun noen av cuvéene er tilsatt svovel. Julien dyrker alle de fem lokale druene savagnin, chardonnay, poulsard, trousseau og pinot noir.

→ Les også: Juicy og radioaktivt rosa pet nat

Jordsmonnet varierer litt fra vinmark til vinmark, men de fleste er dominert av forskjellige typer mergel, noe som er med på å gjøre vinene fra Jura så unike. De la Borde har per i dag fem forskjellige cuvéer tilgjengelig i bestillingsutvalget. Alt jeg har smakt så langt har vært superstødig i kvalitet.

Domaine de la Borde Foudre à Canon Naturé 2017

🇫🇷 Jura, Frankrike

🍇 100% savagnin

💴 394,50

Tilgjengelig på polet

📦 Garage d'Or

Biodynamisk dyrket. 30 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av blå og grå mergel med innslag av glimmerskifer. Vinmarken befinner seg på 350–450 meters høyde, er vestvendt og har en bratt helling på 25 grader. Druene høstes for hånd og 50% forblir hele klaser, mens 50% avstilkes. Druene presses direkte og mosten spontanfermenteres over 12 måneder med bunnfallet på brukte 1500 liters eikefat. Fatene toppes opp underveis for å unngå dannelse av flor, og i Jura kalles denne stilen ouillé. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👃 Ooh dette er gøy! Umiskjennelig Jura-karakter rett fra åpning. Elegant, nyansert og druetypisk nese. Røykaktig mineralitet, nøtter og gule epler dominerer, og følges opp av et lett krydret touch i retning spisskummen, karve og fennikel. Frukt og jordsmonn i finfin balanse. Strøkent!

👅 Salt og energisk vin med herlig stedegenhet. Syrefrisk, konsentrert og livlig stil. Ganske moden frukt kombinert med et pent krydret preg. Lett oksidativ med digge nøttetoner. Lang og balansert ettersmak med fin sitrusbitterhet i avslutningen.

Utrolig finstemt savagnin med masse sjarm og personlighet. Ren og vellaget vin på den fruktdrevne og ferske siden. Mer punch på smak enn på lukt.

Domaine de la Borde er en skikkelig spennende produsent. Alt jeg har smakt fra de så langt har imponert voldsomt. Det er ikke hverdagskost å finne så mange cuvéer fra en topp Jura-produsent tilgjengelig på polet.

Høy femmer herfra og hipp hipp Jura!