Ukas vin er en juicy musserende friskus

Ukas vin er en juicy musserende friskus

Radioaktivt rosa pet nat fra Domaine Mosse.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 12. januar 2021

Vinen kommer fra Loire i Frankrike, som er en av mine personlige favorittregioner. Domaine Mosse har lang fartstid som naturhelter på det norske vinmarkedet, men dette er første årgang i Norge av deres etterspurte pet nat Moussamoussettes.

Ekteparet Agnès og René Mosse har holdt til i landsbyen Saint Lambert du Lattay i Anjou siden 1999. Tidligere drev de en populær vinbar i Tours, og ble inspirert av lokale vinmakere som Jo Pithon og François Chidaine til å starte egen produksjon.

I dag dyrker paret totalt 17 hektar vinmark etter biodynamiske prinsipper. Ni hektar er plantet med chenin blanc, tre hektar med cabernet franc (sammen med litt cabernet sauvignon) og resten med gamay, chardonnay og grolleau.

→ Les også: Rødt røverkjøp fra Alpene

Domaine Mosse jobber så enkelt, rent og naturlig som mulig både i vinmark og kjeller. Alle vinene modnes på brukte fat, og de hvite vinene gjennomgår som regel malolaktisk gjæring, en prosess der melkesyrebakterier omdanner eplesyre til melkesyre.

Det er helt klart de hvite cuvéene til Mosse som er de mest anerkjente, men i tillegg til Moussamoussettes er også den røde cuvéen Le Gros en superkul vin verdt å sjekke ut.

Domaine Mosse Moussamoussettes Brut Nature 2017

🇫🇷 Loire, Frankrike

🍇 70% pineau d’Aunis, 30% grolleau

💴 299,90

Tilgjengelig på polet

📦 Unico Real Wines

Biodynamisk dyrket. 25 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av kalkholdig leire og skifer. Mosten spontanfermenteres på brukte fat og tappes på flaske når det gjenstår ca 18 g/l restsukker. Annengangsgjæring på flaske til vinen er tilnærmet helt tørr. Druesammensetningen i Moussamoussettes varierer fra år til år, og i 2017-årgangen er det altså en miks av pineau d´Aunis og grolleau.

👀 Frekk farve si! Ufiltrert, lysende rosarød.

👃 Ren og pen til pet nat å være. Fruktdrevet stil uten dominerende gjærpreg. Lyse, røde bær og sitrusskall. Blodappelsin og grapefrukt. Et lett jordlig og pepperaktig preg som jeg ofte finner i både pineau d´Aunis og i grolleau.

I pet nat'er føler jeg ofte druepreget kamufleres av måten vinen er laget på, men denne er tydelig druetypisk. Etterhvert som vinen får noen minutter i glasset blir den mer nyansert og balansert.

👅 I munnen – frisk, delikat og lettdrikkelig vin med en salt finish. Små, elegante bobler. Ikke verdens mest komplekse vin, men gjør akkurat det den er ment til å gjøre. Leskende og juicy!