Ukas vin er et rødt røverkjøp fra Alpene

Ukas vin er et rødt røverkjøp fra Alpene

Stjerneskudd fra Savoie.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 5. januar 2021

Ah, Savoie! Definitivt én av mine favoritter om dagen. En knøttliten vinregion ved foten av Alpene der vinbøndene er noen ordentlige stabukker.

De holder tett på sine lokale druesorter som altesse, jacquere, mondeuse, gringet og persan for å nevne noen. Og fint er det for vinene er særegne, friske og fulle av energi!

Etter mange års læretid hos Savoie-produsenten Jacques Maillet har ekteparet Florian og Marie Curtet blitt naturlige arvtagere etter Maillet, som lagde sin siste årgang i 2015. Den fem hektar store eiendommen ligger langs Rhône-elven utenfor den lille byen Motz, cirka 45 minutters kjøring fra Geneve.

→ Les også: Finurlig katalansk oransjevin

Domenets vinmarker er fordelt mellom to distinkte underområder. I kommunen Serrieres en Chautagne er markene plantet med gamay og pinot noir, og utenfor landsbyen Motz dyrkes de lokale variantene mondeuse, altesse og jacquere. Alle vinmarkene dyrkes biodynamisk og i kjelleren jobbes det med så lite innblanding som mulig.

Tre cuvéer er for tiden tilgjengelig i Norge: Autrement, en rødvin laget på mondeuse og en hvitvin laget på altesse.

👃 Dyp og parfymert lukt av mørke kirsebær, plommer, urter og pepper. Kjølig og elegant fruktdreven vin uten noe tegn til fat.

Opplagt fra et kjølig klima dette her. Kan minne om både blaufränkisch og syrah i stilen.

👅 Finfin konsentrasjon og dybde på smak. Intens, frisk og kjøttfull frukt. Mørke bær, mineraler og masse urter. Finkornete tanniner og middels fylde.

At dette er 80% gamay hadde jeg ikke tippa. Virker som mondeuse med sine 10% spiller kraftig inn her. Et lite animalsk touch. Småvilter, sjarmerende og energisk. Mye vin for pengene.

Savoie ass, for en fantastisk liten vinregion!

Domaine Curtet Autrement Rouge 2017

🇫🇷 Savoie, Frankrike

🍇 80% gamay, 10% mondeuse, 10% pinot noir

💴 279,90

Tilgjengelig på polet

📦 Blend Wines

Biodynamisk dyrket. 35 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av porøs sandstein. Hele klaser spontangjæres i 4–5 uker før pressing. Videre modning i 11 måneder på betongtanker. Vinen er lett filtrert og minimalt svovlet.