Sju viner som viser at Catalonia er i kalasform

Sju viner som viser at Catalonia er i kalasform

UKAS VIN SPESIAL: Den spanske kystregionen har de siste årene blitt landets mest nyskapende vinområde. Her er sju perfekte eksempler.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 10. november 2021

Vin fra Catalonia har for alvor fått fart på sakene de siste årene og seiler nå opp som Spanias mest dynamiske og spennende vinregion.

Regionen er definitivt mest kjent for produksjon av cava, men det som virkelig er interessant fra Catalonia er … vel, alt annet. Trenden i regionen beveger seg tydelig i retning stille viner, selv om cava nok kommer til å forbli den viktigste eksportvaren.

Rent geografisk befinner vi oss helt nordøst i Spania, på grensen til Frankrike og fjellkjeden Pyreneene. Katalanerne er kjent som et selvstendig folk med eget flagg, språk og kultur. Identiteten sprer seg til og med godt inn i den franske naboregionen Roussillon.

Catalonias viktigste knutepunkter finner vi langs kystlinjen med byene Barcelona, Tarragona og Girona. Å bevege seg rundt i Barcelona gir et tydelig inntrykk av hvor viktig den katalanske identiteten er for de.

Langs kysten

Spanias nest største by er en av de mest trendsettende vinbyene i Europa og naturlig nok en stor forkjemper for den lokale juicen. På samme som Paris' sine vinbarer og restauranter huser de feteste flaskene fra Burgund, Rhône, Jura, Loire og Champagne, så er Barcelona stedet man finner de nye innovative produsentene og de sjeldne enhjørningsflaskene fra Catalonia og resten av Spania.

Nærheten til Middelhavet tilfører kjærkommen friskhet til vinene, i tillegg til digge saltaktige og mineralske toner

Tommy Andresen

Vindistriktene i Catalonia befinner seg, som byene, ved kysten. Nærheten til Middelhavet tilfører kjærkommen friskhet til vinene, i tillegg til digge saltaktige og mineralske toner. Totalt ti regioner faller under den beskyttede tittelen DOP (Denominación de Origen Protegida) og inkluderer Penedès, Priorat, Alella, Tarragona, Conca de Barberà, Empordà, Costers del Segre, Montsant, Terre Alta og Pla de Bages.

Av disse så er Penedès og Priorat de mest produktive og kjente. Penedès er den største regionen i Catalonia og cavaens fødested. Regions nærhet til Barcelona har også bidratt til sterk eksport til utlandet.

De seneste årene har stille viner fra Penedès virkelig skutt fart og gitt regionen et nytt og kvalitetssterkt ansikt. I motsetning til Penedès som hovedsakelig fokuserer på hvitvin og bobler, så har Priorat en mye høyere andel produksjon av røde viner. Her har produsenter som Terrior al Límit og Alvaro Palacios vært viktige bidragsytere til å øke regionens rykte internasjonalt – med rimelig kontrasterende stiler vel og merke.

Vi har trukket fram sju supre viner som viser bredden i det regionen har å by på. Scroll lenger ned for enda mer inngående info om katalansk vinproduksjon!

Veldig godt sprudlekjøp fra Clos Lentiscus.
Veldig godt sprudlekjøp fra Clos Lentiscus.

👀 Svakt gylden farge.

👃 Veldig åpen og uttrykksfull nese med masse karakter. Raus og moden gul steinfrukt dominerer på fruktfronten. Følges opp av litt mandler og et svakt hint av kalk. Ikke noe særlig autolysetoner å snakke om her – dette er mer fokusert på frukt. Interessant nese.

👅 Slank og syrefrisk vin med fin energi. Fruktdrevet stil med den samme modne gule frukten som på nesa. Et lite touch av salte grønne oliven lusker i bakkant. Småkompleks og sjarmerende vin med middels konsentrasjon og lengde. Elegant bitterhet i avslutningen. Knusktørr vin, men med litt fruktsødme som gir fin balanse. Småhissige bobler. Lett naturpreget stil, men som er helt på den rene siden. Veldig godt kjøp!

Funk for naturvinfans fra Jordi Llorens.
Funk for naturvinfans fra Jordi Llorens.

👀 Lavmettet gul farge med et gyldent skjær.

👃 Oisann! Åpner rimelig reduktivt og kjellerstinky, men med en del luft så kommer heldigvis vinen rundt. Relativt diskrét nese, men samtidig ganske egenartet med toner av høy, sitron og gule epler. En del funk er det her ja. Tydelig preget av tiden på amforaer av leire. Middels spennende nese, men i munnen er det mye mer action.

👅 Utrolig fresk tekstur og munnfølelse. Høy viskositet. Salt, steinete og med masse toner av sitruszest. Intens og konsentrert frukt i retning gule plommer og sitron. Litt ingefæraktig spice også. Tydelige bunnfallstoner og litt volatile syrer. Masse digg salt i finishen. Relativt slank og syrlig, men allikevel fint balansert av den intense frukten. Klokker inn på behagelige 11,5% alkohol. Utrolig mye karakter og interessante sekundæraromaer her. Definitivt én for naturvinsfansen.

Mye vin for penga fra Plana d'En Jan.
Mye vin for penga fra Plana d'En Jan.

👀 Strågul farge.

👃 Oi wow! Dette er ett stykk spenstig snute. Utrolig sjarmerende og tiltalende stil med toner av blomster, hvit fersken og sitrus. Tydelig mineralitet i retning sjø, stein og litt flint. Utrolig fintstemt og delikat. Ren som en fjellbekk.

👅 Umiddelbart utrolig digg. Høy konsentrasjon og friskhet. Sitrende syre som harmonerer godt sammen med et ganske rikt og modent fruktbilde. Småspicy avslutning. Munnfølelsen er litt rausere og varmere enn nesa, men det gjør ingenting med et såpass bra syrenivå. Flott tekstur med fint grep. Intens og levende vin av høy kvalitet. Dette er rett og slett riktig så megadigg og veldig mye vin til rett over tre hundre kroner.

Dyr vin fra Terroir al Límit som er verdt hver krone.
Dyr vin fra Terroir al Límit som er verdt hver krone.

👀 Dyp gyldenoransje farge.

👃 Ja, her snakker vi stor og intens vin! For en sjuk nese. Så vanvittig dyp og kompleks at man ikke vet hvor man skal begynne. Frukten er rik og av det modne slaget. Appelsinzest og aprikos. Litt tørkede gule sultanrosiner. Deretter følger toner av kamille, voks og honning. Så til slutt et veldig elegant krydret preg av safran og gurkemeie. Her kan man bli sittende lenge og stadig oppdage små nyanser. Helt mega!

👅 I munnen er vinen like enorm som på nesa. Et skyhøyt syrenivå gir vinen den friskheten og balanserende motvekten den trenger, for dette er heftige saker. Massiv dybde og masse bass. Moden gul steinfrukt og digg krydret avslutning. Verdensrekord i lengde. La vinen komme litt opp i temperatur for å komme til sin rett. Fantastisk allsidig til mat. En av Spanias store hvite viner. Dyr, men verdt hver krone.

Naturpreget og lettdrikkelig rødvin fra Partida Creus.
Naturpreget og lettdrikkelig rødvin fra Partida Creus.

👀 Lys rødglødende farge

👃 Åpner ganske reduktivt – la vinen få godt med luft. Etterhvert som den verste funken blåser bort dukker elegante florale og fruktige toner opp. Rips, tranebær, jordbær og lyse kirsebær i fokus på fruktfronten. Litt røyk og jordlig funk ligger som et slør på toppen. Funken vedvarer, men nå er den kun kledelig og med på å bidra med fin naturvinskarakter. Lettbeint og fresh nese.

👅 I munnen – utrolig digg, syrlig og fruktdrevet stil. Ordentlig ufiltrert godis dette her. En god gæsj VA bidrar til et ekstra lag med kompleksitet. Dette er en fjærlett vin, men som har flott fruktkonsentrasjon. Nada tanninos. Såpass lyst at det kunne blitt kalt en rosado uten at mange hadde stusset særlig over det. Naturpreget i stilen – her må man være åpen for litt villskap og gjøgleri. Høy drikkbarhet. Topp juice!

Juicy og energisk rødvin fra Escoda-Sanahuja.
Juicy og energisk rødvin fra Escoda-Sanahuja.

👀 Rød, middels tett farge med lilla skjær.

👃 Mmm, dette er gode greier. Utrolig smooth og fruktdrevet nese med finfine toner av kirsebær og blå plommer. Sunn og ren frukt med veldig fin klarhet. Litt jordlige toner av skogbunn og sopp helt i periferien. Litt bondske vibber, men første og fremst er dette en fruktfokusert nese. Snadder!

👅 I munnen er det merkbar CO2 som blir borte med litt luft og virvling i glasset. Syrlig og fruktdrevet. Ganske naturpreget men en god dæsj VA og funk. Juicy, løftet og levende vin med masse energi. Dette føles ut som en nokså skjør vin, så ville nok satset på å fullføre flaska på første kveld. Er man en liten gjeng eller to tørste typer så er det bare frukt og glede. Escoda-Sanahuja lager alltid spennende viner!

Mørk og intens rødvin fra Oriol Artigas.
Mørk og intens rødvin fra Oriol Artigas.

👀 Mørk rødlilla farge.

👃 Flott jordlig og pepret nese på denne her! Ganske bra med dybde og trøkk. Frukten er mørk rød og går i retning skogsbær og mørke plommer. Deretter en god del urter, krydder og pepper. Såpass mye faktisk at det nesten dominerer foran frukten, men uten at det føles tungt og ubalansert på noen måte. Tydelig mer ekstraksjon enn på de to foregående røde. Finfin nese!

👅Munnfølelsen er heldigvis av det syrlige og friske slaget. Mørk og tett frukt, men på ingenmåte tung og plump. Balanserer helt i grenseland med tanke på volatile syrer, men lander elegant på riktig side for min del. Rimelig intens og kjøttfull frukt her. Mot lilla og blå på fruktfargeskalaen. Skogsbær og plommer som på nesa. Lang, syrlig og lett krydret avslutning. Oriol Artigas lager fantastiske viner til en utrolig pen pris. Dette er også veldig godt, men de hvite vinene hans er faktisk enda bedre.

De grønne druene

Så litt mer nørding på detaljnivå for deg som ikke har falt av ennå!

Xarel·lo, parellada og macabeu er en velklingende trio som for mange er kjent som druesammensetningen i cava. De grønne druene lager i tillegg utrolig spennende hvite viner hver for seg.

Xarel·lo er kanskje den aller gjeveste av de lokale druesortene, og lager karaktersterke viner med høy drikkeglede og lagringspotensial. Vinene er ganske intense og syrefriske, med fin struktur og mineralitet.

Parellada har ikke så lang historie som kilde til endrueviner, men det begynner å dukke opp flere kule viner laget bare med denne. Parellada gir lette, fruktdrevne og aromatiske viner som egner seg til å drikkes unge.

Macabeu er en spennende type som er litt mer reisevandt av seg. I Rioja går den under navnet viura, og i Frankrike er navnet maccabéo. Druen gir florale og aromatiske viner som både egner seg for lagring (ref. López de Heredia sine hvite) og kler skallkontakt (ref. flere av Matassas viner).

I tillegg til de tre cava-druene så dyrkes også andre grønne lokale sorter som blant andre malvasia, garnatxa blanca, pedro ximénez og cariñena blanca, samt flere internasjonale sorter som muscat, chardonnay og chenin blanc.

De blå druene

De viktigste blå druene som har sin tilhørighet i Catalonia er sumoll, trepat, ull de llebre (tempranillo), garnatxa (grenache) og cariñena (carignan).

Sumoll er definitivt den mest stedegne. Med unntak av noe beplantning på Kanariøyene under navnet vijariego, så finnes den stort sett bare i Catalonia – hovedsakelig i Penedès, der det lages både rødvin og rosé av den fruktdrevne og syrefriske druen. Dette er den blå druen det satses mest på av produsentene i regionen i dag.

Garnatxa og cariñena dyrkes stort sett over hele Catalonia, men de mest kjente eksemplarene kommer fra Priorat. Garnatxa kan ha tusen ansikter, men i de rette hender gir den utrolig digge viner med flott mineralitet og elegant, mørk frukt.

Cariñena er også en druesort med mørkt skall og godt med tanniner, men som også kan lage veldig spennende viner når det jobbes godt med gamle vinmarker og en lett hånd i kjelleren. Cariñena kler en fruktdrevet stil, og er særlig god venn med teknikken karbonisk maserasjon. Druen går offisielt under navnet mazuelo i Spania, men sta katalanere beholder selvsagt det lokale navnet.

Catalonia er en region full av innovative vinmakere som ikke er redde for å eksperimentere med både druesammetninger, teknikker og beholdere for modning av vinen

Tommy Andresen

Ull de Llebre, eller tempranillo som druen er mer kjent som, er også en variant som er noe dyrket i Catalonia, men går stort sett til billige bulkviner. Per i dag er det kun én produsent, Plana d'En Jan, som lager spennende endruevin på ull de Llebre og bruker det lokale navnet.

Trepat, en annen lokal obskur drue med hovedbase i Conca de Barberà, er sjelden å se utenfor Catalonia. Den brukes stort sett til intetsigende rosévin, men det finnes også noen som lager kul rødvin av den. Costador har en amforalagret versjon som nettopp har kommet på det norske markedet og som viser druen på en helt ny måte.

Innovative vinmakere

Catalonia er en region full av innovative vinmakere som ikke er redde for å eksperimentere med både druesammetninger, teknikker og beholdere for modning av vinen. Det er også en region som lenge har vært et av de viktigste stedene for naturvin i Spania.

Ekteparet Joan Ramon Escoda og Maria Carmen Sanahuja fra duoen Escoda-Sanahuja i Conca de Barberà var spesielt tidlig ute, og har vært veldig innflytelsesrike i det lokale naturvinsgamet.

Terroir al Límit må også nevnes som en av regionens fremste produsenter. Med fokus på stedegenhet, eldgamle vinstokker og lokale druesorter har Dominik Huber (med hjelp fra Eben Sadie i starten) gjort en fantastisk innsats for å få katalansk vin frem i lyset.

Cosmic Vinyaters, Clos Lentiscus og Oriol Artigas er etter mening noen av de aller mest spennende produsentene fra hele Spania å følge med på fremover.

Clos Lentiscus lager både strålende bobler og spennende røde og hvite viner modnet på amforaer. Cosmic Vinyaters er selve definisjonen på innovativ vinmaking. Her blandes blå og grønne druer om hverandre, og det eksperimenteres i alle retninger. Oriol Artigas er også et nytt tilskudd på det norske markedet, og imponerte voldsomt med høy kvalitet til en vanvittig rimelig pris. Alle tre lager definitivt viner på den naturdrevne siden, men som er helt rene og befriende feilfri i stilen.

Det finnes også en del produsenter som ikke er tilgjengelig for bestilling på polet. Både Costador (utsolgt på polet), La Perdida (kun for serveringsbransjen), Els Jelipins (ikke i Norge) og Partida Creus (kun tilleggsutvalget) er alle utrolig kule produsenter som er verdt å holde utkikk etter.

Leve Catalonia!