Lettbeint tørsteslukker fra California

Lettbeint tørsteslukker fra California

Ukas vin er en frisk og leskende hvitvin fra talentfulle Martha Stoumen.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 17. mars 2022

Martha Stoumen er allerede en tydelig profil på den amerikanske vinscenen etter bare åtte år som selvstendig vinmaker.

Etter flere års læretid rundt om i verden hos blant andre Heymann-Löwenstein, Léon Barral, COS, Seresin og Broc Cellars begynte Stoumen å lage vin på egen hånd i 2014.

Å unngå kunstig vanning er essensielt i dette varme klimaet. Kjemikalier og annet fiksfakseri er selvsagt også utelukket

Tommy Andresen

I begynnelsen tok hun kontakt med likesinnede vinbønder som fokuserte på middelshavsdruer i områdene Mendocino County, Contra Costa County og Suisun Valley. Etter noen år begynte Stoumen også å lease egne vinmarker. Med base i Sebastopol, omtrent en times kjøring nord for San Fransisco, jobber hun nå med ca. 25% egne og 75% innkjøpte druer fra rundt om i California.

Alle vinmarkene som gir druer til Stoumens viner er dyrket så manuelt og naturlig som mulig. Stoumen er opptatt av viktigheten av å jobbe hardt i vinmarkene for å oppnå sunne og friske druer. Å unngå kunstig vanning er essensielt i dette varme klimaet. Kjemikalier og annet fiksfakseri er selvsagt også utelukket.

Druetypene Stoumen jobber med er hovedsakelig druer som trives i varmt klima og som elsker den californiske solen, men som krever mye arbeid for å opprettholde friskhet og balanse.

Nero d’Avola, zinfandel, carignan, petite sirah, merlot, pinot noir og cabernet sauvignon er de viktigste blå druesortene hun jobber med, i tillegg til de grønne druene vermentino, chardonnay, chenin blanc, trousseau gris, muscat blanc, colombard, marsanne og roussanne.

I kjelleren jobbes det også så enkelt og naturlig som mulig. Druene håndhøstes og spontanfermenteres før modningen skjer langsomt og med lite menneskelig innblanding. Stoumen er en teknisk dyktig og ganske eksperimentell vinmaker som lager viner i mange ulike stiler.

Les også: Endelig er denne fantastiske Jura-produsenten i Norge!

Alt fra bobler og lett skallmaserert hvitvin til rosé, lette rødviner og krafige rødviner. Hele spekteret med andre ord! Noen av vinene får litt skallkontakt, mens andre presses direkte. Både ståltanker, gamle fat og amfora blir benyttet i modningsprosessen.

Vinene til Martha Stoumen er tilgjengelige i Norge gjennom importøren Vinarius. Per i dag er tre av hennes cuvéer tilgjengelig på polet: en hvit og en rød utgave av Post Flirtation, samt Venturi Vineyard Zinfandel. Felles for alle av Stoumens viner er at de er friske og fruktdrevne med flott nerve og høy drikkbarhet.

Martha Stoumen Post Flirtation White 2020

🇺🇸 California, USA

🍇 75% colombard, 12% marsanne, 9% roussanne, 4% muscat blanc

💴 325,-

Tilgjengelig på polet

📦 Vinarius

Økologisk dyrket. 74 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av løss og sand. Colombard-druene kommer fra Ricetti Vineyard i Mendocino County. Resten av druene kommer fra The Urban Edge Farm i Contra Costa County. Begge vinmarkene er dry-farmed. Colombard-druene spontanfermenteres separat med seks måneders modning med bunnfallet på ståltanker. Marsanne, roussanne og muscat blanc gjennomgår lett skallkontakt før også de får seks måneders modning med bunnfallet på ståltanker. Til slutt omstikkes og blandes vinen før flasking. Vinen er ufiltrert og minimalt svovlet.

👀 Ufiltrert, lys og frisk gul farge med et svakt grønnskjær.

👃 Mmm! Nydelig, fresh og oppløftende nese her. Frukten er først og fremst det som dominerer. Hvis man skal beskrive fruktkarakteren med en farge så ville gulgrønn vært treffende. Lime, stikkelsbær, grønne epler og noe som minner om litt undermoden tropisk frukt som ananas og papaya. Bittelitt urter ligger og lusker helt i bakkant. Middels aromatisk og kjølig stil. Nesa er ganske så elegant, samtidig som den gir mye. Ikke en vin som trenger særlig mye luft dette her. Rimelig good to go rett fra åpning. Fresh og ukomplisert nese med masse positive vibber.

👅 Livlig vin med flott syrespill. Lett prikking på tunga som bare bidrar med friskhet. Middels konsentrasjon og lengde. Syrlig, lett undermoden frukt som følger de samme aromaknaggene som på nesa. Lime, grønne epler og stikkelsbær dominerer. Ingen voldsomt kompleks vin, men den leverer så det holder på juicefronten. Leskende og lettdrikkelig stil med drivende syre og flott fruktkarakter. Ren, pen og vellaget uten noe form for urenheter eller feil.

Behagelige 11% gjør dette til en vin som passer perfekt for de første varme vårdagene eller generelt bare dager med sol. Skikkelig lettbeint tørsteslukker av en vin. I tillegg til denne så lager Martha Stoumen også en rød utgave av Post Flirtation som er verdt å sjekke ut. Samme saftige og fruktdrevne stil. Skikkelig godt.

🐟 Matfølge 🍋

Dette er en vin som ikke tåler så voldsomt mye trøkk på tallerken. Lette fisk- eller skalldyrretter vil nok funke knall, men unngå da tunge smørsauser. Syredrevne og friske retter er svaret. Grillet squash med mynte, sitronzest og ricotta til sommeren kan være en artig match. Vegetarretter generelt er også en god idé. Eller helt uten mat en solfylt dag uten stress og mas.