Endelig er denne fantastiske Jura-produsenten i Norge!

Endelig er denne fantastiske Jura-produsenten i Norge!

Ukas vin er en salt, sitrusdrevet og intens chardonnay fra Les Dolomies i Jura.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 2. mars 2022

Tiden da vinregionen Jura ble regnet som den spennende nykommeren er for lengst forbi. Vinene er blitt allemannseie, og navn som Ganevat, Labet og Miroirs blir nå regnet som verdens mest ettertraktede produsenter på linje med de store navnene fra Burgund, Champagne, Nord-Rhône og Piemonte.

I Norge har vi absolutt fått de største produsentene på plass, men det finnes dessverre altfor få flasker tilgjengelig. Jura er fremdeles en region der de beste produsentene lager ekstremt lite vin og etterspørselen internasjonalt er høy. Det gjør import til Norge vanskelig. Restaurantmarkedet har litt bedre tilgang til diverse godsaker som Bruyere-Houillon, Dom. de Saint-Pierre og Cavarodes, men på polet er det skralt.

Tiden da vinregionen Jura ble regnet som den spennende nykommeren er for lengst forbi

Tommy Andresen

Av de ordentlig spennende produsentene har det egentlig bare vært Rousset-Martin, Dom. de la Borde og Tissot som var mulig å klikke hjem via polets sider – fram til nå.

Produsenten Les Dolomies har endelig ankommet landet gjennom importøren Vin John! Les Dolomies ble startet i 2008 av Céline Gormally og mannen Steve i den bittelille landsbyen Passenans, rett nord for Château-Chalon.

I begynnelsen leide Céline en 0,5 hektar stor vinmark mens hun fremdeles jobbet for andre lokale produsenter i Jura. Det er ikke hvem som helst hun har hatt som læremestere heller – både Julien Labet og Fabrice Dodane fra Dom. de St-Pierre har vært med på å forme vinstilen hun valgte å formidle videre.

I dag dyrker ekteparet Gomally totalt 6 hektar vinmark etter biodynamiske prinsipper. Alle vinmarkene er svært gamle, mellom 50 og 80 år. Biodynamiske preparater som begravde kuhorn fyldt med gjødsel og urteteer blandet med økologisk geitemyse blir brukt i vinmarkene, i tillegg til små mengder av mer konvensjonelle midler som kobber og svovel. Bruken av de biodynamiske preparatene gjør at hun kan minimere bruken av de andre.

Navnet Les Dolomies kommer fra det magnesiumrike kalksteinsjordsmonnet som finnes i området. I tillegg er det også betydelige mengder mergel av ulike farger i jordsmonnet – noe som er veldig stedstypisk for Jura.

Alle de tradisjonelle druesortene som chardonnay, savagnin, pinot noir, poulsard og trosseau blir dyrket av Les Dolomies, i tillegg til litt gamay. I kjelleren jobbes det også så naturlig og enkelt som mulig. Alle vinene spontanfermenteres på gamle fat, ingen klaring eller filtrering av vinene og siden 2020-årgangen har Gomally også sluttet å tilsette svovel fullstendig.

Les også: Dette er essensen av Jura

Det er definitivt de hvite vinene som er Les Dolomies sitt viktigste varemerke og det fokuseres omtrent like sterkt på savagnin som chardonnay. Som sin læremester Labet er Céline opptatt av å toppe opp vinene sine for å unngå dannelse av flor, en prosess som i Jura kalles ouillé. Vinene hennes går heller ikke mot det oksidative holdet som hos så mange andre i regionen.

Les Dolomies sin første allokering til Norge bestod av fem ulike viner – tre hvite hvorav to er laget på chardonnay og én på savagnin, en rødvin laget på gamay og en pet-nat basert på 50% chardonnay og 50% savagnin. Av disse fem er fremdeles vinene på chardonnay og vinen på gamay tilgjengelig for bestilling – så lenge det måtte vare!

Les Dolomies Les Combes Chardonnay 2020

🇫🇷 Jura, Frankrike

🍇 100% chardonnay

💴 539,90

Tilgjengelig på polet

📦 Vin John

Biodynamisk dyrket. Over 70 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av rød mergel og leire. Druematerialet kommer fra den 0,94 hektar store enkeltvinmarken Les Combes ved byen Passenans rett nord for Château-Chalon. Ekstremt lav avkastning på 15 hl/ha. Druene presses forsiktig og spontanfermenteres. Videre modning på gamle Meursault-fat med bunnfallet i 18 måneder uten bâttonage (omrøring av bunnfallet under modning) før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Herlig, ufiltrert dyp gul farge.

👃 Dette er Jura ja – ingen tvil om det! Megadigg nese med alle de karakteristiske aromaknaggene til chardonnay fra Jura. Moden sitron og litt gul steinfrukt som aprikos og gule epler dominerer. Deretter følger en tydelig steinpreget mineralitet og et svakt slør av nøtter i retning mandler og marsipan. Superfresh nese med masse personlighet. Frukten er i førersetet, men de mineralske jordsmonnstonene bidrar også enormt med sin komplekse karakter her. Lett naturpreget, men fullstendig rent. Ingen oksidative toner å snakke om her. Den ufiltrerte frukten bidrar til masse sjel og liv. Vinen bruker litt tid i glasset på åpne seg ordentlig opp, men når den først kommer rundt så er den helt fantastisk. Dette kan man bare sitte og lukte på i evigheter. Sjukt nice!

👅 Munnfølelsen her er rett og slett helt enom. Superfresh og intens vin med nerver i høyspenn. Sitrende, laserpresis syre driver vinen og backes opp av mass kjøttfull gul frukt. Aprikos, fersken og gule epler. Bittelitt volatile syrer som kun bidrar til et aromatisk og syrefriskt løft. Flott viskositet og struktur. Lang, lang ettersmak som har en fantastisk digg salthet ved seg. Raus og intens vin hvor eleganse og trøkk går hånd i hånd. Utrolig sjarmerende ufiltrert naturlig karakter. Dette er for meg naturvin på sitt beste.

Kjølig og balansert stil til å komme fra en såpass varm årgang. Alkoholen er selvsagt merkbar med sine 13,5% her, men den er flott integrert blant den kjøttfulle frukten og høye syren. Tydelig ungt og ferskt dette her, så gi vinen litt luft og bruk romslige glass så den får kommet ordentlig ut av hiet sitt. Hvis du i tillegg legger til side noen flasker som du åpner om 3–5 år vil du bli en særs happy camper. Kostbar vin, men på alle måter verdt pengene i min bok. Fantastisk vin som hevder seg helt i toppen av kvalitetshierarkiet i Jura.

🐟 Matfølge 🧈

På matfronten kan man gjerne flotte seg og dra på litt tenker jeg. Piggvar med beurre blanc, krabbe med hollandaise eller kanskje kamskjell med kantareller og brunet smør. Vinen har høy syre og konsentrasjon som gjør at den lett takler litt smør og fett. Even Ramsviks gamle klassiker grillet purre med løyrom og hasselnøtter kunne sikkert også vært en artig match her.