Dette er essensen av Jura

Dette er essensen av Jura

Ukas vin er en ordentlig tungvekter fra en av de nye stjerneprodusentene i Jura.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 25. mai 2021

François Rousset-Martin vokste opp i Burgund hvor faren jobbet som mikrobiolog for den veldedige vinauksjonsinstitusjonen Hospices de Beaune.

I barndommen ble François tatt med på turer til Jura hvor familien eide en liten parsell med vinstokker.

Etter ønologistudiene og å ha jobbet litt i Rhône og Languedoc, returnerte François til røttene sine i Jura og etablerte seg der i 2007. I starten jobbet han på det lokale kooperativet i tillegg til å gradvis etablere sitt eget foretak, og i 2018 satset han for fullt på egen produksjon.

På få år har Rousset-Martin opparbeidet seg et solid navn og regnes som en av de nye store stjerneprodusentene fra Jura.

François er veldig opptatt av terroir og mikroklimaer – noe som har resultert i en ganske voldsom portefølje med over 20 ulike viner. Ikke ulikt Jean-François Ganevat som også deler samme tankesett om Juras unike terroir.

Rousset-Martin dyrker kun lokale druesorter hvor syv hektar er plantet med savagnin, to hektar med chardonnay og resten med poulsard og pinot noir. I tillegg kjøper han inn litt aligoté og pinot noir fra Burgund som han vinifiserer selv. Totalt 10 hektar vinmark er hans egne, hvorav halvparten i Château-Chalon.

I kjelleren jobber Rousset-Martin med lang bunnfallsmodning, og både med og uten florpåvirkning – altså at fatene ikke fylles helt opp, så det danner seg en gjærhinne kalt flor som beskytter vinen og gir en karakteristisk smak.

I Norge er vi veldig heldige som har fått inn et drøss med ulike cuvéer.

Her gjelder det å sikre seg noen flasker mens man ennå kan. Jeg mistenker at det er lite sannsynlig at tilgangen er like god om noen års tid. Rousset-Martin er en produsent som fort kan få like høy status som andre stjerneprodusenter som blant andre Ganevat, Overnoy og Labet.

François Rousset-Martin Mémé Marie 2018

🇫🇷 Jura, Frankrike

🍇 85% chardonnay, 15% savagnin

💴 479,90

Tilgjengelig på polet

📦 Autentico

Økologisk dyrket. 40 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av grå og hvit mergel. Druematerialet kommer fra en 0,7 hektar stor vinmark i landsbyen Lavigny, et kvarters kjøretur sør for Château-Chalon. Chardonnay-druene og savagnin-druene gjæres først separat. Savagnin-druene modner i tre måneder sous-voile – altså under flor, mens fatene med chardonnay toppes opp. Deretter blandes alt sammen og modner videre på ståltanker i elleve måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og lavsvovlet.

👀 Gul farge. Kjempegul farge, faktisk.

👃 Åh, dette er gode greier. Levende og fresht uttrykk. Sitrusdrevet fruktighet dominerer. Moden, nærmest grillet sitron. Litt nøtter og aromatiske urter backer opp. Åpner seg veldig pent opp med litt luft. Fennikel, anisfrø og litt blomster popper frem. Det lille innslaget av savagnin er ganske tydelig og i finfint samspill med chardonnaydruen. Florpreget er minimalt. Litt jordsmonn og sjarmerende funk som bidrar til et sammensatt uttrykk. Utrolig elegant og pent.

👅 I munnen kommer syrligheten og det lille florpreget mer tydelig frem. Dette er en ganske intens smaksopplevelse! Heftig konsentrasjon. Drivende syre. Litt honningvibber av det syrlige slaget. Fin fruktsødme og enormt lang ettersmak. Høy kvalitet. Ganske kuriøs vin. Kall det en fin inngangsport til vin jaune og andre viner med flor. Utrolig dyp og fin munnfølelse. Lett oljete, rik og kremet. Høy konsentrasjon. Masse kompleksitet og opplagt av høy kvalitet. Sammensatt og nyansert vin som samtidig er utrolig lettdrikkelig og fresh. Lang, lett krydret finish. Bittelitt kledelig fat som bidrar til en veldig fin tekstur. Balanserer perfekt midt mellom klassisk og natur rent stilmessig.

Vinen har godt av ei litta luftetur på karaffel – da blomstrer den skikkelig. Kler temperaturer rundt 10–14 grader, denne her. Ser for meg at dette kan låne seg bra til mange ulike retter. Spesielt da med innslag av comté eller annen ost. Rosbuste sjømatretter fungerer nok også helt kanon. Spekemat og småsnacks. Pizza av den hvite sorten. Godt alternativ til sherry i matveien.

Selv om det er en relativt kostbar vin, så er dette mye vin for pengene. Tenk at dette bare er innstegscuvéen hans – det sier ganske mye om hvor dyktig vinmaker Rousset-Martin er. Ukomplisert og komplisert på én gang. Stor vin. Essensen av Jura, dette her.