Energisk chenin blanc fra en undervurdert underdog
Ukas vin er en perle av en ufiltrert hvitvin fra naturvinens vugge, Loire.
Publisert 16. februar 2022
Chenin blanc fra Loire er i min bok en av verdens mest undervurderte vindruer. Ikke at den er spesielt ukjent, tvert imot, men få nevner den som sin absolutte favoritt. En slags evig toer bak chardonnay på hvitvinssiden. Ja, toppeksemplarene fra Burgund er vanvittig ettertraktede, men få viner gir meg like sterk gåsehudfølelse som de til Richard Leroy, Stephane Bernaudeau, Clos Rougeard eller Romain Guiberteau.
Druen har, som chardonnay, uendelig mange ansikter. Den kan lage lette, friske og fruktdrevne viner som passer ypperlig for tidlig konsum, og den kan produsere dype, rike og komplekse viner som kan lagres i flere tiår.
Chenin blanc kler ståltank, fat og skallkontakt. Den kler tidlig høsting og den kler sen høsting. Den kler kjølig klima og den kler varmt klima. Den kler reduktiv vinmaking og den kler oksidativ vinmaking. Chenin smaker konge både i klassisk og i naturlig drakt. En skikkelig kameleon hvor vinmakeren og regionens klima og jordsmonn bestemmer vinens stil.
Chenin blanc er en skikkelig kameleon hvor vinmakeren og regionens klima og jordsmonn bestemmer vinens stil
— Tommy Andresen
Chenin blanc fra Loire var mitt første møte med naturvin, noe jeg tipper gjelder for ganske mange andre der ute også. Jeg husker fremdeles klart og tydelig Patrick Desplats sin cuvée Epona da jeg smakte den første gang. En ufiltrert og nerverik fruktfest som var forfriskende annerledes og ulikt noe annet jeg hadde smakt før.
Lokale pioneerer som Mark Angeli, Jean-Pierre Robinot og ekteparet Catherine og Pierre Breton var alle sterkt delaktige i sette naturlig vinmaking og vin fra Loire på kartet verden over.
En annen fyr som også var tidlig ute, men som har flydd litt lavere under radaren, er Jean-Christophe Garnier. Før han bestemte seg for å bli vinbonde selv, jobbet han som sommelier på flere av Frankrikes bedre restauranter. Der var her, etter å ha smakt vinene og møtt bøndene, at han ble overbevist om at naturlig vinmaking var veien å gå.
Etter endt læretid hos blant andre Mark Angeli i Loire satte han i gang med egen produksjon i 2002. Han slo seg ned i landsbyen Saint-Lambert-du-Lattay i Layon-dalen (hvor blant andre Dom. Mosse og Patrick Desplats også holder til) med en gammel kurvpresse og et par hektar vinmark.
Les også: Ukas vin er en juicy musserende friskus
Eiendommen hans har økt med tiden, og i dag kultiverer han 12 hektar økologisk vinmark med noe biodynamiske prinsipper. Ingen kunstige tilsetninger blir benyttet i vinmarkene og kun en liten dose svovel blir tilsatt ved flasking. Garnier dyrker kun lokale druesorter – chenin blanc som eneste grønne drue og cabernet franc, grolleau, gamay og pineau d’aunis på den blå siden. Jordsmonnet er typisk for Layon-dalen i Loire og består av glimmerskifer, kalkstein og mergel.
Jean-Christophe jobber så minimalistisk han kan i kjelleren. Han presser druene langsomt og forsiktig med den samme gamle kurvpressen, noe som gir et elegant oksidativt preg til vinene. Hans hvitviner laget på chenin blanc er syrefriske, presise og rene viner med fin ufiltrert nerve og masse energi. Hans røde viner er lette, saftige og fruktdrevne i stilen. Alle er leskende, ukompliserte viner med med høy friskhet og masse drikkeglede.
I Norge er det importøren Mousey Wine som tar inn vinene og hele seks ulike cuvéer er tilgjengelige for bestilling på polet for øyeblikket. Les Nouettes er en superlett og lys 50/50-miks av grolleau og pineau d’aunis, Les Tailles er en litt mørkere og tettere vin laget på 50/50 cabernet sauvigon og cabernet franc, mens de hvite vinene Rouchefert, Bézigon, La Roche og 13 Vents er alle laget på chenin blanc. Superfreshe og spennende viner verdt å sjekke ut!
Jean-Christophe Garnier Bézigon 2020
🇫🇷 Loire, Frankrike
🍇 100% chenin blanc
💴 379,90
📦 Mousey Wine
Økologisk dyrket. 40 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av glimmerskifer, kalkstein og mergel. Druene presses langsomt over 2–3 dager i en gammel kurvpresse og spontanfermenteres. Videre modning på gamle eikefat med bunnfallet i 12 måneder før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.
👀 Svakt uklar strågul farge.
👃 Åpner litt stillferdig og nedtonet, men åpner seg raskt i glasset med litt luft og temperaturøkning. Strøken naturpreget nese med høy druetypisitet. Chenin blanc laget med naturlig vinmaking kan være noe av det beste som finnes, og Jean-Christophe Garnier er én av de som virkelig leverer. Elegant og finstemt stil med toner av grønne epler og sitrus i fokus på fruktsiden. Et lett mineralsk slør av kalkstein og røyk, samt et svakt hint av nøtter gir fin dybde. Tydelig naturpreget karakter, men vinen er helt feilfri. Ren og behagelig nese. Oppløftende og megasnaskete.
👅 I munnen er vinen balansert og flott. Fremtredende syre som sitter godt og følger med helt ut i avlutningen. Pent strukturert vin som hovedsakelig spiller på kjøttfull frukt og saltaktige mineraler. Grønne epler og sitron dominerer. I avlutningen kommer det frem et elegant, krydret preg i retning ingefær. Slank og syrlig vin med en god dæsj salt som gir fin dybde og avhengighetsskapende karakter. Masse energi og nerver i høyspenn.
Rent og presist dette her ass. Skikkelig leskende vin med behagelige 12% alkohol. På den lette og friske siden av naturlig laget chenin blanc fra Loire. Stilen kan minne litt om vinene til La Grapperie. Ikke like rikt og modent som f.eks. Mark Angeli eller Mosse, og ikke like spinnvilt som Robinot.
Tut og kjør rett fra åpning, ikke behov for særlig med lufting her. Ved kjøleskapstemperatur gir den ikke særlig mye, så pass på å få vinen opp i 8-10 grader for å få maks glede ut av den. Her passer det seg med mellomstore glass av universaltypen.
🐓 Matfølge 🐟
Dette er en skikkelig allrounder av en matvin som kan funke til nesten alle retter hvor hvitvin er å foretrekke. Hvit fisk med en syrefrisk saus kommer til å sitte som et skudd. Bouillabaisse eller friterte kyllingretter som f.eks. karaage kan være en artig match. De fleste grønnsaksretter og grønne salater kommer til å passe bra. Altså, som sagt, nesten hva som helst funker her. Go nuts!