Naturlig sylvaner uten sidestykke

Naturlig sylvaner uten sidestykke

Ukas vin er en supermineralsk, atypisk og naturlig sylvaner fra Franken i Tyskland.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 11. mai 2021

I 2008 kom Stefan Vetter over en annonse i lokalavisa i Franken: en vinmark plantet med 50 år gamle sylvaner-stokker var til leie. Herr Vetter hoppet umiddelbart på muligheten.

Druen sylvaner har ikke akkurat rykte på seg for å produsere verdens mest spennende viner, men her så han en mulighet til å være med på å heve kvaliteten til druen og regionen.

Vetter mener druen har potensial hvis man behandler den riktig. I motsetning til sin mer kjente landsmann riesling, som er kjent for sin aroma, floralitet, frukt og drivende syre, handler sylvaner mer om struktur og mineralitet.

Totalt 3,5 hektar vinmark er i Vetters eie, og i tillegg til sylvaner har han plantet både riesling, müller-thurgau og spätburgunder. Vetter jobber for hånd i vinmarkene sine, som dyrkes etter biodynamiske prinsipper.

Vinmarkene er gamle, bratte og terrasserte – som betyr at de krever tålmodighet og hard innsats. Han plukker gjerne druene litt tidlig for å beholde et høyt syrenivå.

I kjelleren jobbes det med lav intervensjon og skånsomhet. Pressingen av druene foregår langsomt med en gammel kurvpresse for toppvinene, og en gammel skruepresse for de enklere vinene.

Det meste av druematerialet presses direkte, men noe gjennomgår også litt skallkontakt. Gjæringen foregår på brukte eikefat og det eneste Vetter gjør under modningen er å toppe opp fatene sine. Vetter svovler av og til i minimale mengder hvis han føler vinene trenger det.

Les også: Oppløftende oransjevin fra Domaine Milan

Stefan Vetter Sylvaner Steinterrassen Muschelkalk 2017

🇩🇪 Franken, Tyskland

🍇 100% sylvaner

💴 289,90

✅ Tilgjengelig på polet

📦 Blend Wines

Biodynamisk dyrket. 20-45 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av marin kalkstein (muschelkalk). Lavt utbytte på 20-25 hl/ha. Druene kommer fra den terrasserte vinmarken Gambacher Kalbenstein ved elven Main. Mosten spontanfermenteres og modnes på brukte eikefat på 300 og 500 liter med bunnfallet over 24 måneder. Vinen er ufiltrert og minimalt svovlet (under 10mg/l).

👀 Lys gul farge med et svakt grønnskjær

👃 Utrolig clean, fresh og behagelig lukt. Fruktdrevet og mineralsk stil med et kledelig lite touch av reduktivitet. Med litt luft blåser det elegant bort, og andre aromaer popper frem. Frukten beveger seg hovedsakelig i sitrusretning, men også litt mot gul steinfrukt og galiamelon. Et pent preg av sommerblomster og litt sjø gir et veldig nyansert og digg helhetsinntrykk. Naturpreget, men klokkeren, elegant og fresh.

👅 Herlig energisk og nerverik frukt. Kjølig og elegant stil, men samtidig utrolig uttrykksfull. Bittelitt volatile syrer som bare er kledelig og tilfører egenart. Veldig fresh munnfølelse og flott syrestruktur. Mineraliteten er veldig lett å spotte i vinen og går i retning østersskall, kalkstein og svaberg. Tydelig jordsmonnspreg. Ekstremt digg salt finish som gjør at man får skikkelig lyst på en ny slurk. Avhengighetsskapende saker. Frisk og lettdrikkelig, men klarer nok å hamle opp med litt matfølge også. Østers eller spaghetti vongole, for eksempel.

Vinen har veldig god konsentrasjon og struktur til kun å ha et alkoholnivå på 10,5%. Det er superpositivt i min bok. Vinen kler at temperaturen øker litt, gjerne opp mot 8–10 grader. Tydelige likhetstrekk med en del naturviner fra Loire, spesielt de som er laget på chenin blanc og melon de bourgogne.

Superdigg og unik vin, og ikke minst et utrolig pent kjøp til under 300 kroner. Det morsomste eksemplaret jeg har vært borti av den ellers anonyme sylvanerdruen.