Oppløftende oransjevin fra Domaine Milan

Oppløftende oransjevin fra Domaine Milan

Ukas vin er en lettbeint og saftig oransjevin fra Provence.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 6. april 2021

Domaine Milan er en undervurdert produsent, og en av mine favorittunderdogs i vinverdenen. At vinene deres går såpass under radaren er høyst mystisk!

Domaine Milan holder til i St. Remy de Provence, en liten ferieby ved foten av den lille fjellkjeden Alpilles, ca 30 min sør for Avignon.

Henri Milan tok over vingården i 1986, og i dag drives den sammen med sønnen Théo. Totalt produseres det 65.000 flasker fra 17 hektar vinmark. Ingen sprøytemidler, tilsetningsstoffer eller kultivert gjær benyttes, og minimalt med svovel kun når det er nødvendig.

Selv om det jobbes helt naturlig, er vinene fullstendig rene og fri for klassiske naturvinsfeil.

Et virvarr av franske druetyper dyrkes hos produsenten, hovedsakelig fra Rhône-dalen: grenache blanc, chardonnay, muscat, vermentino, clairette, roussanne, mourvedre, syrah, cabernet sauvignon, grenache, merlot og cinsault for å nevne noen.

Til tross for en adresse helt sør i Frankrike, har vinene til Domaine Milan et friskt og kjølig uttrykk, takket være de nærliggende fjellene og moderne vinmaking.

Les også: Stjerneskuddet fra Stellenbosch

Dom. Milan Luna & Gaia 2018

🇫🇷 Provence, Frankrike

🍇 50% roussanne, 25% grenache blanc, 25% vermentino

💴 338,-

Tilgjengelig på polet

📦 Tramontane

Økologisk dyrket. 10 år gamle vinstokker plantet i et kalkholdig jordsmonn av blå mergel og leire. Druemosten spontanfermenteres på betongtanker med 30 dagers skallkontakt. Deretter følger videre modning i ett års tid på glassfibertanker før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Ufiltrert, radioaktivt guloransje farge.

👃 O'hoi! Superfresh og aromatisk nese med massevis av klassiske skallkontaktsaromaer. Gul steinfrukt som fullmoden fersken og mango dominerer, etterfulgt av «bitre lukter» som grapefrukt og appelsinzest. Et lite grønt hint i retning mynte og urtedrops gir et ganske nyansert og pent totaltinntrykk. Oransjevin på sitt mest sjarmerende dette her. Skikkelig digg!

👅 I munnen – superfresh vin med høy intensitet. Avrundet og behagelig grep fra tanninene. Syrefrisk og naturpreget stil med masse umami. Minner litt om sanasol og om det som på utenlandsk kalles preserved lemons – altså saltsyltede sitroner.

Utrolig lettdrikkelig og juicy vin med masse sommervibber. Litt småvolatil stemning, uten at det er plagsomt. Jeg syntes dette er helt innafor, og på den rene siden. Bittelitt kort avslutning. Ikke voldsomt med dybde og kompleksitet i smaken, men det er ikke alltid det trengs. Vinen leverer 100% i sjangeren sin.

Oppløftende og energisk stil med topp syrenivå, til tross for at vinen kommer fra den varme regionen Provence. Perfekt til en dag med varmende vårsol!