Stjerneskuddet fra Stellenbosch

Stjerneskuddet fra Stellenbosch

Ukas vin er en strøken chenin blanc fra en av Sør-Afrikas nye stjerneprodusenter

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 23. mars 2021

Bernard Bredell er mannen bak aliaset Scions of Sinai, og er definitivt et stjerneskudd på den sørafrikanske vinscenen. Scions of Sinai ble startet i 2016 og lanserte sin første årgang året etter.

Bernard vokste opp i en vinproduserende familie i Stellenbosch, så det var et naturlig valg for ham å følge i familiens fotspor.

Scions of Sinai betyr Sinais etterkommere og er oppkalt etter fjellene Sinai Hills i regionen Helderberg i Stellenbosch. Vinmarkene til Bredell består hovedsakelig av gamle bush vines plantet på 60- og 70-tallet. Bush vines er buskaktige og robuste små vinstokker som ikke er bundet opp og egner seg spesielt godt i varme områder, siden de ikke er avhengig av ekstra vanning.

Scions of Sinai lager både hvite viner på chenin blanc og grenache blanc, samt røde viner på cinsault, pinotage og syrah.

I Norge er fire av hans viner tilgjengelig per i dag. Èn rød blend av cinsault og pinotage ved navn Nomadis, samt tre éndrueviner på chenin blanc, grenache blanc og cinsault.

Les også: Ufiltert og funky bærbonanza

I kjelleren er det en ganske enkel tilnærmning som gjelder. Alle vinene gjærer på brukte fat og det svovles minimalt. De hvite vinene får noen dager skallkontakt for strukturens skyld, mens de røde gjæres med en kombinasjon av pressede bær og hele klaser som å få frem fruktighet og balanse i vinene. Bredell ble i 2019 kåret til årets unge vinmaker i Sør-Afrika av master of wine Tim Atkin.

Scions of Sinai Granietsteen Chenin Blanc 2019

🇿🇦 Stellenbosch, Sør-Afrika

🍇 100% chenin blanc

💴 399,90

Tilgjengelig på polet

📦 Unico Real Wines

Økologisk dyrket. 42 år gamle vinstokker plantet i et sandholdig jordsmonn av granitt. Druematerialet kommer fra en knøttliten enkeltvinmark på en halv hektar i nærheten av False Bay, rett sør for Stellenbosch. 75% avstilkes, 25% gjæres som hele klaser. Druene spontanfermenteres med fem dager skallkontakt før mosten presses ved hjelp av en gammel kurvpresse. Videre modning over ni måneder med bunnfallet på gamle fat før vinen flaskes. Vinen er ufiltrert og minimalt svovlet.

👀 Lys gul mot lett gylden

👃 Dette oser Sør-Afrika fra øyeblikket jeg stikker nesa nedi glasset. Den karakteristiske røyk- og flintaromaen man ofte finner i chenin blanc er tydelig rett fra åpning. Tydelige mineralske toner fra det granittholdige jordsmonnet. Med litt luft og økt temperatur dukker det opp sitrus, honningmelon og gule plommer. I tillegg så er det lite hint av mandler og marsipan langt baki der. Ganske nyansert og digg nese som balanserer fint et sted midt på treet mellom klassisk og natur. Veldig pent!

👅 I munnen - herlig strukturert vin med høy syre, god lengde og masse digg sitrusfrukt. Dyp og nyansert. En viskøs og lett oljete munnfølelse som gir en ganske så luksuriøs og rik stemning. Finfin konsentrasjon og en lang, saltaktig finish. Høy kvalitet.

Ung og fersk vin med masse potensiale for videre utvikling. Blir spennende å se hva dette kan bli om fem års tid. Imponerede og vellaget vin fra en meget lovende vinmaker!

Det er også verdt å sjekke ut den røde cuvéen Nomadis – en supersaftig pinotage/cinsault-blend til en sympatisk pris.