Superfresh aligoté fra kultprodusenten Yann Durieux

Superfresh aligoté fra kultprodusenten Yann Durieux

Ukas vin er en kalasutgave av druen aligoté – chardonnays mer syrefriske og omgjengelige lillebror.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 15. juni 2021

Bourgogne! Eller Burgund, om du vil. En region de fleste forbinder med verdens beste viner og tilsvarende skyhøye priser. Ingen tvil om at vinene herfra er i egen klasse.

Jeg skulle gjerne ha drukket de oftere, men med økende etterspørsel og priser blir det heller sjeldnere mellom hver gang. Det blir mer i alle fall mer og mer interessant å finne gode og litt rimeligere alternativer.

Her dukker druen aligoté opp som en naturlig løsning. Chardonnay er definitivt kongen blant de grønne druene i Bourgogne, og vil nok alltid lage de beste vinene, men lillebroren aligoté kjemper seg gradvis opp til å bli en spennende utfordrer.

Produsentene i Bourgone ser ut til å satse mer og mer på druen som er mer syrefrisk, fruktdrevet og lettdrikkelig i stilen enn chardonnay. Kompleksiteten er ikke helt den samme, men drikkegleden ved en topp aligoté er det ingenting å si på.

Etter å ha jobbet ti år som vinmaker for den utrolig velrenomerte produsenten Prieuré-Roch i Bourgogne, bestemte Yann Durieux seg for å prøve seg som selvstendig vinmaker. I 2010 tok han og kona over Domaine Recrue des Sens i kommunen Messanges, som ligger ti minutters kjøring vest for Vosne-Romanée.

Her dyrker de totalt fem hektar vinmark etter biodynamiske prinsipper, og man kan trygt si at Durieux skiller seg ut blant flokken i Bourgogne. Bak det røffe imaget med dreadlocks og rufsete skjegg skjuler det seg svært kapable hender, og Durieux har opparbeidet seg stor respekt både i det klassiske og det naturlige miljøet.

Han er en sterk forkjemper av naturlig jordbruk og vinmaking – i Bourgogne er det ikke akkurat overvekt av likesinnede vinmakere. Durieux dyrker både chardonnay, pinot noir og den undervurderte grønne druen aligoté. Vinene hans faller definitivt ikke i kategorien eiket og overekstrahert, men strever heller mot et delikat og rent uttrykk.

Vinmarkene hans er 50 år gamle i gjennomsnitt, og avlingene er svært lave – på rundt 25 hektoliter per hektar. I kjelleren jobbes det så naturlig som mulig, med kun stedegen gjær, hele klaser og null svovling.

Det er først i år at vi er så heldige å få Durieuxs viner til Norge gjennom importøren Winetailor. Det var virkelig ikke noen liten allokasjon de fikk heller – hele åtte cuvéer er tilgjengelig på det kongelige norske vinmonopol. To hvite viner (én aligoté og én chardonnay) samt seks viner laget på pinot noir.

Yann Durieux Love and Pif Blanc 2018

🇫🇷 Bourgogne, Frankrike

🍇 100% aligoté

💵 399,90

Tilgjengelig på polet

📦 Winetailor

Biodynamisk dyrket. 40 år gamle vinstokker plantet i et jordsmonn av leire og kalkstein. Druematerialet kommer fra Messanges i Hautes-Côtes de Nuits på 400 meters høyde. Druene presses direkte som hele klaser og mosten spontanfermenteres. Videre modning med bunnfallet i ti måneder på ståltanker før flasking. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Lett ufiltrert, strågul farge.

👃 Mmm, dette er staselig og snadrete! Utrolig fresh, finstemt og oppløftende lukt. Lys, ren og klar fruktprofil i retning gule epler, kvede og litt steinfrukt som hvit fersken. Blomster og et lite touch av nøtter i bakkant her også. Middels aromatisk. Veldig behagelig, elegant og balansert stil. Får nesten litt Jura-vibber her også. Typ som en elegant og lettere reduktiv savagnin ouillé. Digg!

👅 I munnen følger vinen opp i samme friske og balanserte gate som på nesa. Nerverik og energisk. Fruktkarakteren er kjøttfull, saftig og perfekt moden. Flott konsentrasjon og rikhet, men med en kjølig friskhet som balanserer det hele. Føles vektløs men med fin intensitet. Modningen på bunnfall bidrar med dybde og en pen rikhet til teksturen. Sammensatt og nyansert samtidig som den er fullstendig tilgjengelig og juicy. Man kan absolutt føle likheten med chardonnay, men her er det litt høyere friskhet og mer umiddelbar frukt.

Vinen kler å holdes litt kjølig – rundt 8–12 fungerer fint. Åpen og tilgjengelig stil. Ser ikke noe stort poeng med å lagre denne noe særlig videre. Dette er en vin hvor det er digg å beholde primærfrukten. På matfronten kunne nok denne gjort seg til lette og elegante retter med sjømat. Mat med rene og syrefriske smaker.

Ren, pen og vellaget vin som nok vil gjøre både naturvinsfansen og de med litt mer klassisk sans happy. Utrolig gøy at vinene til Yann Durieux har kommet til Norge! Dette er en produsent med høy status internasjonalt.