Denne unike rødvinen gir tempranillo et helt nytt ansikt

Denne unike rødvinen gir tempranillo et helt nytt ansikt

Ukas vin er en tempranillo som er dyp og umamipreget, men samtidig syrefrisk og elegant.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 23. februar 2022

Ribera del Duero må kunne sies å være et tunggrodd vindistrikt som er langt fra det mest attraktive blant dagens unge vindrikkere.

Den spanske regionen kan sammenlignes med både Rioja, Priorat, Châteauneuf-de-Pape og Bordeaux når det kommer til kulhet. Få andre regioner er mindre tidsriktige, men det å feie alle over en kam og overse klassiske vinregioner fullstendig er dumt.

Selv i de mest trauste regioner finnes det spennende og nytenkende produsenter som jobber etter mer tidsriktige vinmakerfilosofier. Goyo Garcia Viadero er definitivt en av disse.

Tommy Andresen

Et åpent sinn og kunnskap om både klassiske og nye regioner er viktig for å forstå vin generelt. Tenk så mye spennende man går glipp av om man utelukker visse stiler på grunn av trangsynt forutinntatthet! Selv i de mest trauste regioner finnes det spennende og nytenkende produsenter som jobber etter mer tidsriktige vinmakerfilosofier.

Goyo Garcia Viadero er definitivt én av disse.

Famiien Viadero er kjent for å ha bidratt betydelig til Ribera del Dueros fremvekst på 80-tallet, men sønnen Goyo hadde egne planer for hva slags vin han ville lage. Han var sterkt inspirert av det naturlige vinmakere som Pierre Overnoy i Jura, og satte i gang med egen produksjon i 2003.

Han tok over de tre vinmarkene Viñas de Arcilla, El Peruco og Valdeolmos på over 800 meters høyde nær byen Roa. Goyo fjernet all bruk av kunstige plantevernmidler og kjemisk gjødsling, og det tok fire år med konvertering av vinmarkene før han slapp sin første årgang i 2008.

Tempranillo er helt klart den viktigste druen her, men i hver av de tre høytliggende vinmarkene vokser det også grønne druer som malvasia og albillo sammen med den blå kjendisen. Samplanting av druer i vinmarkene er slik bøndene jobbet i Ribera del Duero før i tiden, og Goyo har bevart denne tradisjonen i tro om at det bedre viser selve vinmarken fremfor en spesifik druesort.

Alle vinmarkene i Goyos eie er over 80 år gamle og økologisk dyrket. De er plantet på ulik høyde og i ulikt jordsmonn som hovedsakelig består av leire og kalkstein. Han lager vin av 10 hektar selv, men eier også 20 hektar der druene selges til større lokale produsenter.

I tillegg til hans 30 hektar vinmark i Ribera del Duero eier han også 2 hektar i fjellområdet Liébana sørvest for Cantabria, der hans mor kommer fra. Her dyrker han gamle stokker med mencia og palomino på skiferholdig jordsmonn.

I kjelleren liker han å jobbe så enkelt som mulig med minimal innblanding. All vinen spontanfermenteres på ståltanker før videre modning på brukte franske eikefat i en kjølig steinkjeller fra det fjerde århundre. Svovel tilsettes kun i minimale mengder hvis han føler vinen behøver det.

Les også: Denne er blant årets feteste nye bekjentskaper!

Det er helt klart de røde vinene som er Garcia Viaderos mest anerkjente viner, men han lager også to hvitviner: en ren malvasia og en miks av malvasia og albillo. På rødvinssiden lager han en innstegsvin kalt Joven de Viñas Viejas, som er hans eneste ueikede vin, i tillegg til en rekke enkeltmarksviner.

I Norge er både Finca el Peruco, Finca Viñas de Arcilla og Finca Valdeolmos tilgjengelige. Det samme er hans hvite vin García Georgieva Blanco samt Cantabria-vinen Cobero Tinto som består av 70% mencia og 30% palomino.

Felles for alle vinene hans er en helt strålende balanse mellom mørk og kjøttfull frukt, salt og umamipreget dybde og et forrykende friskt syrenivå takket være tidlig innhøsting. Dette er magiske viner fra en vinmaker jeg tror vi kommer til å høre mye mer fra i årene fremover.

Goyo Garcia Viadero Finca el Peruco 2016

🇪🇸 Ribera del Duero, Spania

🍇 85% tempranillo, 15% albillo

💴 389,90

Tilgjengelig på polet

📦 Blend Wines

Økologisk dyrket. 100 år gamle vinstokker plantet i et sandholdig jordsmonn av leire og kalkstein. Den 1,5 hektar store vinmarken befinner seg på 1000 meters høyde ved byen Roa i den østlige delen av Ribera del Duero. De blå tempranillo-druene og de grønne albillo-druene avstilkes og spontanfermenteres sammen på store gamle, eikefat. Videre modning på gamle eikefat med bunnfallet i to år uten omstikking før flasking. Deretter ligger flaskene i et par år i Goyos kjeller før de eksporteres. Vinen er ufiltrert og usvovlet.

👀 Mørk og tett rødlilla farge. Svakt ufiltrert.

👃 Ai ai ai, her er det mye skjer. Mørk og vilter nese med masse dype skogsbærtoner. Bjørnebær, boysenbær og mørke, blå plommer roper høyest på fruktfronten. Sorte oliven følger etter. Deretter et ganske markant og aromatisk urtepreg av tomatstilk, paprika, salvie og rosmarin, men som også glir over mot fersk tobakk og mynte. Helt til slutt noe som minner om varm, støvete asfalt. Nesa er først og fremst fruktdrevet, men har også et tydelig preg av sekundæraromene. Druetypisiteten fra tempranillo er definitivt tilstede, samtidig som det er et ganske særpreget uttrykk av druen. Veldig spennende og nyansert nese!

👅 Nesa ga inntrykk av dette kom til å være en ganske mørk og tett vin, og det stemmer til dels, men vinen har samtidig utrolig høy syre og friskhet. Intens og konsentrert munnfølelse hvor kjøttfull, moden og mørk frukt spiller hovedrollen. Flott struktur. Lag på lag med nyanser og spenning. Tanninene er tydelig til stede og fremdeles relativt unge og finkornede. Disse vil nok bli enda litt bedre integrert om et par år. Lang, salt og umamipreget ettersmak.

Hvis man er vant til klassisk, fatpreget tempranillo fra Rioja, så er dette en helt annen verden. Her er det fruktkarakteren til druen som står i fokus. Rent stilmessig så balanserer dette pent i mellomsjiktet mellom klassisk og natur. Aromatikken er relativt klassisk, mens strukturen går mer mot det naturlige holdet.

Vinen gjør seg best ved rundt 12–15 grader og kler både universalglass og litt større glass. Dette er helt fint rett fra åpning, men la gjerne vinen få en liten halvtimes luftetur for å frigjøre alt av nyanser. Stabil vin som tåler både tre og fire dager i kjøleskap uten å miste den ferske nerven.

Dette er definitivt en vin som vil ha godt av litt matfølge. Unik vin som gir tempranillo et nytt ansikt. Utrolig godt!

🥩 Matfølge 🌿

Det er jo litt opplagt, men veldig logisk å si et stykke kullgrillet okse av topp kvalitet her. Klassisk og garantert en hit. På tilbehørssiden kan det være artig å finne noe som plukker opp de aromatiske urtetonene i vinen. Kanskje en romescosaus hvor grillet paprika gir litt av de samme vibbene. Eventuelt en dyp og umamipreget sjy. Lam er også et naturlig valg på kjøttsiden. Denne kan du trumfe onkel Oddvar med når han prøver å dra fram en Faustino til påskelammet. Her kan en syrlig og fresh salsa verde med mynte være snadrete tilbehør.