Denne er blant årets feteste nye bekjentskaper!

Denne er blant årets feteste nye bekjentskaper!

Ukas vin er en frisk og intens hvitvin fra Jerez med finfine sommervibber og masse saltaktig mineralitet.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@vinskriblerier

Publisert 1. juni 2021

Tørr, uforsterket hvitvin fra Jerez er en vinstil jeg tror vi vil se mye mer til fremover. Sherry kan være fantastisk – men det er intenst, alkoholsterkt og krevende. Jeg må være i riktig modus for å drikke det.

Den siste tiden har det så smått begynt å dukke opp viner fra produsenter som satser på svakvin fra Jerez, som også er laget på palomino-druen, og som kommer fra det samme distinkte jordsmonnet.

Vinene viser frem den saltaktige mineraliteten og det elegante preget av sjø, oliven og nøtter på samme måte som sherry, men i en litt mer lettdrikkelig innpakning.

I seg selv så er palomino-druen relativt nøytral på smak. Den har moderat syre og viser lite fruktighet, men det den gjør bra er å vise jordsmonn, vokstested og vinmakeravtrykk – litt på samme måte som chardonnay gjør i Burgund.

Muchada-Léclapart er en utrolig spennende produsent som er relativt ny på det norske markedet. Alejandro Muchada og David Léclapart (en underkommunisert stjerne som lager noen av de diggeste boblene som finnes i Champagne) er de to hjernene bak prosjektet som ga ut sin første årgang i 2014.

Sammen lager de fantastiske viner laget på palomino og litt muscat som viser et naturlig og usminket uttrykk av druen og voksestedet helt uten påvirkning av flor eller oksidativ modning.

Muchada-Léclapart dyrker totalt kun 3,5 hektar vinmark med gamle vinstokker etter biodynamiske prinsipper i Sanlucar de Barrameda. Vinmarkene består av tre ulike vestvendte parseller med veldig kort avstand til Atlanterhavet – noe som gir et kjølig klima perfekt egnet til å lage friske hvitviner i et ellers varmt område.

Det lokale jordsmonnet albariza, som består av hvit kalkstein, er unikt for Jerez-området og gir karakteristiske viner med høy påvirkning fra det nærliggende Atlanterhavet. I kjelleren jobbes det med så lite innblanding som mulig, og vinene gjærer på en blanding av ståltanker og brukte fat. Vinene modner med bunnfallet og filtreres ikke. Svovel tilsettes kun i minimale mengder når det er nødvendig.

Muchada-Léclapart har mottatt raust med lovord siden oppstarten fra blant andre Jamie Goode, Jancis Robinson og Luis Gutierrez. I Norge er tre av produsentens viner tilgjengelig per i dag – innstegsvinen Univers og toppvinen Lumière, som begge er laget på 100% palomino, samt Elixir som er 80% palomino og 20% muscat.

Muchada-Léclapart Univers 2018

🇪🇸 Jerez, Spania

🍇 100% palomino

💴 339,90

Tilgjengelig på polet

📦 Autentico

Biodynamisk dyrket. 20 og 60 år gamle vinstokker plantet i det lokale jordsmonnet albariza, som består av hvit kalkstein, og lustrillos som er mer leirholdig kalkstein. Druematerialet kommer fra den 0,5 hektar store vinmarken Viña La Platera Joven i pagoen Miraflores. Druene presses forsiktig over tre til fire timer før mosten spontanfermenteres på ståltanker og modnes i totalt ni måneder med bunnfallet før flasking. Vinen er ufiltrert og minimalt svovlet (8 mg/l).

👀 Lys skinnende gul, lett ufiltrert.

👃 Utrolig spennende nese med masse gøyal aromatikk! Domineres av sekundæraromaer fremfor frukt. Nøtter, grønne oliven, salt sjø og svaberg i første rekke. Deretter følger elegante sitrustoner opp som binder alt sammen og tilfører friskhet. Vinen krever litt oppmerksomhet fra sanseapparatet. Her må man jobbe litt for å dekryptere det som foregår. Kan nesten minne litt om aromabildet til en vinøs blanc des blancs-Champagne, med et lett autolysepreg. Veldig, veldig spennende og nyansert snute med finfine sommervibber.

👅 Relativt intens munnfølelse med utrolig fin friskhet og syre til palomino-druen å være. Kompleks og nyansert vin, men allikevel veldig elegant og finstemt. Rik, energisk og syrefrisk. Frukten er mye mer fremtredende i munnen enn på nesa. Gule epler og litt steinfrukt. Bittelitte touch av gummi. God konsentrasjon og ganske bra med trøkk til å kun inneholde 11% alkohol. Pen jordlighet og kalkaktig mineralitet. Lang, harmonisk og saltaktig ettersmak med topp tekstur. Mye vin for pengene og masse drikkeglede. Full av personlighet og liv.

Føles som om dette kan være en veldig anvendelig vin når det kommer til mat. Grillet fisk eller skalldyr i sommervarmen blir garantert en innertier. 100% tilgjengelig og åpent nå, men konsentrasjonen og teksturen tilsier at dette sikkert kan utvikle seg positivt med litt tid i kjelleren også. Opplagt strålende håndverk.

Vinene til Muchada-Léclapart er definitivt blant årets aller hyggeligste nye bekjentskaper så langt.

Sjekk også ut cuvéen Elixir som består av 80% palomino og 20% muscat – noe som gir et mer floralt, fruktdrevet og aromatisk uttrykk.