– Jeg holder nå på med å perfeksjonere curryene mine

– Jeg holder nå på med å perfeksjonere curryene mine

Hva driver de med nå, alle kokkene som vanligvis løper i hele desember? Vi har tatt en prat med Terje Ommundsen fra Plah og Ahaan.

Tekst

Anya Seeberg Liaaen

@anyasee

Foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 20. desember 2020

Vi nordmenn elsker Thailand med alle dets myke, sterke, syrlige, søte og salte smaker.

Terje Ommundsen går aldri lei thaikjøkkenet, og har stjernestatus i store deler av det norske kokke- og matmiljøet. Nærmest genierklært har han nå i over 15 år frydet oss med hele spekteret – fra gatemat til fine dining, med fantastisk smak og herlige råvarer.

– Hei, Terje! Hva driver du med i dag?
– Jeg skal lage hodesylte og julekaker, noe jeg ellers aldri har tid til før jul.

– Hva er din favorittråvare på denne årstiden?
– Jeg er veldig glad i beter og har lagd noen forskjellige varianter i det siste. De smaker like godt til brødmat som til salater, men jeg har også lagd en thai style, en «laap» med knust ris, som er ganske spicy.

– Hva skal du spise i dag, til frokost, lunsj og middag eller kvelds?
– Jeg har et «brød med rømmesild»-kick til frokost for tiden. Jeg dropper lunsjen, og lager en pizza på grillen til kvelds i stedet.

– Har du laget en rett du gleder deg til å dele med gjestene dine når Plah kan åpne igjen?
– Vi håper å få åpne i midten av januar, og da er det jo virkelig tiden for skalldyr og sjømat. Jeg jobber litt med nye menyer, og gleder meg veldig til å lage en god torskerett og en ny rett med sjøkreps.

Terje Ommundsen
Terje Ommundsen er kanskje landets fremste autoritet på thailandske smaker. I tillegg til å drive Plah og Ahaan, har han også skrevet to kokebøker om thaimat.

– Er det noe med koronaen som inspirerer deg til tiden som kommer etterpå?
– Jeg tenker at vi aldri må ta noe for gitt, og jeg har lært meg å sette enda større pris på gjestene våre som har støttet oss gjennom denne vanskelige tiden. De har gitt meg stor inspirasjon til å fortsette videre.

– Har du lært deg noe nytt, eller har restauranten gjort noe nytt eller annerledes under nedstengingen?
– Jeg jobber konstant med nye menyer og holder nå på med å perfeksjonere curryene mine. Vi er litt avhengige av en del importerte råvarer fra Thailand, og dette har vært en stor utfordring nå under pandemien. Vi har alltid brukt så mange norske råvarer som mulig, men nå er vi blitt enda mer kreative med tanke på å finne erstatninger i de norske råvarene for det vi ikke får importert. Det er utrolig kult og veldig inspirerende.

Vi har alltid brukt så mange norske råvarer som mulig, men nå er vi blitt enda mer kreative med tanke på å finne erstatninger i de norske råvarene for det vi ikke får importert

Terje Ommundsen

– Hva får du tid til nå som du ikke rekker til vanlig?
– Juleforberedelsene er noe som tidligere er blitt gjort på nattestid og i siste liten. Nå derimot, er juletreet inne og pyntet, julegavene er handlet og sendt før 15. desember. Dette har aldri skjedd før!

– Mener du at noe kunne vært gjort annerledes, som ivaretok smittevernet, og samtidig bidro til at restaurantene kunne holdt åpent nå?
– Restaurantbransjen hadde de strengeste smittevernregler av alle bransjer mens vi hadde åpent. Jeg mener videre at dette er viktige og gode regler, og vi har selvfølgelig forholdt oss til disse. Jeg er opptatt av at alle ansatte og gjester skal føle seg trygge, og alle som jobber hos oss tar dette på alvor. Det har vært veldig lite sporbar smitte på restaurantene i Oslo. Jeg mener det skyldes at vi som har fulgt rådene og reglene har gjort restaurantene til trygge steder å være på, og at gjestene våre har vist stor forståelse og respekt for alle endringene.