Vietnam er verdens beste suppenasjon

Vietnam er verdens beste suppenasjon

De neste ukene presenterer vi fem vietnamesiske favorittsupper. Først ut er en spicy og kompleks nudelsuppe fra Huế.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 18. januar 2021

Alle som har slurpet i seg en vietnamesisk nudelsuppe vet hvor dyp transen man havner i er, når man sitter bøyd over den rykende bollen. Et lite zen-øyeblikk med totalt fokus på oppgaven foran seg. Og til slutt – den euforiske følelsen nesten som en mild rus, når man har spist opp suppen og synker tilbake i stolen.

Kanskje jeg legger hodet på hoggestabben, men jeg vil påstå at Vietnam er verdens beste suppenasjon.

Fem favoritter

De siste ti årene har jeg snust rundt på kjøkkenet som en årvåken mus når min vietnamesiske svigerfamilie har kokkelert. Jeg har spurt og gravd for å suge til meg så mye kunnskap som mulig. Et triks her og et triks der.

Svigermor bruker aldri oppskrifter – alt er basert på minnet og kunsten å smake seg frem. Vanskelig å forholde seg til for en utenforstående, men desto mer spennende!

Jeg vil slå et lite slag for den gode gamle trykkokeren her. Da er mye gjort på et par timer

Tommy Andresen

De neste fem ukene deler jeg oppskriftene på fem supper som viser bredden og mangfoldet i det vietnamesiske suppekjøkkenet.

Først ut er Bún bò Huế, en umamirik og småspicy nudelsuppe fra Hue med tydelige toner av sitrongress og masse sjømatfunk. En kompleks suppe som definitivt er tidkrevende, men på ingen måte komplisert. Jeg vil slå et lite slag for den gode gamle trykkokeren her. Da er mye gjort på et par timer.

Bún bò Huế betyr rett og slett nudler (bún), okse (bò) og Huế. Nudler og okse fra byen Huế. Enkelt og greit.

Utallige varianter

Noe som både er fint og frustrerende med vietnamesiske retter er at det ikke finnes noen absolutte regler for hvordan rettene lages. Familier og regioner tolker dem på forskjellige måter. Felles for alle varianter av denne suppen er at kraften baseres på en kombinasjon av svin og okse. Forholdene mellom de to og hvilke stykningsdeler som brukes varierer.

Det må være sitrongress i kraften, masse sitrongress. Denne delen er suppens ryggrad. I tillegg til kraftbasen lages en saté - en konsentrert paste. Ikke ulikt tare i ramen.

Denne satéen, sammen med fiskesaus og fermentert rekepaste, tilsettes etter kraften er ferdig, og gir Bún bò Huế masse dybde og dens karakteristiske røde farge.

Friske og aromatiske urter

Garnityret er det tredje og avgjørende elementet. Her gir urter og rå grønnsaker friskhet, balanse og et aromatisk løft. Tradisjonelt toppes retten med kuber av koagulert og kokt blod. Jeg har unnlatt det i min oppskrift da jeg personlig ikke føler det bidrar noe særlig positivt til smaken, men er du hardcore og vil holde ting autentisk så kjør på.

Det er viktig at kraften er intens og smaksrik, for når nudlene og garnityret blandes inn så blir smaken mildere. Noe av det viktigste er å hele tiden smake seg frem for å finne balansen mellom salt, syrlig, spicy og funky. Alle har sine personlige preferanser, så mengde rekepaste, fiskesaus, sukker og salt i denne oppskriften må tas med ... ja, en klype salt. Smak deg frem!