Underdogen bún riêu er blant Vietnams diggeste supper

Underdogen bún riêu er blant Vietnams diggeste supper

Denne milde, men komplekse suppa byr på krabbe, tomat og tofu i perfekt samspill med dyp svinekraft og aromatiske urter.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 7. mars 2021

Bún riêu er siste suppe ut i vår spalte om Vietnams beste supper, og definitivt en verdig avslutter.

Som bánh canh cua er også dette en suppe med krabbe basert på svinekraft, men der slutter også likhetene. Bún riêu er en suppe som finnes i flere ulike versjoner, med blant annet fisk eller snegler. Varianten med krabbe er definitivt den mest utbredte.

Denne er ganske lettvint å lage sammenlignet med mange andre vietnamesiske supper. Smaken er mild og behagelig, men samtidig kompleks. Krabbe, tofu og tomater spiller sammen med urtene de viktige rollene i smaksprofilen. I tillegg gir tamarind, limejuice og tomatene et skikkelig fresht syrekick.

Bún betyr rett og slett nudler og riêu refererer til en løs krabberøre som man slipper forsiktig ned i kraften like før servering

Tommy Andresen

Bare vann, sier svigermor

Bún betyr rett og slett nudler og riêu refererer til en løs krabberøre som man slipper forsiktig ned i kraften rett før servering. Denne røren blir til en slags formløs kjøttbolle (haha) og vietnameserne sier at konsistens og utseende minner om sjøskum. Joda, kan være enig i det altså. Det er først og fremst denne krabberøren som gjør at suppen skiller seg ut fra andre lignende nudelsupper.

Kraften til bún riêu er ganske enkel og grei. Det mest vanlige å bruke svin her, men du kan også bruke en hel kylling hvis du ikke får tak i svineknoke eller kraftbein.

Jeg pleier ofte å spørre min vietnamesiske svigermor hva annet enn kjøtt hun har i kraften når hun lager supper jeg ikke kjenner til. Svaret jeg ofte får er «bare vann».

Etterhvert som jeg har fulgt med på kjøkkenet har jeg lært at «bare vann» som oftest er et samlebegrep for salt, pepper, fiskesaus, hvitløk og limejuice eller annen for syre. Ting som hun tar som en selvfølge at man bruker for å smake til maten. Kjekt å vite.

Krabbe og chili – en klassisk kombo

Toppingene til suppa er, bortsett fra krabberøren, rimelig grei skuring.

Tofu og sauterte tomater er milde og sødmefulle elementer som gjør bún riêu til en behagelig og lett suppe. Den splittede vannspinatstilken er et artig krøllete tilskudd som gir crunch og de aromatiske urtene er den essensielle kronen på verket.

Perilla, som mange også kjenner som shiso, er en veldig kul urt med et spennende krydret preg. Den vietnamesiske sitronmynten er utrolig fresh, sitrusaktig og nærmest balsamisk i stilen.

Koriander og vårløk kjenner alle til, de er også helt essiensielle her. Om man vil tilsette de hissige små birds eye-chiliene er helt opp til hver enkelt, men selv synes jeg krabbe og chili er en megadigg kombo.

Alle asiatiske nudelsupper inntas best helt uforstyrret. Et kvarter med zen og fullstendig fokus etterfulgt av digg supperus.

💸 Annonse