Digger du krabbe? Da er denne umamibomben av en suppe noe for deg

Digger du krabbe? Da er denne umamibomben av en suppe noe for deg

Bánh canh cua er en den perfekte nudelsuppa for krabbefansen.

Tekst og foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 14. februar 2021

Jeg smakte bánh canh cua for første gang i Saigon i 2014, noe som ganske overraskende var turens definitive mathøydepunkt. Kraften var basert på en blanding av svin og skalldyr. Hinsides kompleks, og så full av umami!

Toppingen av tapiokanudler, krabbe, urter og chili ga friskhet, og balanserte perfekt den fyrrige kraften. Opplevelsen av å spise bánh canh cua i Saigon satte et så sterkt inntrykk at jeg ikke har våget meg til å gjenskape retten før i år.

Surf and turf

Bánh canh er tykke og superglatte nudler av tapiokamel som har en helt spesiell spretten tekstur. I tillegg har de en fantastisk evne til å ta til seg smak fra kraften de serveres i. Om du ikke finner de vietnamesiske tapiokanudlene, kan du fint erstatte de med japanske udonnudler i denne suppa. Udon er ganske like når det kommer til tykkelse og tekstur, men er laget av hvete.

Det som gjør kraften til bánh canh cua litt spesiell, er at den består av både svin og sjømat – ikke ulikt noen typer ramen der sjømatbasert dashi blandes med svinekraft. Vietnameserne er ikke så opptatt av regler i matlagingen, så her kan du bruke mange forskjellige typer svin som base for kraften. Knoke eller kraftbein er begge gode alternativer.

Umamihemmeligheten

Kraften til bánh canh cua er relativt enkel, men består av noen elementer som kanskje er ukjent for mange. Tørket blekksprut og tørkede reker finner du i asiatiske dagligvarebutikker og gir en helt spesiell smak til suppa. Blekksprutene brunes i panna eller på grillen, og rekene bløtlegges i vann før de tilsettes i kraften.

Disse to elementene gir skikkelig umamiboost, og jeg anbefaler virkelig å ta turen til en asiatisk dagligvare for å få tak i de. I tillegg tilsettes daikonreddik for et jordlig og pepret preg.

Opplevelsen av å spise bánh canh cua i Saigon satte et så sterkt inntrykk at jeg ikke har våget meg til å gjenskape retten før i år.

Tommy Andresen

Toppingen til suppa varierer mellom ulike regioner og familier. Blant elementene som ofte dukker opp i oppskrifter er krabbeboller, fiskeboller, svinekjøtt, vaktelegg, koagulerte blodkuber og fritert sjalottløk.

På urtesiden er vårløk og koriander stort sett alltid med. Limejuice tilsettes til slutt og gir det nødvendige syrekicket som balanserer suppa.

Er du fan av krabbe er det en no-brainer å teste denne. Dette er min personlige favoritt blant suppene fra Vietnam!

💸 Annonse