Vietnams ubestridte suppekonge

Vietnams ubestridte suppekonge

Phở er landets nasjonalrett og utvilsomt den mest populære suppa. Fullt fortjent!

Tekst og foto

Tommy Andresen

@fotograftommyandresen

Publisert 31. januar 2021

Vi kan ikke lage vietnamesisk suppespalte uten å ha med den mest kjente av dem alle!

Phở bò har i løpet av få år blitt en ordentlig superkjendis, og det er på ingen måte ufortjent – makan til karakteristisk smak skal du lete lenge etter. Varme kryddere, ingefær og oksehale harmonerer perfekt i kraften og komplimenteres med masse frisk topping som urter, chili og sitrus.

Flate nudler og femkryddermiks

Phở kommer opprinnelig fra Hanoi, nord i Vietnam, men har i dag spredd seg til hele landet. Den mest vanlige varianten av suppa er phở bo som er laget med oksekjøtt, men varianter med kylling (phở gà) og fisk (phở cá) samt vegetarvarianter blir også mer og mer vanlig.

Felles for dem alle er de flate risnudlene og krydderbasen bestående av stjerneanis, nellik, kanel, korianderfrø og fenikkefrø.

Vi fokuserer altså på den mest utbredte versjonen med okse. Det er tross alt landets nasjonalrett.

Kraften til phở er det som gjør suppa unik. Som med alle andre vietnamesiske supper så varierer råvarevalgene mellom regionene, og fra familie til familie. Jeg foretrekker å bruke kun oksehaler i kraften. Rett og slett fordi det er en utrolig smaksrik stykningsdel som har en fin balanse mellom kjøtt, fett og bein.

For å gi kraften dybde og umami er det et par små triks som absolutt bør følges. Løk og ingefær er to ingredienser som bidrar mye til smaken på kraften. Ved å svi de lett i en tørr panne, på grillen eller med en creme brulée-brenner, får man frem masse umami og en lett røykaroma. I tillegg er det viktig å riste krydderne i en tørr panne til de ryker og gir fra seg aroma.

Topptung affære

Phở bò skal toppes med kjøtt. Masse kjøtt. Jeg har valgt å gå for tre av de mest vanlige toppingvariantene – nemlig oksehale, bò viên (kjøttboller) og syltynne skiver av rått kjøtt som tilberedes idet den kokvarme kraften helles over kjøttet. Velg et magert og rent stykke som mørbrad eller ytrefilet her.

De vietnamesiske kjøttbollene er litt tidkrevende å lage, så du kan gjerne doble eller tredoble oppskriften for å fryse ned de som blir til overs. Ferdige bò viên kan kjøpes i asiatiske dagligvarebutikker, og sparer deg for en god del tid, men de du lager selv er overlegne på smak. Ta valget basert på hvor god tid du har. Oksehalene har du jo fra kraften. Easy!

Når kraften er så god i seg selv, er det synd å tilsette såpass dominerende ferdigproduserte sauser

Tommy Andresen

Resten av garnityret er også grei skuring. Bønnespirer gir jordlig smak og crunch. Lime og chili gir friskhet og hete. Syltynne skiver av gul løk gir et skarpt sting og urtene gir et aromatisk løft. Valg av urter varierer også veldig i de utallige phở-oppskriftene der ute. Vårløk og koriander er så og si alltid med. Jeg synes thaibasilikum er superviktig og at sagtannkoriander er et artig tilskudd. Noen liker også mynte i phở. Velg de du selv liker best.

Får du ikke tak i de litt mer uvanlige urtene så er det null stress. Kun vårløk er også digg!

Til slutt må jeg bare ta opp dette med hoisinsaus og sriracha. Om de skal inkluderes i suppa eller ikke har tidligere skapt stor debatt på internett. På de fleste vietnamesiske restauranter blir disse to alltid satt fram, og det er fullstendig opp til hver enkelt om man vil tilsette de eller ikke. Jeg pleier å droppe de og føler at når kraften er så god i seg selv, er det synd å tilsette såpass dominerende ferdigproduserte sauser. Ha heller frisk limejuice og litt chili i kraften først og se hvor mye bedre det er!