En unik og syrlig fiskesuppe fra Mekongdeltaet
Denne syrlige og aromatiske fiskesuppa fra sørvest i Vietnam byr på noen fiffige ingredienser som nok er ukjente for de fleste nordmenn.
Publisert 24. januar 2021
Canh chua cá er ikke blant de mest kjente suppene fra Vietnam, men den fortjener en plass blant de store. Smaken er helt unik. En utrolig aromatisk suppe hvor tamarind, tomat, okra, ananas, fiskekraft, urter, fritert hvitløk og chili bidrar til finfin balanse. Suppa er dyp og smaksrik, men har allikevel en letthet over seg som gir en skikkelig oppløftende følelse.
Nudelfri suppe
Canh chua cá skiller seg litt fra de fleste andre vietnamesiske supper av den enkle grunn at den ikke inneholder nudler. Slike supper er ofte ment som en del av et større måltid. Enten som appetittvekker, som stjerna i selskapet eller som en frisk og lett avslutning. Vietnameserne tilsetter gjerne ris, litt etter litt, i canh chua cá for å gi gjøre suppa mer mettende.
Elefantørestilk, som er navnet på stilken til taroplanten, er en obskur og kul grønnsak!
— Tommy Andresen
I kraften er det tradisjonelle fiskevalget enten slangehodefisk eller malle, som begge er ferskvannsfisker som lever i de gjørmete elvene i Mekongdeltaet, sørvest i Vietnam. Disse fiskene ser vi ikke stort til i norske elver, men enhver hvit fisk med relativt fast kjøtt vil fungere fint.
Dette er en ganske syrlig suppe, og du kan bruke flere ulike kilder til syre. De to vanligste i Vietnam er enten kumquatjuice eller tamarind. Kumquatene man finner i Vietnam er en god del større og saftigere enn variantene tilgjengelig i Norge, så jeg vil tro det er ganske tidkrevende å satse på den knøttlille sitrusfrukten her. Tamarind derimot, finner man i de fleste asiatiske dagligvarehandeler, og fungerer utmerket.
Elefantører og rismarksurt
På urte- og grønnsakssiden i canh chua cá finner vi et par artige rariteter som nok er ukjente for de fleste nordmenn.
Elefantørestilk, som er navnet på stilken til taroplanten, er en obskur og kul grønnsak! Den lange grønne stilkgrønnsaken har masse små hull på innsiden og en svampaktig tekstur som absorberer smaken fra suppa.
Okra er vi relativt kjent med i Norge, men ikke i supper. Slimet som frigis når man kutter okraen fungerer som et tykningsmiddel, og gir en fin konsistens til suppa.
Kronen på verket er rismarksurt, en urt som på engelsk kalles rice paddy herb eller ngo om på vietnamesisk. Urten smaker ikke voldsomt mye på egenhånd, men når den rives og blandes i den varme suppa så gir den en karakterisk smak.
Når du først har fått tak i alle ingrediensene, er denne suppa verken komplisert eller tidkrevende. Vietnamesere flest spiser nok canh chua cá i hverdagen, men den passer også perfekt som en lett helgemiddag med en liten bolle ris til.