Hvordan blir årets 17. mai, Fredfades?

Hvordan blir årets 17. mai, Fredfades?

Vanligvis ville musiker og dj Fredrik Øverlie dratt utenlands på 17. mai. I år blir det sjøkreps på verandaen på Tøyen. Men de beste boblene holder han tett til brystet.

Tekst

Marcelle Mauritzson

@marcellemauritzson

Publisert 16. mai 2021

Vi i Kabaret gleder oss til 17. mai! I den anledning har vi spurt et par fine folk som er flinke på mat om hvordan de skal feire i år, og hva som kan friste til matserveringen.

Denne gangen står dj, musiker og vinfluencer Fredrik Øverlie for tur. Han er kjent som Fredfades, og er den ene halvdelen av den vinreferansetunge rapduoen Tøyen Holding.

– Hvordan skal du feire 17. mai i år?

– I fjor var det jo lockdown, så da feiret jeg hjemme på Tøyen med fattern og dama, og laget en fireretters. I år skal dama bort med noen venninner, og pappa skal vaksinere seg, så jeg lurer på om man bare skulle kjøpt noe bra snacks og drukket noe bobler med noen kompiser på verandaen. Helt rolige forhold, uten å møte massevis av folk.

– Hvordan har du pleid å markere grunnlovsdagen tidligere år?

– På 17. mai pleier jeg vanligvis å reise bort, da jeg syntes hele opplegget kan være litt stressende. Jeg har alltid fått litt angst av jaget til folk om de perfekte nyttårsaftenene og 17. mai feiringene. Mye folk, mye alkohol tidlig på dagen, og ikke minst så må man på jobb 18. mai. De siste årene har jeg derfor feiret 17. mai ved å dra til utlandet sammen med dama. Tatt meg fri fra jobb. Kjørt noe bobler på balkongen i Paris med henne.

Kjører sjøkreps og noe bra Meursault tipper jeg, og en del snacks fra Indre Oslo matforedling. Muligens litt østers, brød og Tomme de Savoie fra Arthur på Galopin

Fredrik Øverlie

– Tradisjonell mat eller ei, hva gleder du deg til å spise på årets feiring?

– Når du først sendte over spørsmålene hadde jeg ikke peiling. Da hadde jeg ikke tenkt så langt. Men nå har jeg kjøpt 2 kilo sjøkreps, en del snacks og slikt. Blir litt feststemning på frokosten med Terje, en av bestekompisene mine som også er kokk. Kjører sjøkreps og noe bra Meursault tipper jeg, og en del snacks fra Indre Oslo matforedling. Muligens litt østers, brød og Tomme de Savoie fra Arthur på Galopin, sett at han ikke er tom enda.

– Hva er undervurdert å ta med seg til champagnefrokosten?

– Til champagne bør man ha toast med foie gras (gåselever), rilletes, andelevermousse og slikt. Litt østers hadde jo som sagt også vært fint!

– Jeg vil imponere med en enkel og digg rett koldtbordet, har du et tips?

– Burrata eller straciatella sammen med noe bra olje og pepper. Ellers så er jo hvit asparges helt topp nå! Hvit asparges med hollandaise og kaviar er jo helt topp.

Kjører noen bra champagner jeg holder litt tett til brystet i så tilfelle. De jeg har kick på er det så lite av på polet. Orker ikke skrive det på Kabaret liksom. Blir jo helt Fyllechatten-effekt og tomt i hyllene

Fredrik Øverlie

– Er det en aperitiff eller to som kunne trengt litt ekstra oppmerksomhet til anledningen?

– Kjører noen bra champagner jeg holder litt tett til brystet i så tilfelle. De jeg har kick på er det så lite av på polet. Orker ikke skrive det på Kabaret liksom. Blir jo helt Fyllechatten-effekt og tomt i hyllene. Jeg ønsker ikke å influence på det nivået der. Det nekter jeg ass.

Foto: Ronja Penzo / Fredrik Øverlie